Femei de 10

“Am muncit enorm și am sacrificat multe, pentru a ajunge unde sunt astăzi” – interviu cu îndrăgita solistă NICO

 

Frumoasă, delicată, serioasă , muncitoare și de cuvânt, dar mai mult decât orice – talentată până la cer și înapoi. Ați recunoscut-o , da? E NICO, așa cum îi sună numele de alint, sub care, de decenii deja, o știu și o răsfață toți românii.
Deși colaborăm tot de decenii, n-am apucat să-i solicit niciodată niciun interviu. Sunt fericită  doar s-o am frecvent invitată în emisiuni, să știu că ne bucură fiecare revedere , iar în culise ne zâmbim  și schimbăm gânduri, ca două prietene de demult. Iar acum, profit de răgazul pandemiei, pentru a sta cu ea de vorbă, mai pe  îndelete. Și deși răspunsurile ei vor fi ușor “telegrafice”, îi acordăm lui Nico circumstanțe atenuante : Și deși răspunsurile sunt ușor “telegrafice”, îi acordăm lui Nico circumstanțe atenuante : cine cântă atât de frumos, nu mai trebuie chinuit cu vorbăria! 😁

Marina Almășan : – De unde vine aceasta voce, atât de frumoasă, Nico?

NICO : – Este un dar divin,  primit de la Dumnezeu.

Marina Almășan : – Și cred că, pe undeva, și de la părinți! Îți mai amintești cântecelul copilăriei tale, pe care-ți plăcea cel mai mult să-l cânți?

NICO : – Nu îmi amintesc un anume cântec, copiii romani ai anilor 70-80 nu aveau acces la informații așa cum se întâmplă în zilele noastre. Cu toate astea, pot spune  că eram îndrăgostită realmente de muzica din filmele indiene și le ascultam cu drag pe Aura Urziceanu și Viorela Filip.

 

Marina Almășan : – Aveai și un idol?

NICO : – Da, Whitney Houston a fost și este idolul meu.

Marina Almășan : – Nu știu de ce, dar ți-am găsit dintotdeauna asemănări cu această artistă totală! Talentul vă aseamănă, sper ca soarta să vă deosebească! Dar cum e să fii tu însăți idol, pentru tinerii artiști?

NICO : – Sigur că te simți măgulit,  gândindu-te la sine din perspectiva asta. Să fii idolatrizat, de oricine, te reîncarcă, te motivează și în același timp te face să fii foarte responsabil cu toate acțiunile tale.

Marina Almășan : – Ce ar trebui să învețe de la tine, cei care-ți visează cariera?

NICO : – Să fie buni, răbdători și motivați. Munca și răbdarea, deschid ușile succesului.

 

Marina Almășan : – Există vreo rețetă a reușitei, în viața?

NICO : – Multă muncă, credință și puțin noroc.

Marina Almășan : – Dar în viața personală?

NICO : – Când dedici totul carierei, viața personală este ca un afluent mic al unui râu mare.
Pot spune ca am norocul sa fiu înconjurată de oameni buni și înțelegători, care m-au susținut întotdeauna. De pildă soțul și fiica mea mă însoțesc la fiecare eveniment important.

Marina Almășan : – Numește-mi trei victorii și trei înfrângeri majore din viața ta

NICO: – Cea mai importantă victorie a fost aceea de a îmi întemeia o familie, de a avea o fiică minunată și un soț model! Desigur din punct de vedere al carierei, lansarea primei piese, un real succes la vremea aceea, este ceva de neuitat.Au fost multe momente emoționante pe plan profesional, însă cel mai emoționant a fost câștigarea marelui trofeu în cadrul „The International Competition Of Istanbul Songs” unde am interpretat, în limba turcă, una dintre cele mai populare piese din folclorul turcesc „Ah Istanbul”.
Înfrângerile, momentele neplăcute, sunt evenimente ce trebuie uitate pentru a putea continua, pentru a putea zâmbi. Nu aș vrea să vorbesc despre asta, menționez doar că pierderea tatălui meu m-a afectat profund.

 

Marina Almășan : – Cine sunt oamenii cărora le datorezi “totul”? Ai dreptul la 5 nominalizări! 😉

NICO: – În primul rând,  evident că fără părinți,  „Nico” nu ar exista, deci ei sunt capul  de listă, urmați de soțul și fiica mea.

Dacă-mi este permis m-aș include și pe mine în această listă, am muncit enorm și am sacrificat multe pentru a ajunge unde sunt astăzi.

 

Marina Almășan : – Mi se pare corectă completarea! Iar dacă tot ai adus vorba, spune-mi, Nico, până la a ajunge vedeta de azi, care a fost traseul? Amintește-ne etapele cele mai importante ale carierei tale.

NICO : – Baza carierei mele a fost clădită la puțin timp după Revoluția Română, în anul 1990,fiind absolventa a “Școlii Populare de Arte Ploieşti” – Prof. Corneliu Irimia, respectiv „ elevă a Prof. Viorela Filip la „Școala Populară de Artă București”, împreună cu câțiva prieteni din Ploieşti am înființat o formație de muzică ușoară a cărei soliste eram și am început să batem țara în lung și în lat pentru a ne face cunoscuți.

În 1992 am prins un contract în China pentru un an de zile. O experiență inedită din care am învățat foarte multe.

1999 am avut prima apariție TV, când am participat la o emisiune de divertisment la TVR 1 – Sarabanda, prezentată de Horia Brenciu

1999 am participat la Festivalul de muzică ușoară Mamaia unde am interpretat o superbă piesă compusă de Viorel Gavrilă „Și dacă viața mea” unde m-am clasat pe locul al 2-lea.

În 2002 am început o colaborare cu B.U.G. Mafia, alături de care am înregistrat prima mea piesa „Cine e cu noi”.

Nașul meu pentru numele de scenă a fost „Tataee” de la BUG Mafia.

În vara aceluiași an, într-un cerc de prieteni comuni l-am cunoscut pe Adrian Enache, care mai apoi m-a prezentat primului meu producător.

De atunci evenimentele, lansările și contractele au început să curgă.

Marina Almășan : – Uite, mărturisesc că nici n-am știut de anul petrecut în China! În general, știu că ai călătorit mult prin lume. Care este locul care ți-a rămas lipit de suflet?

NICO: – Fără doar și poate „Marea Chină”, amalgamul cultural, simplitatea oamenilor și nu în ultimul rând mâncarea. Oh Doamne! Mâncarea.. am apă în gură numai când mă gândesc! Deci da, CHINA!

Marina Almășan : – Mi-ai amintit de soțul și de fiica ta. Vorbește-ne puțin despre familia ta, inclusiv cea “lărgită”.

NICO : – Sunt atât de multe lucruri de spus, încât ar trebui să scriu o carte .. am o familie numeroasă, compusă din oameni vrednici și mândri! Familia mea, fratele , surorile, nepoții, nepoatele, mama, dar mai ales soțul și fiica mea, sunt pilonii mei de rezistență.

Marina Almășan : – Compară-te puțin cu fiica ta. Ce iubești la ea, ce te deranjează?

NICO: – Știi cum se zice, așchia nu sare departe de trunchi și cu toate astea, fiind generații diferite, cu mentalitate și concepții diferite despre aproape orice, pot spune că suntem cele mai bune prietene. Copilul meu este cel mai cel.. ca al fiecărei mame!  😊

Marina Almășan : – Să-ți trăiască, Nico, sunt sigură că e o fată de toată isprava! Cum crezi că trebuie crescuți copiii, în zilele noastre?

NICO : – Oh.. trăim într-o perioadă în care orice poate fi la un „click” distanță”. Copiii nu știu să facă diferență între bine și rău. Internetul, atât de util de altfel, utilizat de un copil nesupravegheat, poate fi mortal. Sincer le compătimesc pe mamele din ziua de astăzi.

Marina Almășan : – Apropo, tu cum traversezi această perioadă? Voi , artiștii, ați avut cel mai tare de pătimit…

NICO : – Este o perioadă foarte dificilă. Nu avem evenimente, nu putem face nimic din ceea ce ne place, din ceea ce știm să facem, nimic din ceea ce am făcut toata viața și de altfel, să fim realiști,  să câștigăm o pâine.

Marina Almășan : – Și atunci…se poate spune că te-a învățat ceva, această pandemie?

NICO: – Că timpul este cel mai mare dușman al omului! Prin urmare trebuie să prețuim fiecare moment.

Marina Almășan : – Care sunt dorințele tale, pentru perioada apropiată ? Cum te vezi, peste 20 de ani?

NICO : – Cel mai important este să fim sănătoși. Desigur îmi doresc ca Pandemia să fie gestionată cu puțin mai multă responsabilitate și aici nu mă refer doar la cei care ne conduc,  ci la fiecare dintre noi,  căci responsabilitatea este a tuturor cetățenilor, astfel încât aceasta criză să ia sfârșit!
Peste 20 de ani.. mă văd retrasă într-un colț de rai, undeva la țară, culegând fructe de pădure alături de soțul meu și de nepoți 😊

 

Marina Almășan : – …cât mai mulți, aceștia din urmă, ca să nu te plictisești! Îți mulțumesc pwntru interviu și te rog, în final, să ne recomanzi o melodie, care-ți place cel mai mult, din toate cele pe care le-ai cântat. 

 

NICO : – Mă voi opri la  momentul în care am interpretat piesa lui Whitney Houston – “Greatest love of all”, alături de Orchestra Simfonică București, sub bagheta dirijorului Ionel Tudor acompaniat la pian de fiul acestuia, talentatul Andrei Tudor, la Ateneul Român: 

 

https://www.youtube.com/watch?v=5yW5zx2lhqQ

Etichete

1 comentariu

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.