Femei de 10

“A ajuta un om în a-și câștiga sau recâștiga libertatea și demnitate merită tot efortul și toate micile insatisfacții apărute pe parcurs ” – interviu cu avocata SIMONA PIRTEA 

 

   Deși pare că numărul lor s-a subțiat foarte mult în vremurile noastre, oamenii de 10 continuă să existe printre noi. Discreția lor se bazeaza pe faptul că persoanele  cu adevărat valoroase nu vor da niciodată din coate spre a se face  cunoscute cu orice preț. Pentru ele vorbesc faptele. Iar despre ei afli, de regulă, cu totul întâmplător : fie că-ți vorbește un prieten, fie că te intersectezi, tot întâmplător, cu ei, fie că un jurnalist plin de zel îi descoperă, printre cei mulți. Despre Simona mie mi-a vorbit o prietenă comună. Și…m-a convins. 

   Simona este fondator și managing partner al firmei “Enache Pirtea& Asociații”. Cu o experiență de peste 12 ani în domeniul juridic și al administrării și înlăturării riscurilor în proiecte de mare anvergură, Simona a fost direct implicată și a coordonat numeroase cazuri și dosare în industrii precum banking, media & IT, construcții, agricultură și pharma. De asemenea, experiența sa cuprinde și proiecte ample de prevenție, inclusiv prin susținerea de traininguri specializate, cu componente legale și etice, precum și prin implicarea în investigații interne în cadrul unor companii naționale și multinaționale. 

În aceeași direcție profesională este și implicarea activă a Simonei în numeroase proiecte de antreprenoriat, atât la nivel național cât și internațional, principala sa preocupare fiind sprijinirea, din postura avocațială, a dezvoltării unor business-uri etice și de durată, prin oferirea unor soluții concrete, practice și adaptate mediului de afaceri actual, în care rigurozitatea juridică a oricărui demers comercial a devenit o realitate stringentă. Simona este licențiată în drept, comunicare socială și informații și detine diploma de masterat în Resurse umane și Comunicare managerială.

Marina Almășan : – Inspiratul Tudor Mușatescu, rostea o concluzie oarecum stranie : “Vorba multă, bogăția omului”. Si știți la cine se referea? La avocați!  Ce-o fi vrut să spună?😊

Simona Pirtea : – Cuvântul reprezintă într-adevăr bogație atunci când este folosit în slujba omului. Are putere și impact. Avocatul, prin natura lui, folosește cuvântul rostit și scris în tot ceea ce face și are nevoie de măiestrie, curaj și forță în a putea convinge, chiar și atunci când lucrurile nu par a fi în favoarea clientului pe care îl reprezintă.

Prin sintagma ”Vorba multă, bogăția omului” atribuită avocatului se răstoarnă convingerea generală de ”Vorba multă, sărăcia omului” și se aduc valențe foarte frumoase oratoriei și profesiei de avocat . În plus, se arată cum, prin cuvânt, avocatul poate fi gardianul libertății și al aplicării corecte a legii. Bineînțeles, fără a cădea în extrema lui ”prea mult”, care e văzută ca un defect al avocatului. 😊

Marina Almașan : – Sunteți un avocat performant, cu o carieră de invidiat, pe care înțeleg că o impletiți foarte bine cu statutul de părinte. Până să ajungem aici, am să vă rog însă să vorbim puțin despre părinții dvs, despre educația pe care v-au dat-o. Dânșii au sădit în dumneavoastra sămânța profesiei de mai târziu?

 

Simona Pirtea : – Părinții mei sunt cei care au pus baza omului care sunt astăzi și sunt cei care m-au învățat importanța valorilor în viață și importanța lucrului bine făcut. Astfel, ”sinceritatea”, ”dreptatea”, ”bunul-simț” și ”bunătatea” au fost cuvinte des pronunțate de părinții mei în copilărie și ele au imprimat principii de viață care mă conduc și acum. Ambii părinți au fost militari și eu am participat încă de foarte mică la toate paradele și jurămintele militare ceea ce mi-a impregnat un puternic sentiment de patriotism. Și toate împreună au dus natural către alegerea profesiei de mai târziu.

Marina Almășan : – Sunteți, fără îndoială, omul potrivit la locul potrivit. Dar v-aș întreba : care au fost pașii, până să ajungeți avocat? Ați știut de la început ca asta vreți, sau ați mai cochetat și cu ideea unor alte profesii?

 

Simona Pirtea : – Avocatura este calea pe care am ales-o spre maturitate, dorința mea supremă în clasa a doisprezecea fiind să fac armata 😊 Așa că în ciuda tuturor lucrurilor, sfaturilor și gândurilor celor din jur am dat admiterea la o academie militară și am făcut armata zi de zi timp de 4 ani. Apoi încă 7. Facultatea de Drept am facut-o în paralel, la acel moment dorindu-mi doar să învăț și tainele dreptului și având convingerea că îmi vor fi de folos. Și chiar au fost, atât în activitatea pe care am desfășurat-o ca militar, dar mai ales pentru că mi-au oferit posibilitatea alegerii, mai târziu, a profesiei de avocat. Trecerea în avocatură a venit ca un pas firesc și a urmat aceleași principii: apărarea drepturilor și a valorilor fundamentale. Și profesia a devenit rapid pasiune și stil de viața.

 

Marina Almășan : – M-ați dat gata! Cu siguranță, pregătirea “militară” a lăsat destule “urme” lăudabile în caracterul dvs! Vorbiți-mi despre studenta Simona Pirtea. Care erau cursurile la care mergeați cu plăcere? De la care chiuleați?😁 Chipul căror profesori v-a rămas lângă suflet și de ce?

 

Simona Pirtea : – Studenta Simona mergea cu plăcere la cursuri și încă o face și acum. Cred foarte mult în dezvoltarea profesională și personală pe diverse paliere și o văd ca pe o călătorie care îmi arată noi drumuri și noi oportunități. Și îmi place să învăț, așa mă descopăr și mă redescopăr. Sunt câțiva profesori care mi-au rămas aproape de suflet și dacă ar fi să le găsesc o trăsătură comună cred că ar fi încrederea nemărginită pe care mi-au arătat-o și faptul că au crezut uneori în mine chiar mai mult decât am facut-o eu. Acest lucru mi-a dat aripi și m-a ajutat foarte mult în tot ceea ce am făcut. În această notă, îmi aduc mereu aminte cartea pe care am primit-o cadou de la diriginta mea în clasa a VIII-a și mesajul scris pe prima pagină: ”Fii așa cum ești și viața ți se va așterne înainte”. Chiar dacă nu l-am înțeles pe deplin atunci, încă îi găsesc sensuri astăzi.

 

Marina Almășan : – …și vă doresc să vi se întindă înainte o viață frumoasă și plină de succese! Aș mai zăbovi puțin în anii de studenție. Care sunt lucrurile de bază cu care ați ieșit din facultate? A semănat realitatea întâlnită mai apoi, cu ceea ce ați învațat din cărți?

 

Simona Pirtea : – În facultate am învățat mai mult lucruri teoretice, urmând ca practica să facă diferența și să aducă provocări nebănuite. E o mare diferență între teoretic și practic și cei mai buni teoreticieni cred că sunt, în fapt, practicienii. În profesiile juridice însă e foarte important să ai o bază teoretică solidă pentru că atlfel poate deveni dificil să jonglezi cu concepte de drept. Dar frumusețea profesiei rămâne practica.

 

Marina Almășan : – O întrebare poate neașteptată : Cum vedeți o lume fără avocați?

 

Simona Pirtea : – În alb-negru.

 

Marina Almășan : – O cromatică sugestivă. Și…cum se schimbă ea, atunci când în peisaj apare un avocat?

 

Simona Pirtea : – Îi dă culoare. Și mergând în completarea primei întrebări, plină de viață și de cuvânt.

 

Marina Almășan : – Așa mi se pare și mie! Dar…ca în orice domeniu, există avocați foarte buni și…avocați. Care sunt calitățile unui “avocat de nota 10”?

 

Simona Pirtea : – Dedicare, pasiune, profesionalism și omenie.

 

Marina Almășan : – Din cele auzite despre dumneavoastră, cred că vă putem așeza confortabil în această ultima categorie. Ca atare, am să vă rog să creionați o scurtă “carte de vizită” a avocatului “Simona Pirtea”.

 

Simona Pirtea :  – Are calitățile unui avocat de nota 10 😊.

 

Marina Almășan : – Atunci nu pot fi decât încântată pentru acest interviu! Care ar fi primele 5 poziții în clasamentul victoriilor dvs, ca avocat? Cum s-ar spune, reușitele de care sunteți cea mai mândră.

 

Simona Pirtea : – Reușitele de care sunt cea mai mândră și pozițiile de top în clasament țin toate de dreptul penal. Am mai spus-o și o repet: în momentele în care sunt în joc libertatea, sănătatea, familia sau munca de o viață a unui om, există un moment în care avocatul devine sprijin și speranță. Acel moment aduce foarte multă responsabilitate dar bucuria, în final, este una autentică și greu de exprimat în cuvinte. A ajuta un om în a-și câștiga sau recâștiga libertatea și demnitatea merită tot efortul și toate micile insatisfacții apărute pe parcurs. Am avut șansa unor astfel de momente și ele mi-au dat și îmi dau energia și dorința de a contribui și mai mult la a aduce bucuria uneori pierdută.

 

Marina Almășan : – …ceea ce mi se pare minunat! Acum sunteți, așadar, managing partner al firmei de avocatură Enache Pirtea & Asociații. Ați devenit așadar nu numai antreprenor, ci și lider. V-ați dorit acest lucru? A venit firesc, in evoluția dvs?

 

Simona Pirtea : – Enache Pirtea & Asociații a urmat natural în viața mea de avocat și la momentul la care am fost pregătită. Imediat ce am luat decizia de a-mi continua cariera pe cont propriu, am și acționat deși nu aveam perspectiva exactă a ceea ce se va întâmpla. Dar am știut că drumul antreprenoriatului este cel pe care vreau să îl urmez. Ceea ce m-a ajutat foarte mult a fost că am avut în jurul meu oameni care să mă inspire și exemple de ”se poate”. Îmi amintesc că exact înainte de a lua decizia am citit cartea scrisă de Andreea Roșca,”Cei care schimbă jocul”, și acesta a fost un moment de declic. Poveștile antreprenorilor din carte m-au fascinat și mi-au dat o forță extrordinară. Și lucrurile s-au așezat în așa fel încât pe unii dintre ei îi am aproape și reușesc să mă inspire și astăzi.

 

Marina Almășan : – Iată că v-am aflat și sursa de inspirațir! Dar coechipierii cum vi i-ați ales?

 

Simona Pirtea : –  Cred foarte mult în caracter și în voință. Dacă acestea există, restul vine de la sine. E motivul pentru care nu am dat niciodată un test de cunoștințe la interviul de angajare. În schimb, sunt foarte atentă la valorile pe care le au candidații și colegii mei și la cum se raportează la echipă. Prefer parteneriatul, omenia și bunul-simț și am convingerea că o echipă unită și dedicată poate muta munții din loc.

 

Marina Almășan : – Mă bucur tare mult că ați pomenit de omenie și de bun simț. Sunt calități foarte rare, în zilele noastre. Concret, cu ce se ocupă Societatea dvs?

 

Simona Pirtea : – Cu a aduce speranță, încredere și rezultate. 😊 Pe toate palierele, atât în ”business law” cât și ”criminal law”. Credem în parteneriatul cu clienții nostri și ceea ce ne caracterizează este acel pas în plus pe care îl facem pentru ei și faptul că punem și emoție în toate acțiunile noastre.

 

Marina Almășan : – V-aș pune și o întrebare ceva mai…”macro”!😁 Care sunt, în opinia dvs, hibele sistemului juridic in Romania?

 

Simona Pirtea : – Sunt multe de povestit,  dar aș puncta doar câteva: lipsa de predictibilitate legislativă, axarea pe pedeapsă și nu pe recuperarea daunelor sau reeducare, lipsa unui sistem de responsabilizare a magistraților, în ceea ce privește modalitatea în care iau deciziile.

 

Marina Almășan : – Eu doar am consemnat. Sper însă ca, aceia care au urechi de auzit, să audă! Stimată doamnă, acest interviu va fi publicat într-o revistă dedicată, cu precădere, femeilor. Celor de 10. Dați-mi un argument pentru care un avocat femeie este superioară unui avocat barbat!😊

 

Simona Pirtea : – 😊Ne completăm reciproc. E clar că suntem diferiți, dar asta ne ajută să evoluăm împreună. Ei învață de la noi empatia, comunicarea și orientarea către oameni iar noi învățăm de la ei relaxarea, rațiunea și orientarea spre rezultat.

 

Marina Almășan : – Ei și acum vine întrebarea cea mai complicată : – Viața ne demonstrează de foarte multe ori că femeile de carieră nu reușesc să fie pe deplin fericite. Dumneavoastră cum sunteți? Ce anume o face fericită pe Simona Pirtea? Ce o nemulțumește? Care sunt oamenii de care îi place să fie înconjurată? Cum își petrece timpul liber, atât cât este el?

 

Simona Pirtea : – Cu timpul am învățat că fericirea nu este o destinație ci o călătorie. Și că fiecare își creează propria fericire. Așa că, mai nou, o găsesc în lucrurile mărunte, în micile reușite, într-o carte care mă binedispune sau în timpul petrecut cu cei dragi. Nu mai caut marele motiv pentru că am un infinit de motive mai mici. Timpul liber este mai ales în week-enduri și în vacanțe (uneori) și încerc să îl dedic fiului meu, Vladimir.

 

Marina Almășan : – Ah, deci sunteți  și mamă, sunteți  așadar o femeie împlinită! Să vorbim puțin despre si despre acest statut. Povestiți-ne puțin despre copilul dumneavoastră.

 

Simona Pirtea : – Cu Vladimir am învățat ce înseamnă iubirea necondiționată, micile bucurii, marile împliniri… Imi este ghid atunci când am nevoie. Deși are doar 7 ani are o înțelepciune extraordinară și este un real partener de dialog. Este activ, curios și cu o poftă teribilă de viață.

 

Marina Almășan : – Sunt sigură că sunt calități moștenite de la dumneavoastră! Se aseamănă, oare,  felul în care îl cresteti cu cel în care ați fost, la rându-vă, crescută? Ce încercați să corectați/adăugați la ceea ce v-au învățat pe dumneavoastră părinții? Cum încercați să-l pregătiți pentru viața?

 

Simona  Pirtea : – Valorile pe care vreau să i le transmit sunt comune cu cele învățate de la parinții mei. Dar ceea îmi doresc este să crească liber în spirit, cu încredere și credință că poate să obțină ceea ce își dorește și să facă alegerile care îl fac fericit. Învăț și eu multe odată cu el și cred că ne pregătim reciproc pentru tot ceea ce va urma.

 

Marina Almășan : – Sună…oarecum “scary” – “tot ceea ce va urma”! 😁 Sper să urmeze numai lucruri bune. Chiar așa, v-aș întreba, în final, despre planurile de viitor. Și pe plan profesional, și pe plan personal.

 

Simona Pirtea : – Îmi doresc foarte mult să contribui și mai mult la a schimba lucrurile în jurul meu și am în pregătire câteva proiecte care țin de educația juridică, de etică și de antreprenoriat. În plan personal îmi propun să petrec mai mult timp în familie.

 

Marina Almășan : – Vă doresc să vi se împlinească toate dorințele! Să încheiem cu o cugetare care vă place foarte mult. Va rog să ne-o împărtășiți și nouă și s-o și comentați puțin.

 

Simona Pirtea : – ”Un om cunoaște numai ceea ce este. Cu cât ești mai mult, cu atât cunoști mai mult”. Am citit această expresie săptămâna trecută și mi-a plăcut extraordinar. Totodată, m-a pus pe gânduri și a întors oarecum ceea ce tindeam să cred, respectiv că ”Suntem sau devenim ceea ce cunoaștem”.

Marina Almășan – La dumneavoastră, iată, se confirmă pe deplin! Ma bucur că v-am cunoscut! 🌹