Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din …valiza LAMONZA! Episodul 57. Praterul vienez – locul în care redevenim copii

E greu să-mi vâr nasul în valiza mea LAMONZA, plină cu amintiri, fără să mă ciocnesc de cele vesele și colorate, din spectaculosul parc de distracții Prater, din Viena.
Da, știu că e la o aruncătură de băț, știu că oricine poate ajunge acolo ( mai puțin acum, în  vreme  de pandemie, cand planeta s-a umplut de restricții), dar cu siguranță sunt destui care nu au apucat să treacă pragul vestitului parc. Căci pentru asta îți trebuie fie un copil de mână, fie un…suflet de copil!

În frumoasa Vienă, parcul Prater ocupă un loc aparte. Această zonă din capitala Austriei a fost  folosită ca loc de relaxare şi divertisment de către austrieci încă de prin  1766, când împăratul Iosif al II-lea a deschis pentru public terenul său de vânătoare. Firește, lucrurile nu mai stau așa, acum. 

La început , această întindere nesfârșită era o simplă poiană, plină de cafenele, unde se relaxau locuitorii orașului. Apoi a devenit ceea ce se numește “bâlci”, cu tot tacâmul : călușei, oameni înveșmântați în personaje din povești, trăsuri trase de armăsari albi și alte elemente specifice unui parc de distracții.

 La sfârşitul secolului XIX, în 1897, parcului i-a fost adăugată cea mai faimoasă “jucărie”, cea care l-a și făcut
celebru în lume :  roata cea mare. Era într-adevăr, la acea vreme,  cea mai mare din lume , nemaivorbind că era şi una dintre primele, oferind o panoramă a Vienei şi senzaţii tari, celor cocoțați în ea. Nu uitați! Pe atunci nu existau avioane de linie, care să miște în zbor pământenii, de colo-colo! 

O să vă spun și un zvon : se pare că inventatorii unui asemnea tip de distracție sunt vecinii noștri bulgari. La bâlciurile lor vedeai deseori  roţi aşezate pe o structură din lemn erau învârtite cu forţa muşchilor. 

Dar să ne întoarcem la cea vieneză . Ea are aproape 65 de metri înălţime, ceea ce, să recunoaștem,  nu mai e la fel de impresionant astăzi. Țin minte că, la Londra, celebra roată în care m-am cocoțat și eu,  are 135 de m, iar  Asia  se laudă cu  roţi care depășesc 165 m.

Dincolo de atracțiile specifice oricarui parc de distracții ( leagăne de tot felul  , trenulețe ale groazei, mini-poligoane de tir, atracții în care poți experimenta senzații tari și “muri” de 10 ori pe minut ), este fascinant Și
Muzeului Madame Tussuad ( o replică perfectă a originalului londonez) , in care iți poți face o poză cu sosiile unor celebrităţi planetare, după care te poți lăuda, pe Facebook , că ai stat lângă Madonna, Elvis Presley sau Leonardo di Caprio! 😉

Chiar și cei ce nu se dau în vânt după tiribombe și alte provocări “de bâlci”, se pot relaxa copios pe aleile pline de verdeață ale parcului . Iar seara, când luminile se aprind , parcul devine feeric. Și plin-ochi!

 

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/ 

Publicitate