Ea și El

Ce-am învățat eu de la Oreo

Alice Nastase

Oreo a fost mai întâi un pisic vagabond care își etala frumusețea la ușa de sticlă de la terasa noastră, iar noi îi dădeam, la schimb, de mâncare. Veneau și alte pisici, dar el a fost cel mai constant și mai insistent dintre toate și, peste vară, în zilele pe care le petreceam pe afară, s-a dovedit a fi și cel mai afectuos, căci ne-am trezit, pe rând, cu el mângâindu-se cu blănița de piciorul nostru, iar apoi sărindu-ne în poală, unde, dacă îl lăsam să se așeze, adormea mulțumit, torcându-ne tandru în brațe.

Desigur, nu avea nume, când a venit, dar dispunerea delicioasă și armonioasă a feliilor lui de alb și negru ne-a inspirat și asta ni l-a făcut încă și mai simpatic, fiindcă toți iubim biscuiții cu cremă.Când s-a făcut frig afară, l-am găsit de câteva ori în fața ușii, așteptând să-l primesc înăuntru și chiar a mieunat într-un fel anume, cu un fel de scâncet demn și ușor întrebător. În orice caz, din sunetul lui am priceput lesne, fără să am nevoie să știu pisiceasca, ce voia. Nu se zgribulise, nici nu se ponosise, deși ploua afară și era noroi. Oreo tot curat și frumos era, în orice condiții meteo și culmea, asta m-a făcut și mai mult să vreau să-l primesc, deși, mai demult, aș fi crezut că cel mai vrednic de milă e și cel mai vrednic de ajutor. Din toamnă, deci, l-am poftit în casa noastră. Și aici a rămas.

La început ni s-a părut că doarme tot timpul și chiar ne întrebam dacă face și altceva în afară să stea tolănit pe covor și să sforăie încetișor. Apoi, pe măsură ce s-a adaptat la ritmul nostru de viață, a început să doarmă și el mai mult peste noapte și să fie treaz mai multe ore din zi, în care își găsește singur de joacă sau vine să interacționeze cu noi, frământă cu poftă câte-o pernă sau câte-o canapea sau aleargă să prindă mingiuța aruncată de copii, cere voie să iasă afară în curte unde stă o vreme, sare pe garduri și se urcă în pomi. Sau, în casă, doarme, din nou, în cele mai bune și mai confortabile locuri pe care le găsește. Inclusiv în brațe la mine, chiar și atunci când scriu, căci pare tare încântat de ritmul susținut al tastelor de la laptopul meu. Citește mai departe…