Călătorii Timp liber

Privind Dunărea, de pe Bastionul Pescarilor

 

Mă dau în vânt după pește, iar pescarii îmi plac și ei la nebunie, necontenind să-i admir pentru răbdarea lor și pentru capacitatea de a tăcea atâta vreme – performanță care mie nu-mi reușește niciodată!?
Din acest motiv, denumirea „Bastionul Pescarilor” mi s-a părut din capul locului incitantă, așa că vizita mea la Budapesta nu putea să nu se abată și prin acest loc special.

imageDenumirea inedită se trage – cum altfel? – de la 2 legende: prima legată de faptul că aici cândva, în Evul Mediu, s-ar fi aflat o piață de pește, unde gălăgioasele precupețe își strigau marfa, așa cum vedem deseori în filmele de epocă. Cea de-a doua legenda amintește despre breasla pescarilor, cărora li se dăduse în sarcină apărarea și „administrarea” acestei părti din uriașul zid al Cetății din Buda. Cele 7 turnuri conice ale Bastionului reprezintă, potrivit legendei, cele 7 triburi maghiare care s-au așezat în Câmpia Panoniei; fiecare turn are statuia sa, care poartă un nume distinct. Cele 7 turnuri sunt legate între ele printr-o terasă, spre care poți accede urcând albe trepte de piatră. Rezultă un spectaculos coridor lung, din piatră albă și el, un soi de alee de promenadă, ce pare a fi imagesuspendată deasupra Dunării. O parcurgi cu pasul, însoțit de aparatul de fotografiat, iar gândul îți zboară la luptele de odinioară care marcau acest teritoriu.. De la înălțime, peisajul este mirific, indiferent spre care din cele patru vânturi vei privi : biserica Matyas, în toată splendoarea sa, apoi curgerea romantică a Dunării, cu salba de clădiri monumentale de pe cele două maluri, ba chiar te poțiimage amuza, la un moment dat, privind spre clădirea de sticlă de vizavi , în care se reflectă perfect Bastionul Pescarilor, încercând să-ți identifici micuța umbră de mogâldeață, cocoțată pe meterezele Bastionului.
Bastionul Pescarilor este aidoma unui moșuleț de peste 100 de ani, tolănit pe malul Dunării. Dar un moșuleț plin de viață, pe care o împrumută de la tumultul din jur : marea de turiști, mulțimea de tineri care vin să-și petreacă aici timpul liber, artiștii imageambulanți – fie ei muzicanți sau pictori, chiar și fioroase păsări de pradă, aduse de stăpânii lor, pentru a te fotografia cu ele, pe fundalul spectaculoaselor turnuri, coloane și arcade albe ale Bastionului.
După ce fac câteva zeci de fotografii, ghida îmi spune, zâmbind, că Bastionul este, se pare cel mai fotografiat obiectiv turistic al Budapestei! Nu degeaba a fost recent inclus în patrimoniul UNESCO.

Călătorie oferită de OFICIUL DE TURISM AL UNGARIEI

image

image

image

image

image

image