Povestea mea

Actorul Andreas Petrescu, despre dreptul de a NU vota

       

   Tot încerc să înțeleg îndemnurile la vot. La fel si blamarea celor care nu votează. „Trebuie să votezi, pentru asta am luptat” „Dacă nu votezi nu mai ai dreptul să comentezi” „Hai, curaj, la vot” „Sunteți indolenți si egoisti, iesiți la vot” „Nu poți spune că nu există ofertă politică”.

Prietene, oamenii hotărăsc să nu meargă la vot exact asa cum tu ai hotărât să mergi. Asa cum unii bagă în ei ca sparții în timp ce tu vrei să ții dietă. La fel cum unii fac sport în timp ce tu nu alergi nici după autobuz.

Ai dreptul să comentezi si, în general, să faci absolut ce vrei tu si dacă votezi si dacă nu votezi si dacă nu te vaccinezi. Ai dreptul să vorbesti oricând si despre orice. Pentru că esti un om liber. Votul nu e obligatoriu. Poate fi o obligație morală dar asta e cu totul altceva si e o discuție separată.

Atunci când 70% dintre oameni nu votează este pentru că acei oameni NU VOR să voteze. O poți numi „revoluție tăcută”. Sunt plini de silă. Nu au alternative reale. Au tot votat cu răul mai mic care a fost mai mare sau cel puțin la fel si nu mai au opțiune.

Cine spune că există opțiune, o face doar pentru că el se regăseste într-o ofertă politică. 

Hai să dăm un exemplu! Unul ca mine nu vrea să voteze PSD. Dar tot unul ca mine nu vrea să voteze PNL fie si numai din cauză că un om care ar trebui să fie garantul democrației omoară democrația spunându-ne cu cine să votăm. Nu vreau să votez USR pentru că nu cred nici în forța si nici în atitudinea agresivă si lipsită de viziune a acestui partid. Poți să mă contrazici însă nu mă interesează asta, în principiu.  AUR nu votez si UDMR nu e pe lista mea. Poate PMP.   Dar nu pot fi ipocrit. Am iesit să votez la referendum împotriva lui Băsescu. Acu’ să recunosc că e mai bun decât ăstia? Chiar dacă este. Nu pot. Pro România? Esti serios?

Sunt aceiasi oameni peste tot. Aceiasi pe care îi tot votez de ani de zile. Îsi mai schimbă culoarea din când în când sperând că nu ai să îi mai recunosti sau o să îi vezi în altă lumină. psd istii se mută la pnl si devin curați. pnl-istii îi înjuraseră până acum si brusc, dacă sunt la ei în partid, ăia au fost singurii psd isti de calitate. Oamenii ajung în funcții cu ajutorul unui partid si apoi trădează fix înainte de alegeri si ne invită să votăm cu ceilalți.

Mizeria asta nu se numeste politică. Sau poate, din păcate, asta e singura politică ce se mai poate practica azi.

Ei bine, oamenii nu vor asta. Nu vor un om care să le spună ce forțe politice îsi doreste el în Parlament. Pentru că nu e țara lui. E țara noastră. Si contează DOAR ce ne dorim noi. De la el, angajatul nostru. 

Ai decis să votezi. Pentru că tu crezi în forța partidului pe care îl susții. Asta este foarte bine. Înțelege însă că ceilalți nu văd lucrurile asa cum le vezi tu. Iar viziunea ta nu este Adevărul si Calea. Sunt doar gânduri care îți satisfac propriile tale dorințe. Pentru alți oameni partidul pe care îl susții tu nu valorează nimic. Ne-am obisnuit să încercăm să ne impunem părerile. Când 70% nu votează, ar trebui ca cei 30 % să înțeleagă. Democrația e voința majorității, stii?

Deocamdată se pune doar majoritatea celor care votează. Însă când majoritatea celor cu drept de vot îsi aruncă dreptul la gunoi, asta înseamnă că pe acei oameni nu îi mai interesează cine va fi ales. Pentru că toți sunt LA FEL. E un protest, o silă, nicidecum o indiferență. 

Iar tu, care le stii  pe toate, ar fi trebuit să stii si asta.

Andreas Petrescu, decembrie 2021

Publicitate