Ea și El

Vrei să-ți ceri iertare? Iată cum o poți face, ca să obții efectul scontat!

Deși știi bine că trebuie s-o faci, în practică nu-i deloc ușor să-ți ceri iertare. Cererea de iertare are cateva elemente componente fără de care ea , pur și simplu, nu funcționează. Sau pare a fi ceva de complezență. Iată aceste elemente, de care trebuie să ții cont, dacă vrei ca într-adevăr, celălalt să-ți acorde iertarea.

*Trebuie să înțelegi cât se poate de clar că ai greșit : că ai încălcat vreo normă morală sau că ai făcut ceva ce a dăunat relațiilor tale. Trebuie să-i asumi această greșeală și să fii responsabilă pentru asta. Cerereavta de iertare trebuie concretizată, nu trebuie să se limiteze la cuvinte banale de genul ” iartă -mă că am făcut…cutare lucru”. Din cererea ta de iertare trebuie să rezulte clar ca ești conștientă de răul pricinuit celuilalt. Acest lucru vă va permite amândurora să constatați că aveți valori morale comune.

*O a doua componentă foarte importantă cererii de iertare este motivarea greșelii tale. Acest lucru îi va demonstra celuilalt ca ai făcut un lucru care nu te caracterizează, de fapt, ci ca fapta ta a fost o greșeală. Poți spune ca ai fost obosit, neatentă, îndragostita, că băuseși puțin – și trebuie să subliniezi faptul ca acest lucru nu se va mai repeta. Dar, atenție! Nu te umili! Fiecare om are dreptul să greșească , iar apoi să se căiască.

*Un al treielea element important : să-l faci pe celalalt să înțeleagă ca fapta ta nu a fost îndreptată spre el, ca persoană. Că, de fapt, nu ai vrut să-l superi. Acest lucru îl va ajuta să se simtă în siguranță, de aici înainte. Însă dacă, de fapt, fapta ta a fost îndreptată conștient asuora lui, va trebui să-ți asumi acest lucru.

*Cel de-al patrulea element important : trebuie să resimți NEPLĂCEREA de a te scuza. Dacă simți vină, rusine,părere de rău, neliniște cu privire la soarta relației – este absolut firesc. Dacă vei masca aceste sentimente, gestul tau de ați cere iertare va fi considerat de catre celalalt ca fiind unul formal.

*A cincea componentă a cererii de iertare ar putea fi numită ” repararea prejudiciului”: de multe ori, cuvintele sunt insuficiente. ” Aș putea face ceva pentru tine?”- asta ar trebui să fie atitudinea ta, atașată cererii de iertare. Să cumperi o vază în locul celei sparte, să-ți inviți prietena la un film pe care doreați amandouă să-l vedeți și ați uitat, să-i ceri public iertare unui coleg pe care l-ai făcut de râs în fața colegilor

*În fine : fii sinceră. Daca vei promite că nu vei mai face așa ceva, va trebui să depui eforturi ca acest lucru chiar să nu se întâmple! Iar dacă ai promis că vei repara, într-un fel sau altul, apoi chiar așa să și faci!


Sursa : nmykhailova.ru