Bărbați de 10

Un dialog la distanță, între doi actori prieteni, din două țări prietene,  lovite de Coronavirusul dușman : Eugen Cristea (România) și Eugene Nacht Stroe ( Israel) 

 

Actorul  Eugen Cristea de la Teatrul Național din București și actorul Eugene Nacht Stroe din Israel ( fiul celebrului Stroe, din nu mai puțin celebru cuplu “Stroe și Vasilache”) au fost colegi de facultate. Culmea, îi și cheamă la fel! Au trecut decenii de atunci și, deși îi despart mii de kilometri, au rămas legați printr-o prietenie care se încăpățânează să înfrunte distanțele, anii și orice alți factori care ar putea spulbera astfel de legături. 

Într-una din recentele mele conversații cu bunul meu marinar Sinbad de pe Arca Marinei – binecunoscuta emisiune de la TVR ( l-am numit aici pe Eugen Cristea) , l-am rugat să intre în pielea reporterului si să-i adreseze câteva întrebări prietenului său, cu atât mai mult cu cât Israelul este una din țările grav afectate de pandemia de coronavirus. Nici nu mă așteptam ca Eugen să fie atât de  “ascultător” : n-au trecut nici doua zile și în căsuța mea poștală de pe Yahoo a poposit  un mail din partea lui….. “eugencristeamagarusu” ( adresa aleasă, cu siguranță,  de proprietar, pentru a nu uita că, mai demult, a conviețuit, o bună vreme , la TVR, alături de vestitul măgăruș, de care ne învăța să ne ferim) . Ce conținea, oare,  mailul respectiv? Ati ghicit! Dialogul, la distanță, dintre cei doi prieteni. Cu alte cuvinte, “sarcina de serviciu” pe care i-o trasasem fostului meu matelot de pe “Arca Marinei”! 

Urmăriți mai jos interviul : 

Eugen Cristea : – Dragul meu, Eugene, spune-mi sincer, te-ai gândit vreodată că vom ajunge să trăim așa ceva?

Eugene Nacht Stroe : – Niciodata. A fost intodeauna pentru mine un subiect de science fiction. Până acum.

 Eugen Cristea : – Subscriu. Și te mai întreb, din curiozitate personală, cum ai încasat – tu și minunata ta familie- acest șoc?

Eugene Nacht Stroe : – Trebuie sa intelegi ca In Israel traim 24 din 24 de ore in tensiune permanenta. Amenintarile din jurul tarii, situatia interioara… Am devenit destul de  nepasatori. Problema cu noua amenintare e ca nu stii de unde te prinde. Incetul cu incetul, am intrat in panica generala. Asta au si vrut, nu?

Eugen Cristea : – Nu răspund la provocări!  Zi-mi mai bine în ce măsură păcătosul ăsta de virus ți-a afectat numeroasele tale activități?

 

Eugene Nacht Stroe : – Dupa cum stii, activitatile mele se desfasoara pe doua taramuri: lucrul cu grupele de teatru si munca de acasa(scris, compus, editare). Mai continui cu o parte din lectii prin video. Partea de regizare asteapta pana se va linisti totul. Insa munca der acasa imi ia tot timpul. Iti dau un exemplu: scurtarea piesei Tartuffe pentru trupa mea din Shoham, scurtarea si impartirea rolurilor la piesa „Doctorul ce bun” de Neil Simon pentru trupa mea din Petach Tikva, editarea muzicala si mixajul la cantecele musicalului meu, „Cine a furat Submarinul Galben”, continuarea scrisului si compozitiilor la un musical dupa Moliere pentru Romania. Dupa cum vezi, munca de dimineata pana seara… Nu ma plang…

 

Eugen Cristea : – Mda, încercăm fiecare să ne găsim de lucru…Te așteptam la București pentru o nouă lansare a cărții despre tatăl tău. Mai sperăm oare la așa ceva în viitor?

Eugene Nacht Stroe : – Dar bine inteles. Va trece si valul asta. Ne vom revedea si vom sarbatori iesirea cartii. Eminescu a spus-o bine in Glossa: 

Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi și nouă toate;
Ce e rău și ce e bine
Tu te-ntreabă și socoate;
Nu spera și nu ai teamă,
Ce e val ca valul trece;
De te-ndeamnă, de te cheamă,
Tu rămâi la toate rece.
 

Eugen Cristea : – Mie mi-a trecut de tot pofta de poezie!..spune-mi, care este atmosfera în cochetul tău oraș? Lumea e calmă, ascultătoare, disciplinată? Că la noi!…

Eugene Nacht Stroe : – In Israel nu exista lume calma. Nu prea a fost disciplinata nici lumea asta de aici. De ieri au impus un regim mai sever , cu amenzi si politisti pretutindeni. Asta i-a mai bagat in case. Ani de zile, israelienii se luau dupa zicala „Mie nu mi se intampla asta”. Sper ca aceasta frica sa-i tina in casa.  Momentan, ma uita pe geam, nu vad oameni pe strazi. Sper sa o tina asa in continuare.

Eugen Cristea : – La fel și eu. Știi ceva, Eugene, noi suntem de-o vârstă. Nu „batrâni”, că nu e „politically correct”, nu? Așa că o să te întreb, dacă-mi dai voie, ce soluție ai tu, pentru a suporta izolarea? Nu de alta, dar suntem oameni activi. Obișnuiți cu activitate continuă. Acum ne-au oprit motoarele. Ce facem?

Eugene Nacht Stroe : – Dupa cum ti-am spus, nu avem voie sa oprim motoarele. Bunicul meu, Buium avea o vorba in germana: „Geld verloren, nichts verloren, Mut verloren, alles verloren”. Care ar insemna „Ai pierdut bani, n-ai pierdut nimic. Ai pierdut curajul, ai pierdut tot!”. Nu conteaza care sunt conditiile vietii din jurul tau, trebuie, esti obligat sa gasesti un modus vivendi pentru a iesi din impas. Imi place din cand in cand, de obicei tarziu noaptea, cand termin cu munca de creatie, sa ma relaxez in fata televizorului, pe canalul Animal Planet. Am vazut o chestie interesanta acolo. Haite de lei se napustesc asupra unor animale. Cand reusesc leii sa le doboare? Cand acele animale renunta sa mai lupte. E o lectie de viata importanta.

Eugen Cristea : – Frumos spus! Și acum o întrebare “existențială : cum vezi viitorul, dragul meu prieten? Mai dur spus : “îl mai vezi”?

Eugene Nacht Stroe : – Sincer vorbind, momentan nu il vad si nici nu vreau sa imi fac iluzii. Este foarte greu, dar incerc sa raman calm si s-a observ pas cu pas cum se dezvolta lucrurile. Cand realizez ca o „iau pe miriște” cu gandurile negre, incerc sa le opresc. E greu. E foarte greu. Dar nu o s-a las eu sa fiu doborat.  Aici in Israel, corona a venit in paralel cu o situatie politica foarte periculoasa. O incercare de „puci” importiva democratiei. Suntem in plina faza. Asta este lucrul care ma streseaza cel mai mult.   

Eugen Cristea : – Mai crezi în noțiunea de speranță?

Eugene Nacht Stroe : – Iti mai amintesti vechiul proverb latin DUM SPIRO SPERO ? Cat traiesti, speri. Speranta este „built in” existent umana. Chiar daca simtim ca am pierdut orice speranta, ea este acolo in noi, ascunsa in spatele deceptiilor noastre.  Eu cred in speranta si sunt convins ca totul va trece si vom reveni la normal. De fapt nu numai cred. Stiu. Starea de baza a universului este armonia. Totul revine la armonie. Inca o lectie de viata.  

Eugen Cristea : – Numai bine , așadar! Mulțumesc pentru interviu! Marina va fi încântată! 😁

 

Publicitate