Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 138. Shopping, la Paris.

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 138 : La shopping in Paris, fără bani dar cu gura căscată! 😁

Există , oare, femeie căreia să nu-i placă shoppingul?!? Este o întrebare retorică, al cărei răspuns îl cunoașteți foarte bine, mai ales voi, dragile mele cititoare! Și greșit gândesc bărbații că, dacă nu avem bani, s-a rezolvat și problema shoppingului! Ași! Unele dintre noi suntem în stare să ne plimbăm prin magazine o zi întreagă, chiar dacă vântul ne suflă prin buzunare!

…cam așa mi s-a întâmplat mie la Paris, într-unul dintre cele mai luxoase magazine ale Planetei, și care discorda total cu amărâtele mele venituri lunare. Și totuși….nu mă întrebați cate ore am petrecut în această superbitate de magazin. Astăzi am să vă spun două vorbe despre el…

…Există un loc în Paris care adună laolaltă tot ceea ce are mai frumos de oferit capitala franceză. Vrei să admiri arhitectura Art Nouveau în toată splendoarea? Vrei să afli trendurile în modă sau cele în materie de design interior? Vrei să-ți clătești ochii cu mărfurile celor mai luxoase branduri din lume?  Răspunsul este același : mergi la Galeriile Lafayette! 

Lafayette este marele rival al magazinului universal Printemps. El s-a deschis in 1894, deci are o varstă venerabilă.  In luna decembrie 1893 verisorii Theophile Bader si Alphonse Kahn au deschis impreuna un magazin unde vindeau metraje si materiale de cusut. I-au pus numele :  “Aux Galeries Lafayette”. Numele magazinului lor facea referire la adresa initiala, cea de pe strada La Fayette, situata la mica distanta de Opera Garnier. La putin timp dupa ce au deschis magazinul, au inceput să-și vanda propriile lor confectii. Magazinul s-a extins rapid prin achizitionarea mai multor cladiri de peste drum si astfel Galeriile Lafayette a devenit un important magazin departamental ce vindea o gama larga de produse.

   Astăzi , diversitatea mărfurilor păstrează trendul vremurilor. Luxul magazinului se reflectă și în luxul produselor oferite publicului.  Pe perioada verii, de două ori pe săptămână, magazinul gazduiește spectaculoase prezentări de modă. 

Dar dacă mă întrebați, cea mai impresionanta caracteristica a cladirii nu o reprezintă neapărat mărfurile din galantare, ci  domul monumental din sticla colorata si fier forjat ce a fost creat de Chanut. Domul a și dat , de altfel, cladirii porecla de “Magasin Coupole”. Să vă mai spun că poza atașată nu e întâmplătoare : fiica mea ( alături de care am vizitat faimosul magazin) m-a surprins rămasă cu gura căscată, admirând uluitoarea cupolă care tronează deasupra unei povești aievea întâmplate, ale cărei personaj am fost și eu, preț de două ore. 

In 1916, Galeriile Lafayette si-au inceput expansiunea in afara Parisului, la inceput cu magazine in orase mai mici din Franta cum ar fi Nisa sau Nantes. Prin deschiderea Galeriilor Lafayette din Berlin in 1996, magazinul a scris o noua pagina in bogata sa istorie, incepandu-si extinderea in afara granitelor Frantei.

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/