Călătorii Timp liber

Privindu-l de jos în sus, pe Cristofor Columb

…Cum ai putea să-l privești altfel, decât “de jos în sus”? Încă din copilărie, personajul “Cristofor Columb” era eroul cărților noastre de geografie, si fiecare copil știrb cu matricolă știa că America a fost descoperită de Cristofor Columb. Nu știam noi ce-i aia “America” (decât, poate, din serialul Dallas!) însă știam perfect cine o descoperise!

Spaniolii sunt foarte mândri de Cristobal Colon, cum sună în graiul lor frumos numele marelui călător pe mări. Au și de ce! E un soi de “erou national”, care cu siguranță îi inspiră pe micuții spanioli în a răzbi în viață, în a-i înfrunta acesteia valurile și furtunile, până la atingerea telului final.

La capătul faimoasei Rambla, malul Mediteranei este străjuit de unul dintre cele mai faimoase monumente ale Barcelonei: cel dedicat lui Cristofor Columb. Este un veritabil punct de pelerinaj, pentru toți cei ce și-au rupt pingelele pe Rambla și țin morțiș să-l strecoare pe Facebook sau măcar într-un fișier cu poze din calculator, pe celebrul navigator spaniol. Aparatele de fotografiat și telefoanele mobile surprind monumentul din toate unghiurile, iar turiștii… se consolează să se imortalizeze lângă leii uriași de la baza coloanei: Cristobal Colon este mult prea sus. Și oricum misiunea lui e alta: scrutează cu privirea întindera nesfârșită de apă, indicând cu mâna către Lumea cea Nouă. Privindu-i gestul triumfător, știi perfect în ce direcție trebuie să înoți, dacă vrei să atingi America!

De fapt, monumentul a fost înălțat în ideea de a le reaminti privitorilor acel moment solemn, în care Cristofor Columb le-a raportat reginei Isabella I și regelui Ferdinand V încheierea cu succes a primei călătorii din lume spre Lumea Nouă, spre ceea ce avea să devină, în cărțile de geografie, continentul America.

Ideea monumentului i-a venit, în 1856, lui Amtoni Fages i Ferrer, care a propus ca acesta să fie înălțat de Catalani. 16 ani propunerea lui a fost ignorată. Abia în 1872 Primăria s-a aplecat asupra ideii sale, aprobând începerea construcției. A fost organizat un concurs național pentru artiștii Spaniei, proiectul câștigător fiind al lui Gaieta Buigas i Monrava, spre fericirea tuturor – un Catalan. Marea arte a,lucrării a fost realizată prin strângere de fonduri. În 1888 Monumentul lui Cristofor Columb străjuia deja, semeț, țărmul mării, impresionându-i pe vizitatorii Expoziției Universale de la Barcelona acelui an.

 

Foto: Daniela Grigore

Călătorie oferită de :

 

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.