Timp liber

Un cântec, mai actual ca oricând. A fost compus după cutremurul din ‘77…

 

Un cântec emoționant, asociat unei lumânări arzând în întuneric, a pornit , zilele trecute spre eter , de pe pagina de socializare a îndrăgitului cantautor Vasile Șeicaru. Prin el, artistul a dorit să -și arate mâhnirea față de recenta tragedie de la Spitalul din Piatra Neamț.

L-am rugat pe Vasile să ne dezvăluie câte ceva din povestea acestui cântec.

“Piesa  fost compusă imediat după cutremurul din ‘77.   Muzica îi aparține lui Marcel Stancu, un chitarist care a cîntat câțiva ani cu noi, în Cenaclu. Am mai schimbat eu pe ici pe colo și în final a iesit această variantă! Abia in 1984 piesa a aparut pe primul meu disc LP, intitulat “Aruncarea in valuri”. Pentru că este foarte greu de interpretat, am cântat-o foarte rar, în spectacole. Acum, spre exemplu,  nu mai pot urca pînă la Si minor.

În anul 1978, a trecut Adrian Păunescu prin Galați,  cautînd noi talente pentru emisiunea lui de la TVR, dar si pentru Cenaclu. Țin minte că am cântat acest  cîntec, impreună  cu trupa “Cristal”. Poetului i-a plăcut foarte mult, și țin  minte că,  la urmă,  m-a intrebat daca știu si ceva folk. I-am raspuns ca da, si am cîntat “Colindul Dunării” . Țineți minte, da? “Fie pâinea rea sau bună / Dunărea ne este mumă / Fie pîine bună, rea, / dunărim cu Dunarea”!

I-a placut enorm și acest cîntec, dar și vocea si atitudinea mea,  si mi-a spus: “Dacă vrei, poti sa fii mîine la ora 7, în fața hotelului Dunarea! Noi vom fi cu autocarul acolo! Dacă nu…nu, vei rămâne “țârcovnic” de educatie fizică în continuare, în Galați”! 

La ora 6,30 eram in fața hotelui.  Din momentul în care am pașit în autocarul acela, viața mea avea să se schimbe cu 180 de grade…

Despre piesa Memento, vreau să vă mai spun că o cîntam “la pachet” cu “Cine iubeste si lasă”! Ambele erau foarte sus și-mi solicitau mult vocea,  însă țin minte că faceam BIS,  de fiecare dată, când le cântam,  la Sala Sporturilor din Galați.”

   Vă invităm așadar să ascultați melodia lui Vasile Șeicaru și să îndreptați un gând bun către familiile celor care și-au pierdut viața, pe frontul COVID-ului, la Piatra Neamț, arzând într-un spital blestemat…

 

Etichete