Ea și El

Să cerșești iubire?!? Doamne, ce greșeală impardonabilă! 

 

Marina Litvinenko este unul din psihologii îndrăgiți din revistele și site-urile rusești. Desprinse dintr-o îndelungată activitate, sfaturile sale trezesc interesul cititorilor, ele referindu-se la cele mai delicate probleme ale vieții de zi cu zi. Iata ce-și amintește autoarea: 

Cu 6 ani în urmă, un prieten apropiat și foarte drag mie, mi-a adresat următoarele cuvinte : “Incetează să te vrei iubită de bărbați! Practic, tu te mângâi de ei, dar ai impresia că ei te mângâie! “ și ce dreptate avea! Aceste cuvinte au schimbat multe, în percepția mea. Am înțeles altfel multe din actiunile si alegerile mele, am priceput de ce am avut eșecuri și am suferit, in cadrul relațiilor pe care le-am avut.  Această temă continuă să existe in viața mea, desigur la un alt nivel. Astăzi ea este una din temele pe care le discut cu pacienții mei, atât femei cât și bărbați. Așadar, cum se poate manifesta această “cerșire a iubirii”? 

– Atunci când faci tot posibilul să-ți ajuţi toate persoanele apropiate  – rude, prieteni, colegi. O faci fără discriminare, neținand cont de treburile tale, de timpul tău liber. Te simţi foarte bine când eşti căutat, cand cineva are nevoie de tine, de ajutorul tău și ești fericit că cineva îţi mulţumeşte pentru asta. Doar că îți vei neglija astfel interesele  personale.

– Atunci când tu ești cea care iniţiază prima comunicarea cu o persoană,care  însă se dovedeşte a fi fără iniţiativă.

– Atunci când tu ești cea care  începe confesiunile despre viaţa personală.

– Atunci când te tot gândeşti cum să faci să captezi atenţia cuiva.

– Atunci cand tot încerci să câştigi bani, doar să bucuri o  persoană dragă, care nici macar nu iți este recunoscătoare. 

– Atunci cand ai renunţat chiar şi la viaţa persoanală de dragul serviciului, doar ca să obţii aprecierea șefilor 

– Și pentru că veni vorba de viața personală, chiar și aici depui suflet și energie, însă partenerul se face că nu observă.

– Iată, este timpul să te opreşti! Trebuie să înţelegi că nu ei  te iubesc, ci tu te iubeşti pe tine, încercând să-i determini pe ceilalți  să te iubească. Îmi vine în minte imaginea unui maidanez, care se uită cu ochi rugători la tine, implorându-te să-i mângâi blana. Și tu..i-o mângâi…

Este minunat să-i poţi cere cuiva atenţie, grijă, ajutor. Este minunat ca o femeie să ia iniţiativa într-o relaţie. A-i  ajuta pe ceilalţi, reprezintă  o valoare a unei societăţi dezvoltată spiritual. Dar este foarte important să observăm și cealaltă față a monedei.

Tu practic vei obţine dragostea celorlalţi,  oferindu-le ajutorul tău deplin şi făcând concesii… Și ce-ar fi rău în asta? Păi s-o luăm în ordine : 

– Astfel de relaţii generează multe iluzii, care se transformă curând în deziluzii

– Aceste gesturi indirecte nu îţi vor aduce satisfacţii profunde;

– Vei ajunge să renunţi la viaţa personală şi la propriile plăceri;

– Îţi vei pierde stabilitatea, încrederea în sine.

Cum ai putea așadar să schimbi lucrurile? În primul rând, să te întrebi de ce anume faci asta. Să începi să te apreciezi mai mult pe tine însăți, să nu faci doar tu totul, să nu iei doar tu decizii, să-i laşi şi pe cei din jurul tău să facă ceva, orice. Să fii mai atentă la tot ce se întâmplă în jurul tău, să fii mai selectivă în alegerea prietenilor. Să fii mai relaxată, să primeşti iubirea fără să o cerşeşti, să o primeşti ca pe un dar.

   Dacă e să vorbim în metafore, e cazul să renunțăm la acest “fast-food amoros” și, după ce facem o foamete de “detoxificare”, să încercăm să ne prețuim ceva mai mult și să nu facem și treaba pe care ar trebui s-o facă bărbatul care ne place. Dar mai ales să începem să conștientizăm calitățile unui “restaurant de lux” și a unor bucate alese. 

   Gandindu-mă cât am fost, la randu-mi, de dependentă de mâncarea fast-food ( tot la planul sentimental se referă psihologul Marina Litvinenko) lucrul acesta îmi trezește acum greața. Iar această experiență m-a făcut acum să fiu mult mai, mai analitică și să am un resoect mult mai mare față de propria persoană. E-adevărat, dacă ți-e foame,mai mănânci și la fast-food, nu-i nimic condamnabil în asta, însă a continua să faci această greșeală la nesfârșit …- iată un lucru la care trebuie să meditați! 

Sursa: b17.ru 

Etichete