Mimi, croissant-uri și berete Timp liber

Și copiii trăgeau la măsea… în Franța

Până în 1956, în Franța se servea copiilor, la cantină, vin.
Vinul e de multă vreme băutura națională în Franța. Mulți îl considerau ca un adevărat aliment, și urmau sfaturile lui Pasteur, care afirma : « vinul e cea mai sănătoasă și igienică băutură cu putință ». Nici o masă nu se concepea fără vin. Iar cum copiii mâncau cot la cot cu părinții, de bunăseamă că beau cu ei tot cot la cot.
Ca atare, la cantina școlară copiii aveau dreptul, la prânz, la ½ litri de vin. Credeți că exagerez ? Da, aveți dreptate : nu vin ci…șpriț. Se recomanda ca vinul să fie îndoit cu apă.image
Poate nu toate școlile serveau vin la cantină, veți spune. Si iar aveți dreptate. Unele nu serveau vin… ci bere sau cidru, în funcție de specificul regiunilor.
Și iată că în 1956, primul ministru în vigoare a decis să interzică vinul în cantinele școlare, și să-l inlocuiască cu un pahar de lapte obligatoriu, pentru a lupta contra subnutriției, și a…alcoolismului infantil !
Partizanii lobby-ului viticultorilor l-au acuzat că face…lobby-ing pentru producătorii de lapte, căci el era deputat de Normandia, regiunea vacilor și a produselor lactate derivate.
Unii părinți s-au revoltat, și în fața acestei măsuri nedrepte au decis să reacționeze și să le facă plinul înainte de cursuri : le dădeau pruncilor vin la micul dejun. Unii profesori au constatat la epoca respectivă că mulți copii veneau la școală cu nasul roșu, cu limba împleticită si pe patru cărări. Uneori adormeau cu capul pe bancă în imagetimpul cursurilor. Normal, tradiția fusese incălcată : ca aliment, vinul trebuie consumat în timpul prânzului, nu înainte. Părinții recalcitranți au continuat deci tradiția ascunzând câte o ploscă cu vin în fundul ghiozdanului.
Dar încet, încet, lumea s-a obișnuit cu această restricție. A trebuit însă să așteptăm 1981 pentru ca ea să devină totală, în mediul școlar. Ah ! Am uitat să vă spun că interdicția din 1956 nu viza decât tinerii de mai puțin de 14 ani. Ceilalți, deci liceenii, aveau dreptul să continue să tragă la măsea ! În ziua de azi, în mediul școlar doar studenții mai pot consuma alcool la cantină.
Deși numărul de consumatori a fost mult redus ca urmare a prohibiției infantile, Franța continuă să ocupe primul loc în lume la consumul de vin, cu 44,2 litri anuali pe cap de locuitor. România, săraca, nu figurează decât pe locul 14, cu 23,8 litri.
Hai să vă spun în final un secret : la Vatican se consumă peste 70 litri pe an, mult peste recordul Franței, dar el a fost scos din clasament, căci se pare că e vorba de vin liturgic, pentru impărtășanie ! Așa o fi ?

image

 

Din Franța,  Radu Dem

credit foto :

« fetita vin » – www.leparisien.fr
« cantina vin » si « vin la cantina » – www.berthomeau.com
« lapte la scoala » – www.shcb77.fr

Etichete

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.