Copii și tineri

Ce trebuie să știe micuțul tău, pănă la vârsta de 10 ani ? 

 

De multe ori noi, mamele responsabile, ne frământăm, tot gândindu-ne cum anume îi putem pregăti cel mai bine pe micuții noștri pentru viața complicată ce-i așteaptă. 

Educația este un proces continuu, iar în privința copiilor este necesară răbdarea, dar și perseverența. Iată câteva sfaturi adresate mamelor care au copii mai mici de 10 ani și care se întreabă ce ar trebui să știe micuții lor : 

1. Respectul față de cei din jur 

Cel mic trebuie să-l manifeste față de adulți – dincolo de mica teamă pe care o resimte față de aceștia, văzuți ca autoritate –  dar cel mai important este să îl manifeste față de copiii de aceeași vârstă, indiferent de sex.

Educă-l să respecte intimitatea altora,  să nu bruscheze copiii mai firavi, să manifeste empatie și să ofere cât de des ajutorul.

2. Să nu se teamă de greșeală

Nu-l critica  pe cel mic, atunci când face o greșeală, învață-l să o accepte și să încerce, data viitoare, să facă mai bine.

Trebuie să-i învățăm de mici cum să reacționeze în fața unui eșec, să nu fie îngrozit de propriile greșeli.

3. A ști  este mai important decât nota pe care o iei

În mod greșit, generațiile noastre au fost obișnuite să alerge după note. Indiferent cât știai, important era “să ai notă de trecere”. Poate nu știți, dar există  țări în care evaluarea elevilor începe abia la clasa a treia. Pentru că este mai important să acumuleze cunoștințe, decât să le reproducă fără greșeală, indiferent de domeniu, în mod constant.

Ajută-ți copilul să înțeleagă că este mai important să își formeze bagajul de cunoștințe și nu să aibă în permanență note mari.

3. Învață-ți copilul să fie deschis față de tine 

Aici vitală este reacția ta față de ceea ce-ți spune cel mic. Un copil care vine să îți spună o problemă sau o greșeală făcută, îți așteaptă, de fapt, reacția. 

Dacă este una de furie, de supărare, dacă îl vei certa sau chiar pedepsi, în timp, va învăța să ascundă astfel de lucruri pentru a evita asemenea confruntări.

Stăpânește-ți emoțiile și reacționează astfel încât copilul să știe că, indiferent de problemă, se poate baza pe sprijinul și înțelegerea ta.

3. Învață-l să se apere

E “la modă” bullying-ului, iar în absența mijloacelor personale de a se apăra, această problemă devine una traumatică.

Încă de mic, învață copilul să discearnă ce poate accepta și ce nu din partea celorlalți. Învață-l să nu îi fie rușine să își ia apărarea, să vorbească sincer și deschis cu ceilalți și să sancționeze comportamentele nepotrivite, indiferent din partea cui vin.

Ni se întâmplă deseori, și trebuie să o recunoaștem, să avem mai mult respect față de profesori sau alte persoane decât pentru propriul copil… Este adevărat că cel mic trebuie să își respecte educatorii, dar să nu se lase abuzat de anumite comportamente ale lor.

Copilul trebuie învățat de mic că, indiferent cine face o nedreptate, el are dreptul să își spună  punctul de vedere.

Sursa foto : ru.pic-photo.work