Amintiri din valiza LAMONZA

Amintiri din valiza LAMONZA. EPISODUL 40 – Fântâna Frumoasă din Nuremberg

Ce-i frumos și lui Dumnezeu ii place. Așa că…cum să nu-ți placă fântâna “nurembergheză” care așa se și numește : “Fântâna frumoasă”?!? De fapt, în nemțește denumirea sună ușor mai complicat, mai ales pentru un necunoscător al limbii :  Schöner Brunnen.

 …De fapt, nu e chiar atât de complicat! La fel cum deloc complicat este să o și descoperi, căci  fântâna se află fix în miezul orașului.

Așa că, în timp ce dau fuga la valiza LAMONZA, după fotografiile aferente ( pe care țin minte sigur, că le-am făcut, într-o primăvară timpurie,  care avea încă aromă de iarnă, în Bavaria), vă voi spune câteva cuvinte despre unul din obiectivele turistice de top ale orașului Nuremberg. 

Schöner Brunnen, fântâna împrejmuită de un gard înalt de metal care mă încurcă teribil de tare 😁, a fost construită în secolul al XIV-lea, sub forma unui turn gotic. Ea este plasată în piața centrală a orașului, lucru care explică îmbulzeala de turiști, in timpjl anotimpului cald. Cu atât mai mult cu cât legenda spune ca, dacă vei atinge inelul de aur încastrat în grilajul ce înconjoară fântâna, zice-se că vei avea noroc. Ademenitoare legendă, nu-i așa? Și chiar dacă suntem adulți și se presupune că nu credem în astfel de  bazaconii, tot ne îndeamnă un drăcușor ascuns să ne  cocoțăm pe trepte și să încercăm să ținem, câteva secunde,  în mână  inelul gălbior. 

…Acu’, că tocmai l-am atins și eu ( efectul de turmă nu are hotare!😁) , să vă spun și câteva din dedesubturile istoriei acestor locuri…

     Piața centrala din Nüremberg – cea în care ne aflăm –  a fost candva cartierul evreiesc al orasului. De regulă, piețele erau construite în majoritatea cazurilor, în astfel de cartiere ; fiind protectorul oficial al evreilor, imparatul nu le putea confisca pur si simplu proprietățile. ( ca o paranteză : el a preferat sa instige un pogrom,  care a condus la incendierea cartierului evreiesc si la moartea a peste cinci sute de persoane). 

Dar să lăsăm paginile întunecate ale istoriei și să privim către luminosul monument din centrul Nurembergului.  Schöner Brunnen are o astfel de alură, care o face să pară ca si cum s-ar afla pe varful unei catedrale marete. Eleganta fântână gotică este impodobita cu patruzeci de statui, la diferite diferite niveluri – profeti, sfinti, nobili locali, electori din Sfantul Imperiu Roman și unul – două personaje rătăcite, precum luliu Cezar si Alexandru Macedon.

    …Mai ating încă o dată inelul  de aur, deși sunt sigură că a doua oară nu funcționează și dorința nu-mi va fi îndeplinită : i-am încredințat frumoasei fântâni visul meu de a reveni, în anul următor, în acest superb oraș al Germaniei. 

….dar ..a venit pandemia și s-au dus pe apa Sâmbetei toate visele noastre, cu sau fără inelele aurii din legendele planetei.

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/