Copii și tineri

Ne certăm de față cu cei mici? Iată 14 sfaturi de care trebuie să ținem cont!

Modelul de comportament al nostru, al părinților, îi influențează decisiv pe copiii noștri. Dacă vă certați toată ziua bună-ziua, probabil ca vă vor prinde bine sfaturile psihologilor.

Relații perfecte dintre soț și soție nu pot exista decât dacă aceștia nu vor mai interacționa niciodată. Fiecare din noi are zile mai bune sau mai proaste, avem puncte de vedere uneori diametral opuse și suntem furioși. Toate astea fac parte din natura noastră. Și, în general, nu putem trăi, știindu-ne tot timpul sub lupa de observatori a copiilor noștri.
Important este ca, în urma unei dispute întâmplate de față cu copiii noștri, să ne cerem scuze unul celuilalt, să ne împacăm chiar de față cu ei, dându-le un exemplu clar de felul cum se iese dintr-un conflict.

Iată, mai jos, 14 sfaturi legate de felul în care trebuie să vă păstrați cumpătul, dacă ajungeți să va certați de față cu copiii voștri:

1 Identificați problema încercând să folosiți un limbaj neutru, și nu năpustindu-vă unul asupra celuilalt! Jignirile reciproce trebuie evitate!
2 Spuneți-i partenerului vostru ce așteptari aveți de la el. Fiți clară și concisă. Nu folosiți imperativul “trebuie “, inlocuiți-l cu “mi-aș dori ca..”.
3 Rămâneți în limitele problemei apărute, nu alunecați spre chestiuni din trecut.
4 Încercați să vă țineți în frâu limbajul. Copiii vor repeta, mai apoi, cele auzite.
5 Arătați că, de fapt, vă respectați unul pe celalalt : păstrați civilizat tonul discuției.
6 Încercați să nu-l învinuiți nici pe partener, nici pe alții. Mai bine concentrați-vă pe rezolvarea problemei. Nu-i creați celui mic impresia că “problema” este mereu din vina cuiva. Învățați-l pe cel mic cât de importantă este comunicarea.
7 Nu amenințați în mod gratuit. Mai bine spuneți ce NU veți face! Spre exemplu: “ Dacă vei mai face asta, n-o să-ți mai vorbesc niciodată!”.
8 Dacă nervii vă lasă, alegeți mai bine, în loc să țipati unul la altul, sa vă scrieți bilețele sau sms-uri. În acest fel puteți comunica, fără să traumatizați copiii.
9 Nu uitați să le spuneți, în final, celor mici că problema s-a rezolvat și cearta s-a terminat. Conflictele nefinalizate îi marcheaza puternic pe cei mici.
10 Gândiți-vă de două ori, înainte de a spune că totul e în regulă, dacă vă întreabă cel mic. Copiii simt prea bine, când în aer plutește ceva, chiar dacă li se spune că totul e în regulă. Copiii trebuie să asiste la rezolvarea problemelor, ca să fie linistiți că un conflict și-a găsit, pâna la urmă solutionarea.
11 Încercați să explicați în cuvinte simple. Copiii se pot considera vinovați, dacă vă văd nervoase și dacă nu le explicati motivele suparării voastre.
12 Spuneți-le celor mici că toate stările dintre doi oameni sunt normale și că nu trebuie să îi mire o ceartă, chiar dacă subliniați că aceasta nu e de fapt de dorit. Explicați-le că ati avut o zi grea si că ati cedat nervos. Dar ei trebuie sa rămână în final cu convingerea că locuinta comună este un teritoriu sigur si linistit.
13 Vă veți certa mai des, dacă veți realiza că partenerul dvs nu este obligat să procedeze ca și dvs si că el poate avea propriile păreri. Si copiii trebuie să înteleaga că cei mari sunt , de fapt, oameni diferiți, care gândesc diferit.
14 Provocați-vă reciproc la întâlniri. Vă va prinde bine să mai și petreceți ceva timp împreună, în afara casei. Acest lucru va mai netezi asperitățile și vă va apropia unii de alții. Iar cei mici vor fi fericiți să constate armonia dintre părinții lor.

Concluzii
Chiar dacă certurile de față cu copiii se mai întâmplă, în afara voinței noastre, ele le oferă acestora posibilitatea de a vedea că problemele și conflictele sunt un lucru firesc, dar că parinții lor sunt capabili să rezolve orice problemă, astfel încât în final în familie să se restabilească armonia.

Sursa : vospitaj.com

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.