Ea și El

4 semnale de alarmă pentru familia ta!

Psihologii susțin că , atunci când lucrurile în cuplu se precipită, trebuie să ne punem serios problema dacă în familia noastră totul este în regulă. Studiind viața a numeroase cupluri americane, psihoterapeutul John Gottman a identificat patru indicatori siguri ai prăbușirii familiei.

1.Atunci când incepi să critici partenerul, și nu comportamentul său.
Cu alte cuvinte, atunci când ataci trăsăturile de caracter ale partenerului( de genul : ” Ești atât de dezordonat, încât era de așteptat ca biroul tău să arate ca o cocină! ” ) sau pe cele ale familiei sale ( ” La voi în neam femeile nu au fost niciodată respectate!”). Partenerul încearcă să se justifice și de aici pornește conflictul. Gottman este de părere că, de fapt, criticile sunt al doilea motiv de divorț, după adulter.
Ce e de făcut? Să ne concentrăm pe greșelile partenerului nostru, și nu pe personalitatea lui!

2.Umilirea și luarea în derâdere a partenerului.
De obicei, procedează astfel bărbații “macho”: ” N-ai să-nțelegi niciodată! ” ” Ce copilării vorbești!”… . Porecle înjositoare, ochii peste cap, surâsuri malefice – vă sună cunoscut? Toate nu fac decât să lovească în stima de sine a partenerei. Și, prin asta, bărbatul subjugă, umilind.
Ce e de făcut? E necesară o discuție sperioasă între cei doi: familia se clădește pe fundamentul unui respect reciproc și a unei toleranțe față de slăbiciunile celuilalt. Dacă jignirile nu vor înceta, e cazul să vă puneți la mosul serios problema separării.
3. Poziția pseudo-victimei.
E ușor de recunoscut un astfel de manipulator: la el, toate dialogurile încep cu fraza: ” Da, dar….”. Acceptarea se împletește cu reticența, sau respectivul își impune mereu punctul de vedere. Și , în acest fel, își face partenera să se simtă vinovată. Aceasta din urmă, pentru a-și ispăși vina, este gata să facă compromisuri. Exact asta își și dorește, de fapt, pseudo-victima.
Ce e de făcut? Încercați să vă puneți în locul partenerei. Făceți-o să înțeleagă că sunteți de acord măcar cu o parte a spuselor sale, că-i împărtășiți sentimentele și că sunteți capabili să vedeți sitiația și cu ochii ei.
4. “Să te dai la fund”.
Nimănui nu-i plac conflictele. Unii oameni sunt chiar îngroziți, când simt așa ceva! Atunci ei ” se dau la fund”, adică încearcă să dispară din peisaj. Iar dacă sunt totuși strânsi cu ușa, răspund monosilabic, încearcă să schimbe subiectul, se bagă cu nasu-n calculator sau pur și simplu ies din cameră. “Neutralitatea” este percepută de către primii ca fiind o răceală, o evitare a dialogului.
Ce e de făcut? Încercați să depistați momentul în care dvs sau partenerul dvs nu mai faceți față furtunii create. Luați o pauză, avertizandu-vă partenerul si promițându-i că veți relua dialogul atunci când lucrurile se vor mai calma.

Sursa: luckyparents.club

Surse foto:tvoy-mir.com, obozrevatel.cz, bigmir.net, valyaeva.ru