Ea și El

Psihologul american John Gottman este de părere că o căsnicie fericită nu trebuie să fie rezultatul unei munci titanice 

 

John Gottman este un celebru psiholog clinician și cercetător american, care și-a dedicat peste 40 de ani din viață studiului divorțurilor și a stabilității cuplului.
Ne întreaba el : Cum am reacționa, fiecare din noi,  dacă am afla că există niște pași siguri pentru o relație prosperă?

Pishologul John Gottman a analizat toată viața  diferitele  tipuri de cupluri și relațiile romantice din cadrul lor,cum spuneam. În urma numeroaselor cercetări, el a tras  concluzii care v-ar putea veni  și vouă, în ajutor.

Iată una dintre ele: micile semne de atenție influențează contactul emoțional. Recomandarea psihologului este de a  vă “băga în seamă” partenerului cât mai des posibil.

Fiți receptivi! 

Iată un caz real din practica domnului John Gottman:

,,Tania și Barret sunt un cuplu care au apelat la consultația mea. În scurt timp am depistat cauza numeroaselor conflicte care s-au iscat de-a lungul timpului. Problema consta în lipsa contactului emoțional și a reciprocității partenerilor.

Tania s-a confesat că nu îi plăcea să se întoarcă acasă la Barret, care era indiferent, iar uneori chiar rece cu ea. Ea începea discuții și propunea activități distractive, însă partenerul său rămânea impasibil. 

Experimentul propus de psiholog consta în următoarele :  Barret trebuia să accepte toate propunerile Taniei timp de o săptămână. Abia după ce s-au scurs cele 7 zile, el a realizat cât de dureroasă era nepăsarea pentru soția sa.

Ba,  mai mult, el dobândise o stare pozitivă doar din faptul că reușea să își bucure partenera. Acest experiment l-a făcut pe Barret să fie deschis față de noile propuneri ale iubitei  sale, iar apoi să înceapă chiar el să inițieze diverse activități chiar.”

Acceptă-l  și respectă-l pe celălalt 

Nu e nevoie să depui o muncă titanică, pentru a construi o relație sau o căsnicie fericită. Și nici nu e cazul să te forțezi până nu mai poți, de dragul unei iluzii. În schimb, este importat să-l accepți pe partenerul tău, așa cum este.  Fiecare persoană este specială în felul ei. Uneori aceste particularități se întorc chiar împotriva lui a celor care îi înconjoară. Însă multe din ele nu pot fi schimbate, ci doar acceptate.

Aceasta este baza unei relații sincere. Trebuie să accepți partenerul așa cum este el acum, nu așa cum îți dorești tu să fie. Intenția de a-l schimba pe celălalt te va obosi pe tine și-l va neferici pe el.  

Sursa : misstits.co