Călătorii Timp liber

7 zile la Chongqing. Episodul 9. În vizită, la colegii de breaslă.

 

Întâlnirea mea cu televiziunea din Chongqing s-a întâmplat mult înainte… de a se fi întâmplat!
Mai precis , într-o bună noapte, în care fusul orar îmi zgandârea bunele obiceiuri de acasa. Era trecut de miezul nopții, iar eu aveam chef de vorbă, chef de scris, chef de orice altceva, decât de somn. Așa că, după ce le-am epuizat pe primele, îmi zic “Ia, hai să deschid eu televizorul!”
Anii trecuți îmi oferiseră deja ocazia să devin fana programelor chinezești, atât de evoluate și moderne, încât…mi-e greu să recunosc, dar TVR-ul nostru este la degetul lor mic. ( Acu, se pare, am mai inceput și noi să mișcăm, si aud, cu bucurie, că colegilor mei le-a ieșit un “Cerb” tare țanțoș!) . Și nu trebuie să fii cunoscător de limba chineza, pentru a-ți da seama de lucrul ăsta. E suficient să privesti formate, decoruri, lumini, pachete grafice, maniera de a se manifesta, la filmare, a prezentatorilor, atmosfera, in general, de pe ecran. “X Factor”, Chinezii au talent” și alte show-uri de anvergură, realizate după aceleași formate internaționale care performeaza și in România, erau, la chinezi, pe toate canalele! Vă voi reaminti că în China nu există decât televiziunea publică CCTV, precum și canalele regionale, îmbinate cu prima.
…Bref! E trecut de miezul nopții, iar eu devin captiva unui film chinezesc, subtitrat…tot în chineză! E un film de dragoste, petrecut in zilele noastre. Puține vorbe, mult sentiment, deci lesne de priceput. În esență, deși ajunsă în fața altarului cu un băiat care pare a fi de toată isprava, frumoasa chinezoaică are ezitări…Apare, nitam-nisam, ca din pământ, prima ei iubire, si ceremonia se duce pe apa sâmbetei. Dragostea triumfă, căci, se pare că și la chinezi …on revient toujours au premier amour! În rest, cadre de nota 10, interioare moderne, mașini de ultimă generație, ținute ca rupte din revistele de modă, iar tonul întregului film este desprins din Prezentul in plină evoluție al unei Chine moderne, de care mă convinge fiecare zi petrecută aici. Nu uit să rețin sigla din colțul ecranului, cajt repede pe net și aflu că este unul din canalele Televiziunii din Chongqing.

….Iată-ne în fața sediului impunător al Televiziunii locale. Când spui “televiziune locală”, percepția la noi este că ai de a face cu o televiziune de mâna a doua și nu ai, deci, prea multe așteptări de la ea. Ei, iată, în China este a doua oară când sunt de-a dreptul impresionată de ceea ce văd, la televiziunea ..”locală”! ..Suntem întâmpinați de șefa Departamentului Știri și de o întreagă delegație de jurnaliști și PR-iști. Românii sunt considerați dintotdeauna unul din prietenii cei mai buni ai Chinei, de aceea orice român este primit, cu multă bucurie, în orice loc din China. Cu atât mai mult, noi, ca și colegi de breaslă!

Un tur al studiourilor de știri ne face să oftăm, în interior: totul e digital, camerele sunt operate de roboți, în regia de emisie sunt trei specialiști mari si lați. Restul, fac roboții și calculatoarele. Este în plină transmisie jurnalul de la ora 9. Il prezintă Wang Yan Bin, unul din crainicii cei mai populari ai Televiziunii din Chongqing. La fel ca la noi, momentele de platou alternează cu reportajele filmate și cu transmisiile directe, din teritoriu. Marian îl filmează, filmează și “cameramanii invizibili” de la camerele care baletează prin platou, conform unui traseu prestabilit. O întrebăm pe șefa lui Wang dacă putem să-i luam o declarație subalternului său. Desigur! Însă numai la ora 10, când iese din emisie. Până atunci, liftul din sticlă care țâșnește chiar din studioul de filmare, ne suie la nivelurile superioare, unde vizităm câteva regii, apoi sediul redacției de știri. O hală mare, pădure de calculatoare, puțini redactori.

“Sunt pe teren, dimineața”- anticipează gazda nedumerirea noastră. “- Veniți seara, să vedeți ce forfotă e aici!”
În zgârie-norul în care ne aflăm ( și care anul acesta a înfipt a 10-a lumânare în tortul aniversar!) se află cartierul general al întregii Radio-Televiziuni din Chongqing. Undeva, la intrare, într-o vitrină, se află expusă, solemn, piatra de temelie a noii clădiri. În jurul ei, gravitează vitrine încărcate de istorie : primele radiouri și televizoare, ca erele de filmat de odinioară, primele echipamente de sunet.

Clădirea – zgârie-nor în care ne aflăm nu este singurul sediul al televiziunii: Studiourile de divertisment, spre exemplu, se află într-o altă locație ( sunt trei astfel de sedii, la fel de impunătoare). Radio-Televiziunea din Chongqing are 13 canale tv și 6 frecvențe radio. Canalele sunt absolut independente, numai Redacția de știri este unică și le deservește pe toate. Principalul program informativ începe la 18,30 și durează jumătate de oră. Apoi, la 19, intră în emisie Jurnalul serii de la CCTV – televiziunea publica adică, omologul TVR.
Îndrăznesc o întrebare, al cărei răspuns sigur îi va întrista pe colegii mei de la Departamentul Stiri: Ce salariu are un crainic de știri? …Un schimb de priviri între cei de la “masa tratativelor”, la care am fost poftiți, și într-un târziu mi se răspunde : 12.000 dolari. Casc ochii. Vine repede explicatia : este, pentru că , spre deosebire de prezentatorii de divertisment, să zicem, crainicii de știri trebuie să aibă o conduită anume, ei nu au voie să-și asocieze chipul cu niciun produs, in vreo reclamă publicitară, și nu au voie să prezinte niciun eveniment privat. Deci..intr-un fel, sunt “condamnați “ să trăiască din salariul de la tv. Hm…Grea condamnare!…
Între timp, beculetele camerelor din studioul de transmisie s-au stins și Wang Yan Bin se apropie de noi. Este absolvent al Facultății de jurnalistică din Beijing și se afla la pupitrul știrilor din anul 2001. Este foarte celebru în Chongqing ( în rândul a 30 de milioane de telespectatori, n-ați uitat, nu?). Îmi acordă un interviu relaxat, după care, la plecare, îl rog pe domnul Luo să-mi facă o poză și cu fotografia  uriașă a vedetei proaspăt intervievate, plasată alături de a altor colegi ai săi, pe holul principal de acces. E-adevărat, în poză, crainicul chinez arată ușor schimbat!  Dar… asta mi se-ntâmplă și mie! 😁

Proiect realizat cu sprijinul Asociație de Prietenie a Chinei cu popoarele lumii, filiala Chongqing
Mulțumim pentru sprijin Ambasadei Chinei la București și Camerei de comerț și industrie România-China
Călătorie oferită de TURKISH AIRLINES

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.