Best seller Timp liber

Taifunul Marina

Ann-yeong-haseyo! E o formulă de salut coreeană, valabilă la orice oră din zi și din noapte, pe care am învățat-o din cartea Marinei Almășan, Cu ricșa prin orașul viitorului.
Habar n-am dacă Marina știe că ea e legătura mea cu lumea. Habar n-am dacă știe cu câtă plăcere îi primesc invitațiile la evenimentele pe care cu atât talent le organizează. Eu trăiesc singură la țară, nu înconjurată de lume, ca ea. De-asta zic că s-ar putea să nu știe cât prețuiesc aceste evenimente. Când vorbesc despre legătura mea cu lumea, mă refer la evenimentele mondene. Marina are mereu ceva de sărbătorit, pentru că face foarte multe. Dar acum mă refer și la o legătură geografică, pentru că Marina călătorește mult și ne împărtășește și nouă din experiențele ei minunate. Iar felul cum le descrie te face să simți că ai fost și tu acolo, că i-ai fost tovarăș de călătorie, că știi mai multe, că ești mai bogat emoțional și mai deștept. Sunt gata să cad în capcana de a vorbi despre carte, dar mi-am luat seama. Acum vreau să vorbesc despre eveniment, dar promit că voi vorbi într-o altă cronică și despre carte, pentru că e prea incitant. Un singur lucru vreau să vă mai spun. Marina știe să călătorească. Marina are atâta energie încât obține maximum de informație și de experiență în timp minim. Privește locurile cu curiozitate și nu-i scapă nimic. Impresiile Marinei de călătorie sunt mai valoroase decât o experiență personală, pentru că sunt convinsă că, chiar dacă aș fi fost acolo, n-aș fi reușit niciodată să văd atâtea, să fac atâtea, să aflu atât de multe într-un timp atât de scurt. Cred că mi-ar fi trebuit vreo 5-6 călătorii să acumulez atâta experiență. Așa că mulțumim, Marina, că ai concentrat Coreea într-o carte și ne-ai pus-o cu atâta generozitate la dispoziție.
Și acum, despre eveniment. Ați înțeles că eu sunt motivată să particip la evenimentele Marinei pentru că mă scot din singurătate și depresie. Și nu pot să nu mă mir că Marina, deși e atât de ocupată, acceptă cu drag și participă cu entuziasm la evenimentele mele. A fost prezentă la lansarea romanului meu Virtual, a participat la avanpremiera piesei mele Învățăturile lui Zaharia Trahanache către fiul său de la Teatrul Dramaturgilor. Și a participat activ, luând cuvântul, scriind despre evenimente. Marina știe să facă din orice eveniment o adevărată sărbătoare. Nu vorbesc doar despre faptul că mereu mă simt onorată să mă aflu în compania invitaților ei – artiști, scriitori, ziariști, medici de succes, oameni de afaceri și alte personalități din diverse domenii. Întotdeauna evenimentele Marinei sunt semnificative și ți le amintești cu drag. Luările de cuvânt ale invitaților au fost amuzante și suficient de scurte încât să-ți pară rău că s-au terminat. Au vorbit Kim Eun Joong, Ambasadorul Republicii Coreea la București, Calin Fabian, fostul nostru ambasador la Seoul, criticul literar Alex Ștefanescu, Alice Nastase, redactorul șef al revistei Tango, Dan Penescu, directorul Grupului Editorial Corint, actorul Eugen Cristea și, desigur, autoarea, Marina Almășan. A fost binevenit și bufetul coreean de la sfârșit – evenimentul a fost organizat la restaurantul coreean Seoul – unde s-au servit mâncăruri exotice dintre care pe unele chiar am reușit să le identific, băuturi răcoritoare și nu numai și o interesantă cafea coreeană.


Nu știu dacă taifunurile din Pacific sunt botezate cu nume de femei, precum uraganele din Atlantic. Dar cred că locuitorii peninsulei Coreea nu vor uita curând taifunul Marina, ce s-a abătut vara asta asupra lor.

Uscatoare rufe