Ea și El

9 modalități de a te despărți , fără să suferi

A începe o relație? Nimic mai simplu! A încheia una aflată în curs – extrem de complicat! A te despărți de iubit – de fapt, de “neiubit” – nu este o acțiune din cale-afară de plăcută. E greu să spui adevărul verde-n față, de aceea apar tot soiul de modalitați brutale de despărțire. De ce însă să te mai amărăști suplimentar, dacă oricum situația nu e deloc roză? Astea sunt însă regulile jocului, numit Iubire. Despre felul în care poți începe o relație, am citit sute de articole. Despre cum însă poți sfârși una, nu prea s-a scris deloc. Forumurile și blogurilw oferă un material didactic generos, pe această temă. Psihologii l-au studiat și au tras următoarele concluzii:

1.Despărtirea “prelungită”
O astfel de metodă . La o astfel de metodă recurg de regulă cei cărora le este teamă sau pur și simplu nu se hotărăsc să rupă pisica în două. Este o metodă total ineficientă : nici nu produce despărtire, si, în plus, îi și chinuie pe cei doi parteneri.

 

2.Despărțirea “subită”
Este diametral opusă metodei precedente. Unuia din cei doi i se pare ca totul merge excelent in relație, iar celălalt, nitam-nisam, anunță despărțirea. De fapt , termenul de “subit” i se aplică doar celui părăsit. Celălalt a gândit, de fapt, minuțios gestul său. O astfel de metodă, deși eficientă, produce multă suferință celui “luat prin surprindere și care nu vrea să înțeleagă nici în ruptul capului ca, de fapt, relația nu functiona.

3. “Dispariția”. Nimic nu e mai chinuitor, decât dispariția bruscă din peisaj a celuilalt. Nu tu telefoane, nu tu mailuri, nici măcar un SMS , nimic care să explice ruptura. Unii merg și mai departe de atât: își schimbă numerele de telefon, ba chiar se mută într-un alt cartier. Acest mod este cel ai convenabil pentru cel ce-l inițiază, pentru că-l scutește de la a da explicații. Însă este extrem de chinuitor pentru cel părăsit. Acesta va suferi serioase traume psihologice.

4.Varianta “electronică”.
Îți dorești despărțirea, pe care probabil ai gândit-o demult, însă nu ai curajul să-i explici, față-n față, celuilalt, motivele și intențiile tale. Ce-ți rămâne de făcut, așadar? Să apelezi la modalitatea modernă și civilizată, pe care ți-o dă internetul sau telefonia mobilă. Un mesaj succint ( de genul : “A venit timpul să ne despărțim”, “Haide să rămânem prieteni” etc) sau un mail detaliat, în care să-ți expui toate motivele. O astfel de abordare este o lovitură puternică, dată celuilalt : cu alte cuvinte, el nu e suficient de important, pentru a i se explica, față-n față, motivele despărtirii? Psihologii consideră această metodă ca fiind cea mai eficientă și lipsită de” scene” . Tot ei spun că cei ce apelează la astfel de metode nu sunt foarte siguri, în adâncul sufletului lor, că își doresc această despărțire. Si că ea va dura.

5.”În rețea”.
Această modalitate are și ea o legătură directă cu internetul, doar că în acest caz, comunicarea despărtirii are loc pe rețelele de socializare, informația fiind adusă la cunoștința tuturor. Apar , firește, imediat și comentariile pro și contra . Nimic nu poate fi mai dureros pentru cneva părăsit, decât să aflte toți acest lucru. Senzația de rușine, oprobiul public sunt copleșitoare.

6. Despărțirea “pe robot”
A telefona și a lăsa pe robot mesajul privind despărțirea este si mai odios decât comunicarea electronică. Cel ce ia decizia are senzația că i-a comunicat verbal celuilalt, nedându-i însă posibilitatea să reacționeze. De regulă, unei astgfel de abordări îi va urma cu siguranță și o întâlnire față-n față, deloc plăcută.

7.”Abordare maternă”
Mamele care le doresc binele copiilor lor, uneori însă cu atâta râvnă, încât încep să se amestece brutal în viața personală a acestora. Dacă fiul sau fiica începe să i se plângă mamei de partener, mamele se vor simți datoare să-i dea un sfat bun, care de regulă vizează despărțirea. Chipurile “nu va potriviți deloc”! În acest fel, decizia nu mai este a cuplului, ci a “consiliului de familie”.

8.Despărțirea “prietenească”.
Prin analogie cu părinții, în relație se pot amesteca prietenii. Dacă un bărbat nu are puterea să o termine cu iubita lui singur, el va apela la ajutorul unui prieten. Ceea ce nu înseamnă însă că despărțirea va deveni “prietenească”. Da, desigur, îți poți ruga cel mai bun prieten să-i explice iubitei tale motivele despărțirii voastre, dar…dacă între ei se va înfiripa o idilă?…

9.Despărțirea “sărbătorească”
Oamenii sunt obișnuiți să acorde o mare importanță sărbătorilor, saniversărilor, datelor speciale. Iar unii, pentru a nu strica “momentul solemn” , așteaptă pănă la plecarea ultimului musafir, iar apoi dau “decisiva”. Fiind asociată cu un moment inițial de bucurie, o astfel de despărțire este cu atât mai dureroasă.

Metodele despărțirii sunt, așadar, nenumărate. Nu e mai simplu însă să vă întâlniți, pur și simplu? Este, fără îndoială, modalitatea cea mai corectă de a te despărți de o persoană pe care ai iubit-o. Nici măcsar un dialog telefonic nu este un panaceu. Dialogul direct, chiar dacă e dureros, e cel mai indicat. Însă el trebuie pregătit minuțios, pentru a fi cât se poate de eficient. Încercați să manifestați un minim de respect față de omul pe care cândva l-ați iubit. Încercați să vă despărțiți astfel încât fiecare să rămână cu sentimentul demnitații. Altminteri, veți avea mustrări de conștiință tot restul vieții.

 

Surse foto: lisa.ru, asianetindia, theweek.com, is-webstudio.ru, ivona-bigmir.net, info.legalzoom.com
.

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate