Diverse

Ce înseamnă să fii bun?

inima

Ce înseamnă bunătatea pentru tine? Când eram tânără, consideram că a fi bun înseamnă să fi drăguț cu ceilalți, să îi faci fericiți, să faci fapte bune cât mai des cu putință. Corect? 

Adevărul este că lucrurile nu stau chiar așa. O dată cu înaintarea în vârstă și îmbogățirea experienței de viață, am descoperit că bunătatea are forme diferite și de multe ori nu îmbracă forma clasică a ”bunătății”. Am descoperit că ceea ce înseamnă ”corect” și ”bine” pentru o persoană poate fi total diferit pentru altcineva.

Dicționarul definește bunătatea astfel: ”comportament caracterizat prin etică, bună dispoziție și grijă pentru ceilalți.” Haideți să analizăm pe rând:

 Bunătatea începe cu noi

inimaBunătatea se formează acasă. Înseamnă integritate, să cunoști principiile de bază și ceea ce înseamnă corect și greșit pentru tine. 

Înseamnă să te porți cu tine așa cum o faci cu ceilalți. De obicei, atunci când vorbim despre bunătate, ne raportăm la ceilalți, dar bunătatea față de propriia persoană este la fel de importantă. Ai auzit probabil că nu poți iubi pe cineva dacă nu te iubești pe tine. Așa este și cu bunătatea. Așa cum te porți cu tine este fundația pe care construiești relația cu ceilalți. Așadar, bunătatea nu se referă la cum te comporți cu ceilalți, presupune extinderea acelorași intenții și comportamente asupra propriei persoane. 

A fi ”bun” nu este același lucru cu a fi ”amabil”  

inimaCred că aceasta este una dintre cele mai mari confuzii. A fi bun nu înseamnă să fi amabil. A avea o dispoziție bună nu înseamnă a-i face pe ceilalți fericiți. Uneori, din bunătate, putem să îi dezamăgim pe cei dragi, ba chiar să îi enervăm. Iată cum văd eu diferența dintre cele două noțiuni:

  • “Bunătatea” este despre propria etică, propriile valori și propriile credințe.  
  • “Amabilitatea” se referă la modul în care te văd ceilalți.

Să fii bun este dificil. Înseamnă să spui câteodată ”Nu”, dar cu iubire și compasiune. Adevărata bunătate poate fi dură, iar uneori îți poate lăsa exact un sentiment opus. 

La baza bunătății stau empatia și acceptarea 

În definiția de mai sus, spuneam că bunătatea înseamnă să îți manifești grija pentru ceilalți semeni, chiar și atunci când spui nu. 

inimaEmpatia este abilitatea de a înțelege situația altei persoane, experiența, sentimentele și comortamentul ei. Dacă vrei să fi generoasă cu cineva sau dacă vrei să ajuți, în primul rând trebuie să înțelegi în ce punct se află și cu ce anume se confruntă, bun sau rău. Chiar dacă nu ești de acord cu alegerile pe care alții le fac sau cu comportamentul lor, asta nu înseamnă că nu empatizezi cu acea persoană.  

Totul începe cu empatia față de tine. Bunătatea înseamnă să găsești înțelegere și compasiune față de altă persoană dar respectându-ți propriile limite și propriile nevoi.

Bunătatea înseamnă să acționezi fără să aștepți nimic în schimb, deși nu este nimic greșit în faptul că te bucuri de sentimentul de bine pe care ți-l dă bunătatea manifestată. 

Bunătatea este o calitate minunată și complexă. Este, de asemenea, ceva foarte personal. Așa cum spunea Melissa Myozen Blacker, o dată ce realizăm că suntem interconectați și că fiecare ne ducem propria luptă, ne putem angaja într-o explorare fără sfârșit despre cum să îi tratăm cu respect și grijă pe cei pe care îi întâlnim.

În această vacanță de iarnă, sper să reușim să ne găsim puterea și curajul de a fi buni, atât cu noi cât și cu ceilalți; fie că ajuăm pe cineva să își care cumpărăturile până la mașină, fie că ținem pe cineva de mână pentru a-l încuraja în lupta cu demonii nevăzuți sau acordându-ne nouă un moment de liniște, așa cum le ofeim și celorlalți, toate acestea ne ajută să înțelegem că ne aflăm cu toții pe același glob rotund.

Sursa: becomingwhoyouare.net

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.