Bombănelile Marinei Editoriale

La naiba cu Trecutul! A început un nou an!

Viața noastră nu pare a fi decât o nesfârșită căutare a momentelor oportune pentru a opera schimbări, de mai mică sau mai mare anvergură. Asteptăm zilele de luni pentru a demara nesuferite cure de slăbire, așteptăm începutul lunii următoare pentru a ne lăsa de fumat, începutul concediului pentru a ne apuca de citit, începutul de an pentru a …începe un nou an!

Mă gândeam să vă propun acum , în primele mele Bombăneli pe 2021, niște delicate instrucțiuni de folosire ….a Noului An!

Deși psihologii recomandă insistent ca, într-un astfel de moment, să înșirăm, negru pe alb, pe o coală de hârtie, toate obiectivele pe care ni le propunem pentru noul an, puțini sunt cei care respectă acest îndemn. Desigur că în mintea fiecăruia dintre noi se încolonează șiruri întregi de vise – ascunse sau explicite – pe care ni le dorim îndeplinite obligatoriu în anul în care am păsit. Multe dintre ele vor ramâne însă acolo, în prizonieratul minții noastre, urmând ca următorul început de an – de-l vom prinde –  să le descopere, la rându-i,  acolo, în mintea noastră, sub un strat gros de colb și învăluite de un păienjeninș încâlcit de renunțări și resemnări..

Așa că…oare ce rost mai au atunci  Instrucțiunile de folosire a noului an?!?  La urma urmei,  fiecare este stăpân pe viața sa, pe anul său, pe ANII săi, și nimeni niciodată nu ne poate indica felul în care să ni-i trăim. Îi trăim pe barba noastră și nici măcar pe a lui Moș Crăciun, cel care mai încearcă și el să ne îndulcească finalurile de an cu cate-o șosetă, un parfum sau un kil de dulciuri care îngrașă.

Un singur îndemn aș dori să desprind însă din instrucțiunile de care vă vorbeam , și la care – ați văzut ce repede am renunțat. Este unul foarte simplu și aparent banal. L-ați mai auzit, cu siguranță, sub mai multe forme îmbărcând același conținut. Forma mea este însă una tranșantă, directă și abruptă : VINDECAȚI-VĂ DE TRECUT! Nu luați cu voi, din anul care a trecut, resentimente, uri, invidii ; lăsați dorința de răzbunare la hotarul dintre ani;  nu e pentru voi! E pentru oameni mărunți, măcinați de frustrări și patimi, pentru oameni care au uitat ce înseamnă iubirea și care se amăgesc că sunt iubiți de unii și alții care, în realitate, nu dau nici doi bani pe ei. Și nici măcar două cepe degerate.

Uitați relele pe care cei din jur vi le-au administrat, cu picătura sau toptanul,  în anul proaspăt spulberat. Uitați trădările, jignirile, uitați execuțiile publice la care v-au condamnat bezmetice complete de judecată  alcătuite din vecini, colegi, șefi sau prieteni invidioși. Desprindeți-vă de gaura neagră a anului trecut, ce a încercat să vă înghită, fără sorți de izbândă. Uitați de fundul prăpastiei și de cei ce au încercat să vă împingă înspre el, ștergeți cu buretele vorbele slute pe care vi le-au adresat oameni în care ați crezut, anulați memoria clipelor aparent frumoase, petrecute alături de netrebnici, care mai apoi avut grijă să vă dezamăgească adânc. Transformați lacrimile vărsate pe nedrept în lacuri de agrement, pe care să vă plimbați cu barca speranțelor, a credinței într-un viitor frumos, cel la care îndelung visați.

La naiba cu Trecutul! Vindecați-vă de el! Viitorul este atât de frumos și…iată-l! Tocmai a început!

 

Rubrică oferită de FARMACIILE CATENA : VOUCHER VICHY