Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 162 : 12 ore pe aeroportul din Qatar

 

Valiza LAMONZA, cea care, înlăuntrul sau, păstrează amintiri felurite din calatoriile mele prin lume, felurite și ele, mi-a furnizat o inedita întoarcere în timp. De ce spun “inedită”? Pentru că in cele ce urmează , veți afla cum te poți afla într- o țară ….fără să vezi nimic din ea! 

V-am stârnit curiozitatea, nu-i așa? Pai…să detaliez. 

Daca vă voi spune că, nu demult, m-am aflat în Qatar, nu-i așa că mă veți invidia? Desigur! Doar Qatarul este, zice-se,  una dintre cele mai bogate țări de pe pământ. De fapt,  este un emirat arab în sud-vestul Asiei, ocupând teritoriul Peninsulei Qatar,  aflată pe coasta de nord a Peninsulei Arabe. Are graniță terestră doar cu Arabia Saudită ( la sud), în rest teritoriul fiind înconjurat de apele Golfului Persic. Manualele de geografie o dau ca fiind o țară bogată în gaze naturale și petrol…și cu asta am spus tot! Cine are resurse energetice, are totul : bogatie, opulență, lux si putere asupra celorlalți! Conform CIA World Factbook , Qatar este a doua țară din lume ca PIB pe cap de locuitor. 

Acum vreo 3-4 anișori, pregatindu-mă să calatoresc  spre o țară asiatică, am țâșnit în sus de bucurie cand o faimoasă companie aeriană a acceptat să sponsorizeze drumul echipei noastre de filmare. Era vorba de Qatar Airlines. Despre Qatar stiam cam cât am și scris, în rândurile de mai sus, dar sponsorizarea m-a bucurat nespus ( în deplasările peste mări și țări, biletele de avion atârnă cel mai greu!) , așa încât nu am dat prea mare importanță faptului ca escala la Doha ( capitala Qatar-ului) urma sa dureze….12 ore! Ce mare lucru? – i-am spus caneramanului Marian. Important este că am obținut contractul! 

   Si iată-ne, petrecând jumătate de zi intr-o țară fabuloasă, despre care citisem doar prin reviste. Pot trece, oare, Qatarul pe lista țărilor în care m-am aflat? Desigur! Cert este că Aeroportul Qatar ( pe numele său oficial Hamad International Airport)  rămâne în topul celor mai mari și mai luxoase aeroporturi prin care mi-am plimbat troller-ul! 

Acu’ ar fi comic sa ma apuc să vă descriu “excursia” mea prin aeroport. Vă voi spune doar atât : după cele 12 ore, puteam să scriu, cred, un “Jurnal de călătorie prin aeroportul Hamad”, in care să descriu, în amănunt, configurația și conținutul puzderiei de Duty free-uri ( cu mărguri fine și prețuri naucitoare), gustul cafelei de la nenumăratele cafenele și cofetării din aeroport, strălucirea faianței din luxoasele grupuri sanitare, plantele exotice ce colorau teritoriul nesfârșit , dar si frumusețea bărbatilor lumii arabe, care măturau cu poalele lor lungi si albe stralucitoarele poteci interioare ale aeroportului. Ne-am ținut treji cu cafele, am fumat o narghilea ( just for the film! ), ne-am fotografiat în toate locurile și pozițiile, ne-am spălat pe mâini de 20 de ori, ne-am parfumat cu parfumurile din Duty-free-uri, am socializat cu alți europeni, aflati in tranzit, etc. Ah! Și am admirat, pe ferestrele largi ale aeroportului, “puținul” din Qatar, care se putea vedea.
Nu, desigur că nu ne-am petrecut cele 12 ore doar prin magazine și cafenele! Jumătate din ele ( din orele petrecute in Hamad Airport) ne-au găsit dormitând pe băncuțele din aeroport si visând la vremurile în care zborul via Qatar se va combina măcar cu un city break, care sa ne ofere șansa de a cunoaste frumos oraș al emiratelor arabe.

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/