banner marshal garden
Bombănelile Marinei Editoriale

Propun să se desființeze ușile de la closete!

 

Că suntem urmăriți demult, asta o știm cu toții. Însă nu știam niciodată care dintre noi. Probabil, cei care “contează”. Cei care pot influența, în bine sau în rău, soarta țării sau măcar a unora din sus-pușii săi cetățeni … Sau…poate soarta Planetei, deși nu cred că sunt prea mulți români care ar putea deraia, istoria omenirii.
Unii spun că nu e rău să te știi urmărit : ești mai atent cu ce spui, cu ce faci, se mai filtrează relele de la sine. Și probabil că au dreptate. Recunosc un lucru care nu-mi face cinste : mă aflam într-un hol de instituție, așteptând să fiu “culeasă” , și, cotrobăind prin poșetă după un pix, mi-a căzut o coajă de banană, pe care uitasem s-o arunc la timp, la gunoi. Holul era încă pustiu, iar agentul de pază visa, cu ochii înfipți în fereastră. Coșuri de gunoi nu se vedeau și, pentru o fracțiune de secundă, mi-am înfrânt impulsul de a ridica de pe jos deșeul gălbior. După care am dat cu ochii de camera de supraveghere și instinctiv, m-am aplecat, am luat coaja de banană și am vârât-o înapoi, în coșul de gunoi provizoriu, care devenise poșeta mea. Teama de a nu fi văzută făcând o “faptă urâtă” a funcționat perfect.
Îmi amintesc, cu dezgust, cum, la un moment dat, fostul meu soț, profitând de relațiile sale de parlamentar, a început să-mi urmărească toate mesajele și corespondențele electronice, spărgându-mi parole si PIN-uri pe care le credeam de neînfrânt. “ Dacă-l denunți, face pușcărie!” – mi-au spus apropiații. Eram sătulă însă de războaie și în plus nu doream ca fiul meu să aiba un tată în zeghe.. Dincolo însă de asta, mi-am dat seama că nu e de glumit , că, în realitate, suntem cu toții extrem de vulnerabili și că nimic din ce credem noi că e doar “al nostru”, de fapt nu ne aparține întru totul.
Acum , se pare că totul e “pe față”. Măcar e cinstit : ni se spune clar că ochi și urechi străine ne vor cutreiera corespondențele și convorbirile private. Că un Gheorghe sau Vasile plătiți pentru asta, vor afla ȘI că urmează să punem o bombă la Parlament, dar ȘI murături pentru iarnă.
Nu știu dacă să mă bucur sau nu, că respectivii vor afla, înaintea mea, că-n weekendul viitor îmi va veni o mătușă de la țară, că vor ști , înaintea colegilor mei, ce teme vor avea emisiunile mele, care este părerea mea despre șefi, cum mai stau cu dragostea și cât de mare mi-a ieșit colesterolul la ultimele analize…
Mărturisesc că nu m-am simțit prea confortabil. Dar, pentru că toată viața am fost un soldat disciplinat, mi-am zis că mă voi obișnui și cu asta. Mai mult decât atât, mă gândesc să le propun românilor constituirea unei Mișcări Naționale pentru Transparență Totală. La naiba cu secretele! Pentru binele și liniștea țării, Statul are dreptul să știe totul despre cetățenii săi! De aceea vă chem să milităm pentru desființarea ușilor de la closete și interzicerea perdelelelor la ferestre. La ce ne trebuie intimitate?!? Iar Uniunea Arhitectilor ar trebui să-și pună mintea și talentul la contribuție și să elaboreze planurile primelor locuințe din sticlă din lume, în care viețile noastre să se întâmple “la vedere”. Proiectul ar putea fi extins și la nivelul instituțiilor statului, ba chiar si al companiilor private, având grijă ca fiecare astfel de edificiu să fie prevăzut și cu difuzoare exterioare, astfel încât toți cei de afară să aiba acces nu doar la imagine, ci și la dialogurile din interior. “România transparentă” ar trebui să fie următorul nostru obiectiv național.
…Iar până una alta, să ne bucurăm că un prim efect benefic al proaspetei luate decizii ar putea fi, nimic altceva decât “apropierea umană” : intrigați de faptul că telefoanele și corespondența ( electronica sau nu) le-ar putea fi , de aici înainte, oricând violate, românii vor începe să-și comunice în mod direct lucrurile dorite, să-și împărtășească tainele, întâlnindu-se la o cafea, prin parcuri, la mall sau, si mai bine, pe un vârf de munte și o plajă pustie, unde e greu de crezut că s-ar putea plasa, din greșeală, câte un mic microfon..
A! Și mai e și soluția porumbeilor voiajori! …cu condiția ca aceștia să nu fi fost dresați să tranziteze, pe drum, pe pervazele DNA-ului!…

Femei de 10 pe Facebook