Nutriție

Ți-e poftă de ceva dulce? Iată ce se ascunde în spatele dorinței tale

 

Nu te speria! Nu e nimic anormal în asta! La urma urmei,fiecare din noi vrea să-și procure o senzație de bine. Totul e să nu devii dependentă, căci atunci îți pui singură în pericol și silueta dar și sănătatea.   

Hai să analizam mai întâi ce înseamnă pofta de dulce. 

Pofta de dulce este dorința permanentă de a consuma alimente bogate în zahar;  gustul dulce este asociat cu o senzatie de confort pe care, mai ales atunci cand esti stresat, o cauți în alimente. Conform Asociatiei Americane a Inimii, este important ca femeile sa se rezume la sase lingurite de zahar (aproximativ 100 de calorii) pe zi, iar barbatii la maximum noua lingurite (circa 150 de calorii). Pr

Care sunt așadar cauzele poftei de dulce?

1. Gena Prkar2a

Un studiu realizat pe soareci a identificat o legatura intre pofta de dulce, alimente grase si o anumita gena denumita Prkar2a. Aceasta ar putea controla si dorinta de a face miscare. 

2. Conditionarea

Se pare că pofta de dulce poate fi rezultatul unei conditionari clasice dezvoltate gradual – alegi sa consumi anumite alimente bogate in zahar pentru a te recompensa. [

3. Lipsa de minerale

Uneori, pofta de dulce poate aparea din cauza unor carente de minerale in organism. De exemplu, daca poftesti ciocolata, corpul tau poate avea nevoie de magneziu, un mineral care contribuie la regularizarea nivelului de zahar din sange. Lipsa de crom poate conduce de asemenea la aparitia poftei de dulce. Acest mineral joaca un rol important in procesul prin care insulina ajuta organismul sa mentina sub control cantitatea de zahar din fluxul sangvin.

4. Stresul

Organismul nostru raspunde la stres secretand hormoni care influenteaza poftele alimentare. Unele studii au indicat o legatura intre hormonul stresului denumit cortizol si pofta de dulce, in timp ce altele au ajuns la concluzia ca perioadele prelungite de stres conduc la dorinta de a creste consumul de alimente cu un continut ridicat de zahar sau grasimi. 

5. Sarcina

O explicație ar fi sensibilitatea crescuta a viitoarei mame la gusturi amare. Glicemia scazuta poate fi un alt motiv, mai ales atunci cand o masa este omisa. Zaharul este o sursa de carbohidrati simpli care pot fi transformati rapid in energia necesara.

Mănânci mult zahăr? Iată ce pățești:

  • greutate in exces 
  • cresterea riscului de boli cardiovasculare 
  • aparitia acneei – 
  • accentuarea riscului de diabet de tip 2

Hai să te învățăm  cum poti scapa de pofta de dulce: 

  • Satisface-ti capriciile din cand in cand – daca iti place ciocolata alege-o pe cea cu un continut de 85% cacao sau daca este ziua unui prieten limiteaza-te la o singura felie de tort!
  • Opteaza pentru mese regulate – atunci cand asiguri continutul mai ridicat de calorii de care organismul are nevoie in prima jumatate a zilei, vei putea reduce aparitia poftei de dulce noaptea.
  • Inlocuieste zaharul procesat cu gustări mai sanătoase:  poti renunta la prajiturile sau batoanele de ciocolata care iti plac in favoarea fructelor proaspete sau a unui amestec de nuci.
  • Redu cantitatea de zahar treptat – pentru ca procesul sa creeze mai putin disconfort, diminueaza cantitatea de zahar maxima pe care o vei consuma de la o saptamana la alta si bea apa din plin!
  • Planifica o plimbare – in special atunci cand vrei sa elimini pofta de dulce dupa masa, poti alege sa te plimbi pentru 15 minute. Astfel, vei arde si calorii suplimentare.
  • Bazeaza-te pe proteine – alimentele bogate in proteine, precum carnea de pui slaba, ouale, nucile sau fasolea, se digera mai greu, deci senzatia de satietate va dura mai mult!
  • Nu omite fibrele – acestea pot reduce pofta de dulce pentru ca sunt o sursa semnificativa de energie care asigura si un aport nutritional adecvat.
  • Nu neglija importanta somnului – lipsa cronica de somn este comuna in randul a milioane de persoane, prin urmare refacerea nivelului de energie ar putea fi favorizata de cateva ore de odihna suplimentare mai mult decat de o gustare dulce.
  • Limiteaza si consumul de miere sau zahar brun – ai putea fi tentat sa afirmi ca aceste surse de zahar sunt mai sanatoase, dar in realitate au acelasi efect: conduc la cresterea glicemiei si a aportului de calorii cu toate ca sunt usor mai bogate in nutrienti. 

Sursa foto: kartinki.pics

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate