banner marshal garden
Bărbați de 10

    “Mesajul versurilor mele era: Eliberaţi-vă de întunericul în care trăiţi” – interviu cu poetul și compozitorul DAN V. DUMITRIU, autorul textului celebrei melodii “Deschideți poarta soarelui”

:

Televiziunea Română a transmis, pe 13 şi 14 mai, la finalul perioadei de stare de urgență, o spectaculoasă Gală muzicală,  în care 70 de artişti, fiecare de la el de-acasă, au cântat pentru români, depănând amintiri din  izolare și exprimându-și speranța pentru un viitor liniștit și sigur. A fost, fără doar și poate, un spectacol deosebit, unic în felul său.  Titlul pus de producători a fost “Deschideţi poarta soarelui”, inspirat de celebra melodie , compusă , la începutul anilor ‘80,  de compozitorul Anton Șuteu, pe versurile inspiratului poet Dan V. Dumitriu. Anton Șuteu ne-a părăsit, in urmă cu câțiva ani,  și s-a retras printre îngeri. Nici Dan V. Dumitriu nu ne-a rămas aproape. A traversat oceanul și a început o nouă viață, în Canada. O viață complet ruptă de ceea ce făcuse până atunci, decenii întregi.  

Marilena Dumitrescu : – Ești autorul, poetul de fapt, care în 1983 a scris versurile cântecului compus de Anton Şuteu. Cât soare ai pus, Dan V. Dumitriu, în acest cântec,  de-a rezistat 37 de ani şi tot mai place publicului?

Dan V. Dumitriu : – Într-o perioadă în care nu prea aveai voie să spui mare lucru, iar din limba română puteai folosi doar 20% pentru că restul erau cuvinte interzise, nu era uşor să scrii ceva care să aibă sens. mai ales ca mesaj. .Puteai să baţi câmpii despre iubire, dar care nu trebuia să fie tristă, despre flori dar care nu puteau să fie ofilite, despre oameni care trebuiau să fie voioşi, harnici şi la locul lor, despre pomi înverziţi întodeauna, despre izvoare, munţi, văi, păduri, părinţi, copii… mă rog, cred că aţi înţeles. “Deschideţi poarta soarelui” a fost una dintre puţinele excepţii de piese care conţineau un mesaj ascuns şi nu au fost interzise .Mesajul era: Eliberaţi-vă de întunericul în care trăiţi.De ce a rezistat peste timp această piesă scrisă împreună cu regretatul Anton Şuteu, este pentru faptul că muzica bună şi versurile adevărate rămân pentru totdeauna în amintirea şi în sufletele oamenilor.

Marilena Dumitrescu : – Ai scris versurile multor cântece. Majoritatea rezistă în timp. Care îţi sunt cele mai dragi?

Dan V. Dumitriu : – Sunt destul de multe, ce să fac, ca orice autor îmi iubesc toţi copiii, dar am să încerc să vă amintesc câteva. Printre versurile scrise pentru alţi compozitori decât mine aş mentiona: De vrei să ştii ce înseamnă român,

Doar marea (piese care de altfel au şi câştigatTrofeul Mamaia în 1986), Ninge rar cu pescăruşi pe orizont (Premiul presei pentru cele mai bune versuri la Festivalul de la Vina del Mar in Chile), Incearcă, Cât de grea e tăcerea şi nu în ultimul rând AVE MARIA, toate acestea fiind născute din colaborarea cu Cornel Fugaru.Dintre piesele scrise cu Anton Şuteu mi-au fost dragi şi Nu-ţi spun adio şi Să nu lovim nicicând un porumbel,

Pasăre cu aripa frântă. Am scris câteva piese bune si cu talentatul Ion Cristinoiu, printe care cea pe care aţi ascultat-o recent la TVR1, Doamne, nu uita, în interpretarea magistrală a bunului meu prieten Adrian Daminescu. Aş aminti de asemenea versurile şi o parte din muzica spectacolului Adio femei în interpretarea superbei Angela Similea şi a marelui actor care a fost Ştefan Iordache, din care să menţionez Evanghelina (muzica si versuri) care a avut un succes nebun de o cânta publicul din sală în timpul spectecolului.Am scris mult şi pe muzica mea.V-aş aminti Alături de tine şi La ora florilor interpretate de Adrian Daminescu, Fără iubire şi Cântecul şomerului interpretate de Gabriel Cotabiţă, Opreste-ma interpretata de Aura Urziceanu, Mă întorc acasă şi Spirale de iubire interpretate de Gina Pătraşcu.Ar fi mult mai multe, dar mă opresc aici, spunându-vă că ultima piesă pe care am scris-o în ţară  este Ultima oră (muzica si versuri) interpretată de Angela Similea şi care a fost modul meu de-a vă spune bun rămas.

Marilena Dumitrescu : – Ai plecat în Canada. De când? De 30 de ani? Ce te-a supărat pe România,  de ai ales s-o părăseşti?

Dan V. Dumitriu : – De ce am plecat… Ei bine, pentru faptul că am văzut direcţia pe care o ia muzica românească odată cu apariţia manelelor pe posturile de radio şi TV şi mi-am zis că vremea versurilor adevărate s-a sfârşit şi ca atare e timpul să-mi schimb vocaţia. Incultura doare mai rău decât vă puteţi imagina.

Marilena Dumitrescu : – Ai cetăţenie canadiană? Ce eşti acum, român sau canadian?

Dan V.Dumitriu : – Ca să vă răspund la întrebare, da, sunt cetăţean canadian, dar şi român (în suflet, mai mult român).

Marilena Dumitrescu : – Cum te-ai adaptat la clima Canadei? Ai deschis şi pe-acolo poarta soarelui? Ori nu prea e soare în Canada?

Dan V. Dumitriu : – Aaa, în Canada este foarte mult soare, clima este destul de asemănătoare cu a României (că doar suntem pe acelaşi meridian de 45 de grade, cel puţin acolo unde locuiesc eu) iar de deschis am deschis ba un magazin de saltele , ba o manufactură de fabricat mobilă de birou. Că doar v-am spus că am plecat decis să-mi schimb vocaţia.

Marilena Dumitrescu : – Când te gândeşti la România, ce-ţi vine mai întâi în minte?

Dan V. Dumitriu : – Ce să-mi vină în minte, dacă nu prietenii dragi pe care i-am lăsat acolo şi splendorile din peisagistica românească. La mizeria politică în care vă zbateţi, nu mă gândesc, că mi se face rău.

Marilena Dumitrescu : – Cum ţi se pare, de-acolo, muzica românească? Eşti la curent cu ce se mai cântă pe-aici?

Dan V. Dumitriu : – Văzută de aici, cu câteva exceptii, muzica românească pare destul de firavă. Îi lipseste personalitatea (şi personalităţile). Se pare că vremea marilor compozitori şi a marilor poeţi a cam trecut.

Marilena Dumitrescu : – Răspunde-mi, te rog, la o întrebare nepusă. Adică pune-ţi o întrebare singur. Ceva ce ai vrea să ştim despre tine.

Dan V.Dumitriu : – Am crezut în ceea ce am facut.Mi-am dăruit şi mintea şi sufletul (câteodată chiar prea mult). Doar timpul poate spune dacă am reuşit să creez ceva de valoare sau nu. În ultimă instanţă sunt un simplu om ca şi voi toţi.Vorba lui Mircea Dinescu: Sunt doar lentila prăfuită prin care timpul a privit râzând.

1 comentariu

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Multumesc mult Marilena.Imi face placere sa vad,ca dupa atata timp isi mai aminteste cineva si de mine.Cei care scriau versuri pentru muzica ,au fost denigrati ,criticati si in ultima instanta uitati.Mai intotdeauna li s-a contestat calitatea de poet,fara sa se stie ,ca
    nu e usor sa scrii poezie,respectand o fraza muzicala existenta,cu obligatia rimei si cu cat mai multe vocale deschise ca sa-si poata etala solistii vocea.Eusor sa bati campii in versuri albe,dar mult mai greusa spui ceva care sa aiba sens si sa contina o ideie,un mesaj,in cadrul restrans al unei melodii.Incercati daca nu credeti si veti vedea.Trebuie sa fi poet pentru a scrie versuri pentru muzica,mai ales daca vrei sa dureze in timp .

Femei de 10 pe Facebook