Femei de 10

“Întotdeauna mi-am dorit sa am propriul stil” – interviu cu designerul LIZA PANAIT

Liza Panait. Îmi amintesc cum Zina Dumitrescu mi-a prezentat-o, în cadrul unei emisiuni “Ceaiul de la ora 5”, ca fiind o tânără speranță a modei românești. Țin minte chiar cuvintele ei : “Reține numele ăsta , Marina! O să mai auzi de el!”. Au trecut de atunci ani vreo 25. Iar de Liza nu numai că “am mai auzit”, ci nu l-am mai uitat niciodată, pentru că numele ei a devenit un brand, iar lansările de colecții ale Lizei  Panait au devenit adevărate show-uri de modă, evenimente mondene de anvergură, la care se înghesuie vedetele, jurnaliștii si televiziunile. 

Am purtat și eu creațiile Lizei, la emisiuni și la evenimente din viața mea. Le-am purtat și la “întâmplări frumoase”  de peste hotare, și a trebuit deseori să răspund întrebarilor de genul:  “ – Wow! Ce rochie frumoasa! Cine v-a făcut-o?” “- Un celebru designer român!” – venea răspunsul meu. Și nu mințeam niciun pic. 

Desi ne știm, iată,  de un sfert de veac, nu am apucat niciodată să stau de vorbă cu Liza “pentru tipar”. Am vorbit doar de-ale noastre, ale femeilor, despre lansările ei și despre fata ei mijlocie, care e de-o seama cu Victoraș al meu. După ultima și răsunătoarea sa prezentare de modă, mi-am zis : “Liza trebuie sa apară in colecția mea de “femei de 10”. De ce e “de 10” Liza? Nu cred că-și mai pune cineva această întrebare. Pentru ca, prin tot ceea ce a făcut, prin tot ceea ce este și prin tot ceea ce aduna în jurul sau, Liza ne-a convins. 

Marina Almășan : – Deși a trecut cam un sfert de veac de când ne-am întâlnit, pentru prima dată, la “Ceaiul de la ora 5”, am constatat că, în afara creațiilor tale minunate ( despre care vom vorbi!), nu știu mai nimic despre tine, Lisa! Spune-mi, așadar, de unde te tragi, care ți-a fost drumul, până să “bem” împreună acel memorabil “Ceai”, la ora 5! 

Liza Panait : – M-am născut in Satul Borzești din județul Botoșani cu mulți ani in urmă. Știu ca pe la vârsta de 4-5 ani stăteam ore întregi lângă bunica mea din partea mamei, care țesea la război adevărate minuni. Îmi plăcea sa aleg firele pentru bunica mea si eram incantata de superbele țesături născute din mâinile ei. Apoi ne-am mutat in București. Îmi amintesc cu câtă plăcere mergeam la o mătușă pentru a vedea țesăturile superbe pe care ea le păstra intr-un cufăr cu amintiri. Eram încă eleva când mergeam destul de des la magazinul „Victoria” si trăgeam cu ochiul la croitoresele care croiau haine in fata clienților. Acolo am învățat sa fac primele tipare si mi-am făcut primele haine. Apoi am început sa îmi croiesc singura hainele pe care le coseam de mana (un fel de „haute couture”, cum s-ar spune, de nevoie, pentru ca nu aveam mașină de cusut).

Marina Almășan : – Și fel de copil ai fost? Ce ți-au povestit ai tăi? 

Liza Panait : – Eram un copil normal, destul de cuminte deși îmi cam plăcea sa fac farse. Nu eram atrasa de matematica sau alte științe exacte, îmi plăcea mult literatura, scriam poezii si frecventam un cenaclu literar. Erau ocupații mai potrivite cu firea mea.

Marina Almășan : – …Adică ai fost tot timpul “artistă”! Cand și cum ți-ai transformat pasiunea într-o afacere?

Liza Panait : – Pentru mine o scoală foarte buna a fost UCECOM-ul in a cărui ateliere am putut sa îmi pun in valoare imaginația. Aveam atâtea idei si m-am bucurat ca am putut acolo sa le pun in practica. Încrederea pe care mi-au acordat-o a fost ulterior răsplătită prin numeroasele premii primite pentru creațiile mele la prezentările care se făceau la Intercontinental pentru Corpul Diplomatic sau cu alte ocazii.Colaborarea cu „Fondul Plastic” unde am fost primita sa îmi expun creațiile mele vestimentare a însemnat mult pentru mine din toate punctele de vedere. Ținutele realizate de mine începuseră sa fie recunoscute, cu alte cuvinte începusem sa am stilul meu propriu.Apoi a venit revoluția din 1989 si a trebuit să o i-au de la capăt (ca și ceilalți de altfel) în alte condiții, în alt cadru, într-o democrație incipientă ca și noua economie de piață. Nu a fost ușor dar am luat-o pas cu pas.In 1990 am susținut un examen complet in fata unei comisii la Primăria București pentru obținerea autorizației de funcționare ca persoana fizica independenta conform decretului 54 din 1990.

Marina Almăsan : – și…uite-așa a luat naștere Casa Vili, da? 

Liza Panait : – In 1991 împreună cu soțul meu am înființat o societate comerciala conform legii 31 si am fondat brandul „Casa VILI” (Vi de la Viorel si Li de la Liza). Sub brandul „Casa Vili” comercializam produse de serie mica sau unicate la principalele magazine din București si clienților al cărui număr creștea treptat. Rezistând tentațiilor legate de alinierea la trendul internațional si presiunilor pieței după 1990, am continuat sa lucrez la conturarea propriului meu stil. Notorietatea a crescut cu timpul mai ales după prima prezentare proprie in luna martie 1995 si aparițiilor din media inclusiv la  „Ceaiul de la ora 5” la care întotdeauna am mers cu drag.  Începând din primăvara lui 1995 am făcut minim două prezentări proprii pe an, spectacole de teatru dans și costum pe marile scene din București si din alte orașe importante. Au urmat prezentări la Paris, Sankt Petersburg, Bruxelles și expoziții la New York, Moscova, Paris, Munchen. Am colaborat cu regizori importanți de teatru și film, cu artiști din showbiz, etc.

Marina Almășan : – Deci, ai luat-o de jos, și iată unde ai ajuns! Prin ce ai căutat să te deosebești de ceilalti creatori de modă? Care sunt punctele tale tari?

Liza Panait : – Nu am căutat sa mă deosebesc de alți designeri, dar întotdeauna mi-am dorit sa am propriul stil pentru ca am apreciat întotdeauna originalitatea si creativitatea. Si consider ca alături de tenacitatea si puterea de munca,  acestea sunt punctele mele forte.

Marina Almăsan : – Te recunosc întru totul, în această autocaracterizare! Spune-mi, Liza, există vreun designer străin, pe care-l admiri? 

Liza Panait : – Designer-ul meu preferat (pe care îl consider genial) chiar daca din anumite motive (a gresit) nu mai este in prim plan (si îmi pare foarte rău pentru el) este John Galliano.

 

Marina Almăsan : – Să revenim la afacerea ta. Ceea  ce m-a făcut să te admir întotdeauna a fost faptul că ți-ai ținut aproape întreaga familie : fiecare din ai tăi – mă refer la soț și la cele trei fete frumoase (ce-ți seamănă!) – s-a implicat, într-o manieră sau alta, în “Casa VILI”. Povestește-ne puțin despre fiecare din ei și despre “diviziunea muncii în familie”.

Liza Panait : –  Este o afacere de familie cum sunt atâtea în Romania si nu numai. Eu si Viorel suntem administratorii firmei, iar de ceva ani si Nicoleta, fata noastră cea mare este și ea implicată în administrare. Tot ea se  ocupă de sectorul financiar contabil ea având pregătire in acest sens.

Eu creez colecțiile, croiesc și coordonez activitățile de producție, livrare, relațiile cu clientele, etc, și sunt ajutată îndeaproape de Mimi, sora mea, care este și mâna mea dreaptă în procesul de producție.Aceste „povești” sunt concepute de Viorel, soțul meu. El studiază trendurile si tot el se ocupa de tot ce tine de realizarea show-ului (crede-mă  ca sunt extrem de multe: muzica, scenografie, regie, coregrafie, lumini, sunet, proiecții, coordonarea tuturor compartimentelor). Vali, soțul lui Mimi este mâna dreaptă a lui Viorel și se ocupă și de achiziții, transport, distribuție, mentenanță. Andu băiatul nostru se ocupă de toată activitea online a brandului „Liza Panait”: magazin online, promovare, comenzi, shooting-uri, editare video, etc. In toate aceste procese este ajutat de nepotul meu, respectiv varul lui Alexandru zis și „Bundy” care este băiatul lui Mimi. Maria, mezina familiei, a urcat pe podium când nu împlinise încă 3 ani si de atunci prezintă ca model sau fotomodel. De curând o ajută pe Nicoleta la contabilitate în paralel cu Masteratul de la Administrarea Afacerilor în Limba Engleza. Anita, fata mijlocie ne ajută in zilele in care avem spectacole, ea având o firma de evenimente de care trebuie să se ocupe. Și nu în cele din urmă, Ioana nepoata noastră, fata Nicoletei care are 14 ani prezintă și ea de la vârsta de 3 ani.

Marina Almășan : – Și cum anii trec și familia se măreste, firma ta va continua să se întărească , nu? 😁Care au fost marile voastre “isprăvi”, cele care au transformat numele tău într-un brand puternic , în lumea modei romanești?

Liza Panait : – In primul rând faptul ca de un sfert de veac reușim sa facem cate 2 prezentări proprii pe an, poate fi considerată o „ispravă” în Romania (nu știu dacă a mai realizat cineva lucrul ăsta). Apoi tot „isprăvi” putem considera spectacolele mari pe care le-am realizat pe scenele importante din Romania : Sala Mare a T.N.B, Teatru Odeon, Sala Mare a Palatului, etc.

a. „Sangre Ardiente” ( 3 variante)

b. „Pasarea Măiastră” ( 5 variante)

c. „Identitate” ( 2 variante)

d. „Anotimpurile”

e. „Insieme”

f. „Maria, Regina Inimilor”

Etc.  Si bineînțeles colaborarea cu mari artiști precum: Gheorghe Dinică, Dumitru Fărcaș, Gheorghe Zamfir, Grigore Lese, Monica Anghel, Marcel Pavel, Iris si Felicia Filip, Holograf, Vama Veche, Mirabela Dauer, Maria Răducanu, Benone Sinulescu, Adrian Naidin, Rona Hartner, Ovidiu Lipan Țăndărică, Marius Mihalache…sau regizori importanți de film si teatru: Mircea Daneliuc, Radu Beligan, Beatrice Rancea, Felicia Dalu, etc.

 

Marina Almășan : – Mă bucur că am fost părtașă la majoritatea acestor evenimente! Care este cel mai frumos lucru care s-a spus/scris despre vreuna din  colecțiile tale?

Liza Panait : – Am avut parte de numeroase aprecieri frumoase de-a lungul anilor. Dar cea mai inedită mi se pare cea a Profesorului Dumitru Constantin Dulcan care nu obișnuia sa meargă la astfel de evenimente. Numai si faptul ca a revenit si la un alt spectacol de-al nostru reprezintă pentru mine o imensa apreciere. Dânsul a afirmat după ce a văzut spectacolul „Pasarea Măiastră”: “Aceasta este adevărata Românie! , e un spectacol care vorbește direct sângelui nostru și pur și simplu te trezește la viață. Ar trebui să fie accesibil tuturor românilor, cumva”.

Iar după spectacolul „Maria, Regina Inimilor” a afirmat: „Nu am văzut niciodată o colecție mai emoționantă si mai ampla de costume populare reinterpretate, unde prezenta Reginei Maria sa fie atât de vie…”

 

Marina Almăsan : – Într-adevăr, spectacolul de modă pe care l-ai dedicat Reginei Maria a fost sublim! Cum au fost primite, în străinătate, produsele purtând semnătura ta? 

Liza Panait : – Colecțiile pe care le-am expus sau prezentat la Paris, New York, Moscova, Sankt Petersburg, Munchen, au fost unanim apreciate. Faptul ca am și vândut in unele tari: SUA, Canada, Australia, Rusia, Germania, etc nu poate decât sa ne bucure. Dar aici suntem departe de potențial, cantitățile sunt mici deocamdată. Până la urmă tot prin sistemul online trebuie să pătrundem pe piața externă. Sunt câteva dificultăți ce țin de poziția României pe piață si unele restricții, dar pe care speram sa le depășim.

Marina Almăsan : – Parcă văd că , în scurt timp, europenii vor defila, la evenimentele lor, în ținute semnate “Liza Panait”!  Care este urmatorul eveniment pe care-l pregătesti? 

Liza Panait : – Îmi doresc sa realizez un spectacol care sa includă si prezentare de costume, momente coregrafice si muzica, care să exprime în mod sugestiv sentimentele noastre sincere față de frații noștri de peste Prut. Bineînțeles că am vrea ca acest eveniment să aibă loc la Chișinău

Marina Almășan : – Te voi urma și acolo, să știi! 😊 Povestește-ne, cum este Lisa Panait în afara reflectoarelor? Ești blândă/aprigă, esti veselă/melancolică? 

Liza Panait – Sunt și blândă și apriga, dar mereu veselă și plină de viată.

 

Marina  Almăsan : – Timpul liber cum ți-l petreci? 

Liza Panait : – Timpul liber? Cu adevărat timp liber am în vacanțe, pe care le petrec tot cu familia si prietenii. Atunci mă simt cu adevărat relaxată. Călătorim in țară sau în afară. De obicei ne place să împărțim vacanta: o parte in tara si o parte in locuri noi din afara tarii. In restul anului timpul liber este destul de puțin având in vedere ca terminam lucrul la ora 19:00 și îl împart cu ceva treburi prin gospodărie, o știre, o carte, un film, un documentar…

Marina Almăsan : – Care sunt lucrurile care te fac să zâmbești?

Liza Panait : –  Cum spuneam și mai sus sunt o fire veselă și zâmbesc mult pentru ca iau lucrurile ca atare și încerc sa văd partea plină…

Marina Almășan : – Care este cel  ai mare vis al tău? 

Liza Panait : – Să fim sănătoși și fericiți până la adânci bătrâneți alături de întreaga familie.

Marina Almăsan : – Fix asta îți doresc ! Zi-mi, te rog,  un citat care te definește! 

Liza Panait : – “Fii bun ori de câte ori este posibil. Și este posibil întotdeauna.” – a spus-o Dalai Lama.

Marina Almăsan : – Te recunosc, în aceste vorbe! Mulțumesc pentru interviu, Liza!