Femei de 10

“ Cei doi bărbați din viața mea înseamnă totul pentru mine!” – interviu cu artista Silvia Lăuneanu

Silvia Lăuneanu face parte din rara categorie a femeilor care adună într-însele și fumusețe, și inteligență,  și farmec, și talent. Acum, de toate astea se bucură…americanii! Pentru că Silvia a ales, acum câțiva ani, să se stabilească la New York, lăsându-ne doar acele  amintiri ale unei fete frumoase, cu o vioară în mână, cântâ nd și mlădiindu-se în cadrul trupei D’la Vegas! 

Sâmbăta aceasta, telespectatorii emisiunii “Femei de 10, Bărbați de 10” vor avea o mare surpriză : Silvia Lăuneanu va fi prezentă în studiourile noastre. Va…”poza” ( celui mai premiat fotograf din România! ) , va depăna amintiri, își va surprinde, pe skype, fostul coleg de trupă și, firește, va cânta. Iar noi…o vom mișca, la rându-ne, cu niște surprize care îi vom produce o mare bucurie! 

Până una-alta, Silvia a fost încântată să acorde un interviu revistei noastre. Vă invităm să-l citiți! 

Marina Almășan : – Cine și când ți-a așezat prima oară în brațe vioara?

Silvia Lăuneanu : – Vioara a fost primul cadou pe care l-am primit la vârsta de…o zi. 🙂 Nici nu părăsisem maternitatea, când se știa deja ce carieră voi urma. Mama și-a dorit foarte mult acest lucru, iar eu de foarte mică am demonstrat aptitudini în direcția muzicală. La varsta de 5 ani am primit cea de-a doua vioară și la 6 ani am început studiul propriu-zis al acestui instrument care s-a dovedit a fi o alegere excepțională pentru mine. 

Marina Almășan : – …și cam ce bucurii ți-a adus vioara ta fermecată? Enumeră-mi cateva.

 

Silvia Lăuneanu : – Vioara înseamnă foarte multe sacrificii…dar intr-adevăr și multă satisfacție.  In primul rând am avut o copilărie teribil de organizată. Ore zilnice de studiu respectate cu strictețe și apoi “ cantonamentele” pentru concursuri. Cam așa au arătat primii ani de studiu. Am fost un copil competitiv și am înțeles de la o varsta frageda că performanța înseamnă multă, multă muncă. Nu mă plâng! Participarea în competitiiile naționale și internaționale, timpul foarte scurt pentru joacă, memorarea a zeci de pagini de partituri m-au antrenat pentru ceea ce am devenit la maturitate. Până la varsta de 24 de ani am studiat doar vioara clasică. După terminarea Academiei de Muzică, am făcut marea schimbare către muzica pop și practic am fost prima apariție cu vioara ( din România) care a atacat scena altfel. Provocator și riscant. Nu am fost un artist comercial, dar am avut  publicul meu fidel și am devenit “ Fata cu Vioara”. Mi-am iubit sincer publicul si l-am respectat. Am încercat mereu să compun (împreuna cu Daniel) muzica de calitate, muzica studiată, piese cu mesaj și melodie și prin apariția fiecărui album să nu dezamăgesc.

Marina Almășan : – Presupun că muzica continuă să ocupe un loc f important în viața ta. Este surclasată, oare,  de alte elemente? 

Silvia Lăuneanu : – Muzica a fost mereu partea cea mai importantă din viața mea până în anul 2015. Atunci am decis să cobor de pe scenă, să mă retrag oficial din viața publică și să plec în USA. Acolo s-au întâmplat cele mai notabile lucruri din viața mea personală. M-am căsătorit și am devenit mama lui Alexandru. Nu am renunțat la alte idei pe care le-am avut, vise, provocări…chiar nu!  Schimbarea a venit din interior și muzica acum ocupă locul 2 în mod natural. 

Marina Almășan : – O să te întreb imediat de “personajele” menționale de tine. Dar până una alta, vorbește-mi bune și rele despre D’la Vegas. Câteva amintiri, si vesele, și triste, începând cu momentul întâlnirii tale cu Daniel. 

Silvia Lăuneanu : – De la Vegas a însemnat enorm pentru mine! Un proiect de suflet între doi artiști, doi prieteni, doi oameni care au împărțit totul pentru 11 ani.  Daniel a rămas prietenul meu cel mai bun și acum. 🙂  Foarte multe momente extraordinare am împărțit cu acest om. Concerte, turnee, emoții și de multe ori lacrimi de fericire varsate chiar acolo pe scenă în fața publicului nostru. Am fost foarte onesti cu cei care ne-au urmărit in toti acești ani. Mereu mi-a plăcut să spun că cine ne ascultă muzica…ne poate cunoaște cu adevărat. In piesele noastre ne-am deschis sufletul total. Sigur ca am trăit și decepții. Sigur că de multe ori am fost triști atunci când piesele noastre ( atât de muncite) nu ajungeau la public și nu erau difuzate pe posturile de radio comerciale. Am fost diferiți! Asta cred ca a fost o problema in acea perioadă și nici nu aveam acest binecuvântat internet prin care să ne autopromovăm. Depindeam total de case de discuri, tv si radio. Grav pentru doi  tineri veniți de nicăieri, fără prieteni influenți, fără părinți bogați, fără tupeu…:)
Dar suntem fericiti și recunoscători pentru toată perioada De La Vegas! Rămâne o amintire neprețuită.

Marina Almășan : – Și pentru noi la fel! Dar am o curiozitate : Erați f potriviți pe scenă, f. arătoși, drept care nu ne miră speculațiile care s-au iscat pe seama relației voastre. Hai să lămurim lucrurile : și-a vârât Cupidon codița între voi? Dacă da, de ce da, dacă nu, de ce nu?😊

Silvia Lăuneanu : – Misterul nedezlegat încă:)))) 

    Ne-am iubit mult, dar în alt fel. 

Marina Almășan : – Și tăcerea poate fi un răspuns, uneori! 😉 Ok, nu insist, hai să trecem la o altă etapă din viața ta : Ce cauți la New York? Cine te-a supărat, de ți-ai lăsat baltă țara? 

Silvia Lăuneanu : – Sunt un om foarte curajos! Îmi plac schimbările și niciodată nu mi-a fost teamă să ies din zona de confort. Exact asta am făcut în momentul in care am plecat la New York. Nu consider ca am părăsit România. Am plecat pentru o perioadă, într-un alt loc care mi-a devenit casă. Nu am plecat deloc suparata pe ceva sau cineva. Am simțit doar ca este momentul potrivit pentru o schimbare. Nu m-am

înșelat! 🙂 

Marina Almășan : – Și..după atâția ani deja de stat acolo, ce are America și nu are România? Ce are România și nu are America? 

Silvia Lăuneanu : – Iubesc ambele țări cu bune și cu rele. În ambele țări sunt avantaje și dezavantaje. Pentru că  viața mea a fost mereu împărțită între 3 orașe ( Timișoara-București  și apoi București-New York) am cam rămas fără rădăcini. 

Nu e neaparat un lucru rău. Pentru mine acasă este oriunde ma simt bine și fericită. Nu contează locul! 

Marina Almășan : – Vorbește-ne despre “parcursul” tău american. A mai avut loc muzica în el? 

Silvia Lăuneanu : – Din fericire am avut un traseu frumos și ușor ca proaspăt emigrant. La New York l-am întâlnit pe Sorin ( actualul și singurul meu soț:)

El era acolo deja de peste 20 de ani. Mi-a fost ușor să mă integrez, mi-a fost drag să mă adaptez, să îmi caut variantele și să încep o nouă viață. Pentru o perioadă m-am simțit ca într-un film. Am vrut o schimbare și schimbarea a venit.  Viața îți oferă multă șanse…trebuie doar să ai curajul să decizi cum vrei să arate viitorul tău. Știam că am două mari atuuri. Eram un  muzician cu studii și ( după venirea actelor) puteam oricând să merg la tot feluri de interviuri pentru posturi legate de muzica ( profesor, coordonator muzical…etc) și mai aveam un mic as in buzunar. Sportul! Cea de-a doua a mea mare iubire. Fiind o fire sportivă, am făcut ani de zile tot felul de antrenamente și mi-am luat chiar și diploma de personal trainer și instructor de kick boxing. Se pare că sportul m-a salvat! A fost primul job pe care l-am avut la New York. In urma unui interviu, am fost selectata și am devenit personal trainer la Equinox ( un fel de World Class al nostru). Sunt multe de zis. Cred ca trebuie sa scriu o carte:)) Ah! Și era să uit : Ulterior am predat și muzică la centrul cultural “ Rainbow” . 

Marina Almășan : – Interesantă, povestea ta! Vorbește-mi despre cei doi bărbați( mă rog, unul e bărbățel, deocamdată!) din viața ta. 

Silvia Lăuneanu : – Cei doi bărbați din viața mea înseamnă totul pentru mine.  Întotdeauna am pus mare pret pe viața personală și am considerat ca fiecare reușită profesională trebuie sărbătorită/împărțită cu cineva. Sorin este bărbatul pe care EU l-am inventat:))) Nu glumesc! Intr-un interviu din tinerețe, am fost întrebata cum arată bărbatul ideal pentru mine. L-am descris in totalitate pe Sorin…fără sa știu ca există. Cu lux de amănunte l-am descris. Brunet, ochi verzi, pilot militar, traieste in alta țară…tot. Pare ireal, dar acel interviu exista și chiar i l-am arătat. Asta înseamnă să-ti proiectezi dorința și universul să-ti răspundă. Desigur, glumesc, dar chiar este o maaaare coincidență. Sau nu?  

Alexandru…este personaj. Un băiețel atipic din multe puncte de vedere. Atipic și teribil de provocator sa fiu mama lui. 

Marina Almășan : – Te felicit , așadar, pentru această frumoasă familie! Spune-mi, Silvia, cum  ai traversat pandemia? 

Silvia Lăuneanu : – Singurul lucru care mi-a lipsit in pandemie a fost libertatea de a pleca oricând, oriunde. Noi obișnuiam sa plecam destul de des in tot felul de mici excursii. Altfel, a fost doar o perioadă dedicată mult familiei și orelor online. Am fost mai ocupată decât înainte. 

Marina Almășan : – Planuri de viitor? 

Silvia Lăuneanu : – Fără mari planuri! E cel mai bine, dată fiind situația. Încă nu știm care este decizia vis a vis de începerea școlilor și grădinițelor și asta ne îngrădește mult. Alexandru este acasă și am optat pentru participarea lui in cadrul unor cluburi ( înot si engleză). Ne solicita foarte mult și aproape ca nu exista timp liber. Sigur că am  dorință mare, un plan…dar nu pot sa-l spun acum:)) 

Marina Almășan : – O să ni-l povestești la următoarea ta apariție, în emisiunea noastră! Apropo, ce ecouri ai avut, după ediția emisiunii noastre, în care ai fost invitată? 

Silvia Lăuneanu : – După emisiunea ta am primit foarte multe mesaje. Mesaje frumoase și pline de nostalgie de la cei care nu ne-au uitat. Firește că nu a lipsit nici eterna întrebare : “ Când mai faceți o piesă nouă? Ne-ar plăcea mult să va revedem împreună pe scenă! “. Un alt efect al apariției a fost că am primit alte câteva invitații in emisiuni pe care le frecventam odată și parcă mi s-a făcut dor de viața tumultoasă de artist. Emisiuni, concerte, ore de studio…

Marina Almășan : – Ca să le mai reamintim înca o dată cititoarelor noastre de faimoasa voastră trupă de odinioară, am să te rog ca , în final, să ne recomanzi o piesă de-a ta, la care ții foarte mult! Și…te vedem sâmbătă, la ora 15, pe TVR2, la “Femei  de 10, Bărbați de 10”! 😉

Silvia Lăuneanu : – Fără îndoială, Oxigen : https://youtu.be/68O9nqzAmvI