Timp liber

Anul Nou Chinezesc bate la ușă!

După ce au tot studiat, pe internet, prin reviste și emisiuni de televiziune, previziunile “ Șobolanului de metal”, românii au hotărât să salute și ei venirea lui, la București…! Până la urmă, chiar dacă am “parcurs” deja un Revelion, intrând în 2020, nu se va supăra nimeni dacă vom sărbători – chiar dacă nu suntem chinezi! – intrarea în Noul An Chinezesc!
Iar sărbătoarea, organizată de Ambasada Chinei la București, a avut loc într-unul din cele mai frumoase locuri din Capitala României : la Ateneul Român. Aici a fost inaugurată, cu o seară în urmă, seria de evenimente “Anul Nou Chinezesc Fericit, 2020” . Și nu oricum, ci printr-un spectacol de excepție : scena celebrei sali de concerte a fost inundată de talentul artiștilor Orchestrei Filarmonicii Chineze, care au ales Capitala României ca punct terminus al unui turneu de succes, ce a înlănțuit țarile Europei Centrale și de Est.
Deși vremea de afară avea mai degrabă aromă de primavară, Ateneul Român a îmbrăcat haina roșie a trecerii în Noul An Chinezesc, înscriind pe frontispiciul istoricei clădiri titlul evenimentului.
Holul Ateneului Român a fost și el colorat de o mare de lampioane roșii, care au întâmpinat înalții oaspeți, imprimându-le din primele momente atmosfera de sărbătoare, specifică anului nou. Invitați de onoare, reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate la București, politicieni, reprezentanți ai societății civile, numeroși cetăteni chinezi, aflați la București, dar și simpli melomani, au creat o astmosferă caldă, festivă, în care au strălucit artiștii de pe scenă, intr-un concert de excepție, dedicat până la urmă, nu numai intrării în noul an, dar și prieteniei dintre cele două popoare.
La invitația Ambasadei Chinei la București, pe scena Ateneului au urcat celebrul dirijor chinez Yu Long, senzaționala pianistă adolescentă Wang Yalun, tânărul flautist de bambus Wei Sijun și, ca special guest star, marele Gheorghe Zamfir, care a și încheiat seria recitalurilor, dând tonul la bis-uri.
Dansuri populare romanesti, nemuritoarea muzică a lui Beethoven, melodii chinezești – sunt doar câteva din momentele muzicale ce au ridicat în picioare spectatorii din Ateneul Român. Muzica este, se știe, un limbaj universal, ea ajunge în mod egal, la sufletele celor ce o ascultă – iată o altă explicație a atmosferei de poveste, născută la București, hotarul dintre anii calendarului chinezesc. Aplauzele prelungite și bis-urile repetate au fost sinonimele unui concert de excepție, pentru care echipa Ambasadei Chinei la București, în frunte cu Excelența Sa, doamna Ambasador Jiang Yu, merită toate felicitările .
Organizatorilor, dar și tuturor chinezilor de pretutindeni – un La mulți ani, din toată inima!