Femei de 10

Tradiţii şi obiceiuri de Naşterea Maicii Domnului

Pe 8 septembrie, 2,2 milioane persoane care au numele Maria sau derivate ale acestuia sărbătoresc Naşterea Maicii Domnului. Ca orice sărbătoare, este însoțită de o serie de tradiții. Iată care sunt cele mai răspândite:

  • Bărbaţii nu meşteresc şi nu fac treaba în gospodărie, iar femeile nu cos şi nu spală rufe. Se spune că rugăciunile adresate Maicii Domnului în această sfântă zi de sărbătoare de către cele care îşi doresc un copil sunt mai ascultate ca oricând.
  •  În credinta populară, sărbatoarea Naşterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vara şi toamnă, momentul în care se dă startul lucrurilor agricole de toamnă şi momentul în care noul anotimp începe să îşi intre în drepturi.
  •  8 septembrie este ziua în care unele păsări precum rândunelele îşi pregătesc călatoria spre ţările calde, iar gâzele şi reptilele se retrag în pământ.
  • De asemenea, 8 septembrie este ziua în care plantele nu mai sunt bune de leac şi îşi pierd puterile tămăduitoare. Este ziua în care vremea începe să se strice, devenind capricioasă şi mai răcoroasă, cum se întâmplă în fiecare toamnă.
  • Este ziua în care se da drumul culesului de vii, se bat nucii pentru a avea rod bogat şi anul viitor, se jupoaie coajă ulmilor şi se da startul targuilor şi iarmaroacelor de toamna.
  •  Această zi a Naşterii Maicii Domnului trebuie cinstită cu bucurie şi ţinută de toată lumea. Nu se cade să lucrezi sau să faci treburi gospodăreşti tocmai în această zi sfântă.
  • Mai există şi o altă superstiţie românească conform căreia cei care mănâncă gătit la foc în aceste zile au şansă de a atrage asupra lor boli care îi pocesc. Se aprinde în schimb candelă în dreptul icoanei Maicii Domnului şi se lasă să ardă pe tot parcursul sărbătorii.
  • Daca ești mamă și vrei să-ți ferești copilul de pete și nenorociri, nu cumva să lași pe foc o oală cu mâncare.

Dacă vă numărați printre sărbătoriții de astăzi, vă urăm și noi, Echipa Femeide10.ro, întocmai ca Fecioara Maria al cărei nume îl purtați, să fiți mai buni, mai înţelepți, iar toate întâmplările frumoase și spiritul acestei zile să vă însoțească pretutindeni. O zi de Sf. Maria cât mai frumoasă!

Sursa: Realitatea.net
Foto: www.catholictradition.org

Uscatoare rufe