Craciunul nu este numai la noi cea mai veselă și așteptată sărbătoare a anului, ci și în majoritatea țărilor lumii. Iar dacă la noi sarmalele, “procăriile” și cozonacul stau la loc de cinste pe masa de Sărbători, bucatele tradiționale diferă de la țară la țară. Iată cum stau treburile la alții :
Marea Britanie – Budincă cu prune (plum-pudding)
Lituania : Kuciukai ( biscuiți cu mac) :
Israel : Latkes ( clătite vegetariene cu cartofi sau morcovi, servite cu smântână sau sos de măr)
Germania : Shtollen ( un soi de cozonac cu stafide):
Danemarca : Flacstag ( porc la cuptor în crustă crocantă, servit cu varză roșie călită în grăsime de rață cu zahăr, mere, ceapă, oțet, vin roșu și condimente)
Cuba : Banane prăjite
Italia – Panettone:
Japonia : pui prăjit ( gen KFC)
Noua Zeelandă : Tortul Pavlova
Jamaica : Sorrel ( o băutură din Hibyscus, cu adaos de ghimbir, coajă de portocală, zahăr, scorțișoară și nelipsitul rom jamaican)
Argentina : Parillada ( vită gătită la grill)
Grecia : Melomacarona ( un soi de biscuiți, îmbibați în sirop de miere și lămâie și presărate cu nucă pisată)
SUA : Curcan la cuptor:
Franța : Poleno de Crăciun ( ruladă din aluat de biscuiți, cu cremă de ciocolată):
Irlanda : Somon afumat
Spania : Turron ( mâncare tradițională, preparată din miere, migdale, albușuri de ou și zahăr):
Portugalia : Bacalau ( un morun uscat și extrem de sărat) :
Mexic : Tamale ( placinte din făină de porumb, învelite în frunze de păpușoi, cu umplutură de carne, legume, brânză sau chiar fructe):
Filipine : Lechon ( un purcel întreg, făcut la rotisor, pe cărbuni încinși)

Comentează