Dacă ți se întâmplă să ai o zi cenușie, alimentată nu numai de vremea de afară, ci și de mai mici sau mai mari eșecuri personale, deschide calculatorul, intră pe https://berariah.ro și fă-ți o rezervare. Funcționează ca o programare la medic, doar că aici nu vei avea emoțiile unui diagnostic neplăcut, nu ți se va lua sânge, nu ți se vor da sfaturi și rețete.
…Vei ajunge pe înserat. Obligatoriu cu prietenii, sau măcar cu o prietenă bună. Dar am văzut și oameni singuri, fugind pesemne de pustietatea de acasă sau de câte un partener sâcâitor. Odată intrați acolo, nu vor mai fi singuri; vor uita , cel puțin pentru cateva ore, de discomfortul din care au evadat.
Dacă ești pentru prima oară la Berăria H, vei incepe prin a spune “Wow!”. Senzația care te întâmpină la intrare este copleșitoare : o hală imensă, decorată colorat si vesel, cu un fond sonor antrenant peste care se suprapune corul mesenilor, angrenați deocamdată în socializari vesele și așezate : lumea se antrenează pentru show. E un furnicar imens ceea ce se așterne la picioarele tale ( intrarea este la nivel, vei coborâ apoi câteva trepte, până la nivelul restaurantului). Nu vei orbecăi printre zecile de mese, căutându-ți loc, pentru că vei fi condus imediat la masa ta. Între timp, nu vei conteni să-ți faci ochii roată, minunându-te de dimensiuni. Ai și de ce : Berăria H este , se pare, cel mai mare local de acest gen din Europa.
Odată ajuns la locul tău, observi cum stresul începe să dispară. Se știe, doar : veselia e molipsitoare, iar în jur lumea a început deja să toasteze, duelurile verbale se întâmplă peste mesele încărcate de specialități. Iți alegi și tu ceva bun, de pe hârtia ce ține rol de suport pentru farfurii și care este, de fapt, meniul. Nu te vei rătăci în el : e bine sistematizat, are de toate : și de-ale gurii și de băut. Chiar și vegetarian fiind, nu vei pleca flămând : ai ce alege, din toate categoriile.
…Gata! Iată-te cu halba în față, în așteptarea celor comandate. Încă iți mai dau târcoale gandurile belumarin de acasă, însa mesenii din jur nu te lasă să cazi în oala cu melancolie : e un zumzet generalizat, accesorizat cu râsete, toasturi și click-uri ale telefoanelor mobile, somate să imortalizeze seara specială pe care ai decis să o petreci aici. Cat de curând, vei recunoaște imaginile pe nenumărate pagini de Facebook sau Instagram.
…Ai în față, iată, farfuria cu delicatese. Mmmm! Ce bunătate! – exclami în gând, întrebându-te cum de reușesc bucătarii să facă față acestui ocean de oameni și comenzi. Între timp, tragi cu ochiul pe ecranele ce flanchează scena : un atractiv calendar al evenimentelor viitoare se succede într-un montaj alert, adunând genuri muzicale atât de diferite : o vedem și pe Mirabela, dar și pe Adi Minune, iată și un “tribute” Florian Pittiș, dar și unul ABBA, Alexandra Ungureanu apoi, urmată de Ducu Bertzi, muzică grecească, seri de manele, iată și un spectacol de magie. “Orașul cu chef de viață” este renumele pe care și l-a câștigat Berăria H, iar tu ești astăzi unul dintre “cheflii”! 😁. “Va fi o experiență unică!” – iți repeți în gand și așa și începe a fi! Deja socializezi cu cei din stânga, cei din față, cei din dreapta – spre final veți fi ca o mare familie, căci vă leagă același interes : să aveți o seară memorabilă!
…Nici n-apuci să-ți mai comanzi o bere de la domnișoara în portocaliu ce ți-a fost “alocată” ( fiecare grup de mese are responsabilul său, astfel încât timpul de așteptare să fie cât mai mic!) , că scena a fost deja invadată de Theo Rose cu formația sa. Așteptai demult să o vezi “pe viu”, și iată, ai acum ocazia! Theo e argint viu, e plină de energie, iar cântecele sale electrizează asistența. În fața scenei stau ciorchine – fanii săi No.1, înghesuindu-se să-și vadă idolul de aproape. În sală, între mese se danseaza pe rupte, unii au încins chiar hore, numeroase hore care colorează imensiul spațiu, devenit un vulcan. Acustica perfectă a sălii face ca, oriunde te-ai afla, chiar dacă artista de pe scena iți pare un “purice”, muzica să se reverse înspre tine cu forță și claritate, dizolvându-te în atmosfera generală : una de veselie supremă. Nu-ți dai seama, dar zvârlugile portocalii continuă să graviteze non-stop în jurul meselor, rezolvand prompt orice cerere : farfuriile n-au voie să rămână goale, paharele – nici atât!
….După ce recitalul artistei iși culege ultimele aplauze, atmosfera se mai relaxează puțin. Spre miezul nopții lumea pare a începe să-și amintească de faptul că mâine e o zi de muncă și ceasul va suna “de trezire” doar peste câteva ore.
Cu regret îți abandonezi locul care te-a făcut, pentru câteva ore, sa uiți de toate belele vieții. Te pierzi în noapte, la volanul propriei mașini sau într-un Uber – în cazul în care în pahare a fost bere adevărată și nu una fără alcool. Iți juri în gând ca, foarte curând, să revii aici. Deja în telefon ai numerele prietenilor pe care ți i-ai făcut astazi.
Și deodată… nu te mai simti atât de singur!
Notă : Artista de origine română Maria NAGY, aflată în vizita în Romania si care m-a însoțit în această documentare și care a colindat, in cariera sa mii de locații, a conchis : “Ce loc extraordinar! Tare mi-ar plăcea să urc și eu pe această scenă!” 😉
Comentează