Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 156. La Zidul Plângerii….

 

De regulă, în străfundul valizei mele, plină cu amintiri ( ați ghicit, din nou e vorba de draga mea LAMONZA!)  se regasesc amintirile cele mai vesele ale călătoriilor mele. Rar de tot, locurile despre care îmi amintesc sunt încărcate de tristețe. Nu neapărat a mea, ci a locului în sine. Bunăoară, am regăsit , zilele trecute, câteva fotografii de la celebrul Zid al Plângerii. 

De aceea astăzi mi-am zis sa va povestesc câte ceva despre el. 

 Încă din cele mai vechi timpuri, Zidul Plângerii a fost loc de rugăciune și principalul spatiu de pelerinaj pentru evrei.  Atașamentul acestora față de zid datează cel puțin din secolul al IV-lea. Zidul Plângerii este o porțiune din piatră lungă de 57 de metri, un edificiu antic cu importante conotații religioase și spirituale.

 

Conform Bibliei ebraice se pare că Zidul Plângerii a fost construit în anul 516 înainte de Hristos și de atunci și până astăzi edificiul a trecut prin numeroase evenimente care i-ar fi putut aduce sfârșitul. Perioada cuprinsă între secolele al II-lea și al III-lea este momentul în care împărații romani ocupă Ierusalimul, iar evreilor le-a fost total interzis să intre în oraș.

Astăzi, Zidul Plângerii este locul unde milioane de oameni se roagă, an de an, și alte câteva zeci de milioane și-ar dori să ajungă și ele la faimosul Zid din Ierusalim. Indiferent de înclinațiile religioase, o vizită la Zidul Plângerii va fi, pentru fiecare,  o experiență inedită, pe care nu o va uita niciodată. 

Practica de a lăsa mesaje scrise în crăpăturile zidului a devenit deja o tradiție. Se pare că, această formă de manifestare a credincioșilor datează demult,  de tot.  Anul 1743 este momentul în care s-a menționat oficial că dorințele se împlinesc mai repede dacă sunt scrise de mână pe bucățele de hârtie. 

Turiștii din toate colțurile lumii lasă asemenea mesaje scrise, sperând ca dorințele lor să fie îndeplinite.  Statisticile arată că mai mult de un milion de mesaje sunt puse, anual,  în crăpăturile zidului.

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/

 

Publicitate