Foto : Georgeta Nistor
“Ignoranța este noaptea minții, dar o noapte fără lună și stele”.
…cuvintele pline de miez ale lui Confucius străbat veacurile și continuă să cucerească prin simplitate și profunzime. Filozoful chinez care a schimbat, prin gândirea sa, soarta omenirii a pledat constant pentru ideea de educație fără oprire, pentru cunoaștere. Asta încearcă să facă oamenii înțelepți ai tuturor timpurilor, chiar și cei ai prezentului : să învețe continuu , să nu se oprească niciodată din acumulări. O fac, mulți dintre ei neștiind că, demult de tot, îndemnul a fost dat de undeva , din îndepărtata Chină.
Dar, oare, a invăța nu înseamnă și a călători? Ba bine că nu! Orice teritoriu,, orice colț de lume “cucerit” cu pasul, prin lectură sau prin orice altă manieră de cunoaștere ne îmbogățește.
Din păcate, nu-i prea aproape China lui Confucius de noi, românii. Nu mulți români își pot permite să acceadă la cunoașterea nemijlocită a acestei țări fabuloase. Dar posibilitățile vremurilor noastre sunt atât de mari, încât…iată, într-o geroasă zi de final de ianuarie, China…a venit ea însăși la București!
Preț de câteva ore, impunătorul sediu al Operei Române a devenit un fragment de “China”, o poveste frumoasă, trăită de câteva sute de români, veniți să aniverseze împlinirea a 75 de ani de relații bilaterale între țările noastre.
Totul a pornit de la o invitație primită din partea Secției culturale a Ambasadei Republicii China la București – un departament activ, implicat cu toate motoarele în promovarea culturii și artei chineze în România, dar și susținător al promovării culturii române în rândul marelui popor chinez.
…și, iată-ne parte din poveste! Imaginile sunt grăitoare încă de la intrarea în sediul Operei Române : totul este frumos decorat, aerul sărbătoresc răzbate din toți porii ambianței : celebrele lampioane purpurii colorează întreg spațiul, lumea a venit îmbrăcată elegant, onorând invitația gazdelor și cu certitudinea că participă la ceva măreț.
Iată cum foaierul însuși al Operei Române a devenit un spațiu de familiarizare a invitaților – într-o manieră interactivă – cu meșteșugurile tradiționale chinezești. În special cei mai tineri spectatori au fost încântați să-i vadă la lucru pe meșterii chinezi!
…Speechurile oficiale “sparg gheața“ sărbătorii : Excelența Sa, dl.Han Chunlin, Ambasadorul Republicii Populare Chineze in România și, respectiv, dl. Rareș Hopincă, prefectul Capitalei, evocând amândoi bunele relații de prietenie dintre cele două țări și popoare, datând de atâta vreme, Romania fiind una dintre primele țări care au recunoscut Republica Populara Chineza, pe 5 octombrie 1949. Dar iată și omagiul “părții române” , adus sărbătorii de la Opera Națională – artiști romani de top au urcat pe scena acesteia, începând cu cei mai mici reprezentanti – Corul de copii “Alegretto” și până la artiști de talie internațională, cum este Damian Drăghici, care a oferit un recital extraordinar, acompaniat fiind de Orchestra Operei Nationale Bucuresti, dirijată de maestrul Daniel Jinga.
Odată declanșată sărbătoarea, artiștii chinezi “au preluat conducerea scenei”. Aceasta din urmă a devenit teritoriul de manifestare atât a talentului incontestabil al oaspeților veniți din îndepărtata Chină, cât și o inspirată trecere în revistă a unor genuri culturale atât de diferite, reprezentative pentru acest leagăn al civilizației care este China.
Spectacolul prezentat de invitații de departe ai Operei Române a avut și un titlu atât de special : “Show de Anul Nou”, protagoniștii fiind reprezentanți ai Centrului de cântece și dansuri tradiționale din Quanzhou.
Consemnăm programul atât de complex, oferit de artiștii chinezi si îndelung aplaudat de publicul entuziasmat al Operei Române, spectatorii fiind fericiți că, iată, au parte practic de un al doilea An Nou! Fotografiile precedente și cele ce vor urma, ilustrează viziunea unui simplu spectator la eveniment. Pozele nu au pretenția de a fi perfecte, ele adună însă într-însele încântarea de a asista la o impresionantă desfășurare de forțe artistice : dansuri tradiționale, cântece populare, show de marionete, paradă a costumelor tradiționale, melodii populare, demonstrație de arte marțiale – ce mai! Un adevărat “Revelion” în stil chinezesc!
Finalul show-ului chinezesc de la Opera Română din București? Ropote de aplauze, lumea în picioare în semn de admirație față de talentul artiștilor ce au evoluat pe scenă, și, ca un desert care a bucurat pe toată lumea – chiar și pe cei din cartier, care nu participaseră la spectacol – un superb joc de artificii, care a colorat cerul înghețat al Capitalei, ca un soi de promisiune a faptului că trecerea Timpului va adăuga, cu siguranță, culoare și substanță, relațiilor de prietenie dintre țările noastre.
La mulți ani, poporului Chinez, cu ocazia apropiatului An Nou Chinezesc!
Comentează