Vâr mâna adanc în valiza LAMONZA, care, iată, mă însoțește, în sfârșit, într-o scurtă călătorie prin jurul casei, și scot din ea câteva fotografii dintr-un oraș superb al lumii, aflat nu foarte departe de casă : TRIESTE. Deși am auzit de el de multe ori, nu am avut niciodată răgazul să-l bat cu pasul. Și…am rămas îndrăgostită de poezia sa. Primul vers al acesteia răzbate din însuși numele său, care mie-mi rimează cu
“poveste”. Trieste-poveste…ce frumos sună! Iar orașul chiar este o poveste, răsturnată la mal de mare de o mână nevăzută de uriaș.
Trieste se află în nord-estul Italiei, fiind capitală a Regiunii Friuli-Venezia și a provinciei Trieste. Limba pe care o vorbesc cei puțin peste 200.000 de locuitori se cheamă triestino.
Oeașul nu este numai încărcat de poezie, ci și de istorie. Până în 177 î.Hr. Trieste se afl sub controlul Imperiului Roman. El a primit statutul de “colonie” din partea lui însuși Iulius Cezar. Vestitul conducător roman este de falt și cel care a menționat pentru orima oara numele localitătii – Tergeste, i-a spus el – în comentariile sale, intitulate Comentarii di bello Gallico, scrise în 51 î.Hr.
Datorită locației comerciale foarte convenabile din Evul Mediu, războaiele dintre multe state au avut loc în afara orașului. Drept urmare, Trieste a plecat la Habsburgi și a stat mult timp sub conducerea lor, în timp ce se confrunta cu o perioadă de declin. Trieste a fost declarată zonă liberă în 1719, mai precis “oraș imperial” și atunci a început cea mai prolifică etapă din viața sa, orașul dezvoltându-se ca un port important al zonei, ceea ce a facut Regatul Italiei să-l “achiziționeze”, în anul de grație 1860.
În timpul celui de-al doilea război mondial, Trieste a fost ocupat de germani, pe aceste locuri funcționând un important lagăr de concentrare. După sfârșitul războiului, orașul a trecut sub controlul trupelor britanice și americane ca teritoriu liber, până când în 1954 a reintrat în cele din urmă sub controlul italian.
Astăzi Trieste este unul dintre cele mai frumoase orașe ale Italiei, funcționând ca un veritabil magnet pentru turiștii din întreaga lume.
Ce poți face în Trieste? În primul rând să te lași mângâiat de razele prietenoase ale soarelui și de valurile Mării Adriatice. Iar pentru că am adus virba de mare, voi puncta și o premieră : există, in Trieste, cea mai mare piață din lume cu vedere la mare. În ciuda prezenței aici a unui port, orașul are apa limpede, iar majoritatea plajelor sunt situate în oraș, spre deosebire de alte locuri portuare din țară, unde trebuie să ieși în afara orașului, pentru a înota puțin si a-ți așeza bronzul pe trup.
In spiritul serialului nostru, haideți să notăm și câteva obiective de neratat, din Trieste : Ruinele amfiteatrului roman din centrul orașului , Piața Unității din Italia ( piața centrală a orașului și principalul loc de adunare pentru turiști și localnici) Aceasta este adesea numită cea mai mare piață din Europa, situată fiind fix lângă mare. Voi numi apoi Castelul și Bazilica San Giusto – unul dintre simbolurile orașului și unul dintre principalele locuri vizitate de turiști, Castelul . găzduind un muzeu și o colecție de arme romane antice și obiecte de uz casnic, care au fost găsite ca urmare a săpăturilor din zonă.
Iar dacă veți ajunge la Trieste, veți avea parte și de un shopping pe cinste, caci orașul este doldora de magazine și centre comerciale. Și…vă veți putea sărbători cumpărăturile pe una din multele terase din zonă, în fața unei mega-farfurii cu fructe de mare.
Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/
Comentează