Diverse

9 mai, Ziua Europei. Corespondență din Paris

Numele meu este Cosmin Ștefan Georgescu. Mă aflu la Paris unde în urmă cu 71 de ani , pe 9 Mai 1950 , Robert Schuman , Ministrul de Externe al Franței , rostea un discurs memorabil , cerand națiunilor Vechiului Continent să se unească spre a pune capăt germenilor războiului si a aduce o prosperitate durabilă. Treptat , speranța  a prins viata. Eu sunt unul din beneficiarii ei. Mă aflu aici , grație studiilor de medicina dar si conjuncturii favorabile a liberei  circulatii a forței de munca. Suntem liberi dacă suntem competitivi si într-un cor fiecare voce contează  si e analizată separat.
Niciodată nu te simți mai aproape de patria ta ca atunci cand esti departe de ea. Raspunzandu-le lui John Fitzgerald Kennedy și Tennessee Williams , răspund fără ezitare :
” Da , Țara mea mi-a dat mult mai mult decat i-am oferit eu ! ”
  Și cred cu tărie ca nu te poți onora pe deplin de responsabilitățile ce le porți față de pământul strămoșesc. Tot ce îti rămâne să  faci e  sa muncesti cu abnegație si dăruire cu speranta ca ofranda ta va fi primită pe altarul smereniei.
 As da o fugă în Insula Creta, acolo unde a copilărit Zeus si a găsit drept lod ideal sa ascunda Fecioara Rapita , ” Frumoasa cu Ochi Mari ” , Europa ,  Printesa Tyrului fenician ,oraș mitic al noului Liban , aflat între Beirut , Sidon si Cartagina. Privirea rasfranta dincolo de orizont , paradigma eternei căutări si a imposibiliei   găsiri. De aici as naviga cu o fregata a păcii pe Marea Egee în care un Rege s-a înecat , temător că fiul sau , Tezeu , nu s-a întors viu din ” Încercarea Labirintului ” , reluata de Mircea Eliade într-o mirabila carte de interviuri. Și tot Civilizația Minoica a Cretei și-a pus pecetea bulversand imensa cultura a Greciei Continentale. As da de cele doua tarmuri egee : elin si anatolian , al   Apusului si Răsăritului. Europa e aici , etimologic si geografic , între  doua puncte cardinale pe o axa și alte doua pe cealata coordonată. Prin miracolul grec ea a creat în viziunea lui Horia-Roman Patapievici mintea omului modern : dorința de căutare de noi popoare si ținuturi a lui Herodot cu cea de punere într-o teorema general valabilă a registrelor de date , a lui Pitagora.
 Nu știu dacă sunt un european ca la carte : îmi e greu sa cred ca am harul hipocratic si rigoarea schumaniana.
 Dar ceva e sigur : sunt un român care nu și-a părăsit niciodată țara fiindcă România e pe orice meleag european pe care am colindat si noțiunea de acasă a devenit una atât de vastă încât îmi e drag ca i-am luat  cu mine pe toți ai mei.
 
     Cosmin  –  Stefan  Georgescu                                          

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.