Călătorii Timp liber

3, 2, 1, 0… 798!

Sigla_Romvac_Company_S.A..
Astăzi vă invit într-o călătorie spectaculoasă în Zona Artei 798 din Beijing! Ciudată denumire, nu-i așa? Ei bine, acest “cartier al artei moderne” este găzduit de o fostă uzină de echipamente electronice care a dat falimentp1020373 prin anii ’60, spațiile sale fiind ulterior închiriate unor atriști plastici și organizații de artă din China. Indicativul  “798” provine de la numărul total de hale industriale abandonate, care adăpostesc în prezent ateliere de creație, galerii, magazine de modă, săli de expoziție și cafenele extravagante,  în care artiștii, dar mai ales vizitatorii, se bucură să se întâlnească pentru a vorbi despre arta modernă și contemporană.
Este uluitor modul în care se îmbină vechea uzină, ruginită pe alocuri, cu piesele moderne unicat ale artiștilor chinezi. La fiecare pas, poți zări grupuri mai mici sau mai mari de statui, care mai de care mai spectaculoase și… mai inedite (mai cu seamă, pentru acei vizitatori care nu au tangențe prea mari cu arta). Pe aleile dintre clădiri, artiștii au presărat, din loc în loc, sculpturi și statui,  ilustrând în manieră personală fie personaje fantastice, fie reale, reprezentate într-o notă ironică.
La un moment dat, observăm cum un mare grup de oameni s-a adunat în jurul unui chinez în vârstă,  care avea asupra lui două pensule uriașe și lângă el o găleată cu apă. Cu toții ne întrebam:  oare ce are de gând să facă… pâna când și-a înmuiat pensulele în apă și a început să deseneze , simultan cu ambele mâini, pe asfalt! Din mișcările grațioase și rapide ale simpaticului domn au căpătat contur două chipuri  feminine suave, care au acaparat privirile tuturor din jur. Ce păcat că în câteva minute desentul din apă a fost inghițit de asfalt!
p1020313Pe teritoriul artei trebuie musai să ții ochii larg deschiși și să fii vigilent, deoarece unele statui sunt poziționate în locuri mai ascunse sau pe străduțe înguste. Numai pura curiozitate îi poate conduce pe vizitatori prin aceste locuri. Cu siguranță că și noi am avut-o, din plin!
Într-o hală destul de întunecată și cam ponosită la prima vedere, stă pe un scăunel un alt artist care își etalează talentul în fața unei mulțimi. Acesta decupează dintr- o hârtie neagră portretul unei doamne ce stăt nemișcată în fața lui. Fiecare curbă și unduitură a părului și a feței se regăsesc pe mica hârtie neagră! Am fost atât de fascinată de precizia și de viteza artistului,  încât m-am așezat  eu însămi pe scăunel,  ținându-mi respirația pentru a nu-l încurca pe artistul care mă portretiza, nu cu penelul, ci ..cu foarfeca!
Zona Artei 798 este plină de lume, și nu pentru că accesul este gratuit, ci pentru că statul chinez sprijină arta și creativitatea artistică, iar chinezii sunt obișnuiți de mici să fie interesați de fenomenul artistic. Din acest motiv, impresionanta Art Zone 798 a ajuns să fie unul dintre cele mai vizitate obiective ale capitalei chineze.

Călătorie realizată cu sprijinul:radiochina