Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 255. Prin Trafalgar Square…

Reintrăm în normal, după cele două zile ( sau 5!) de mini-vacanță. Așadar, reintră în normal și rubrica mea, prin urmare, închid ochii si  scotocesc prin valiza cu amintiri – Lamonza – și extrag, la întâmplare, un snop cu fotografii. Deschid ochii și…iată-mă transportată la Londra, unul din orașele mele preferate! Pentru că imi trebuie câteva zeci de episoade de serial pentru a o epuiza, o să fac un mic popas într-unul din locurile sale emblematice :  Piața Trafalgar (Trafalgar Square),  spațiu public și de atracție turistică,  aflat în buricul Londrei. O trag lângă mine  pe Geta, scenograful nostru, prietenă și tovarășă de călătorie,  și ne facem o primă fotografie cu Coloana lui Nelson,  străjuită de cele patru statui în formă de lei, aflate la baza sa. 

Piața Trafalgar nu este numai un obiectiv turistic, dar este folosită și pentru diferite alte evenimente :  demonstrații politice și adunări publice, cum ar fi, spre exemplu ( că tot se apropie!)  sărbătorirea Revelionului.  

Numele pieței celebrează victoria Marinei Regalr Britanice în Bătălia de la Trafalgar, din timpjl războaielor napoleoniene. Inițial numele pieței  ar fi trebuit să fie Piața “ Regele William al IV-lea”, dar în final a fost îmbrățișată o altă variantă : “Piața Trafalgar”. 

Piața Trafalgar aparține Reginei, face parte din Crown Estate (domeniul coroanei specific monarhiei britanice) și este administrată  Greater London Authority. Westminster City Council  deține străzile din jur, inclusiv calea pietonală situată pe terasa de nord.

  În mod concret, Piața constă într-un spațiu central de mari dimensiuni, mărginit de străzi pe trei laturi și de o terasă pe latura de nord, în fața National Gallery. În trecut piața a fost înconjurată de un sistem de străzi cu sens unic. În urma reconstrucției din anul 2003 a fost redusă lățimea drumurilor și a fost închisă traficului rutier latura de nord. Columna lui Nelson  se află în centrul pieței,  fiind flancată de fantani impozante.   În jurul columnei se află statuile a patru lei de bronz, iar pe  columnă se află statuia lui Nelson,  vice-amiralul care a comandat flota britanică în vestita Bătălie de la Trafalgar. Pe latura de nord a pieței se află National Gallery, iar pe latura de est se află biserica St. Martin in the Fields. Piața se învecinează cu bulevardul The Mall,  care trece prin Admirality Arch , la sud-vest față de piață. La sud se află strada Whitehall , la est Strand și South Africa House,   clădirea ambasadei Africa de Sud.  La nord se află strada Charing Cross, iar la vest se află Canada House,  unde funcționează ambasada Canadei.

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/