“ – Reportajul nostru are nevoie și de niște “pete de culoare!” – i-am spus lui Lilian Zamfiroiu, prietenul meu de-o viață și artizanul acestei călătorii fabuloase, în calitate de Ambasador al României în țara în care, iată, mă aflu. Iar lui Lilian nu trebuie să-i bați calul, ca să priceapă iapa! În câteva ore, aveam confirmarea unui interviu cu Ezri Kahn, unui dintre cei mai faimoși designeri luxemburghezi…
…O femeie – luxemburgheză sau nu – care poartă o ținută semnată de Ezri Kahn, este o femeie fericită. Iată o definiție simplă a fericirii, pentru că , se știe, noi femeile suntem capabile să urcăm, cât ai clipi din ochi, drumul dintre o prăpastie și al nouălea cer, atunci când vedem o rochie frumoasă într-o vitrină.
…Eu chiar am văzut câteva, în atelierul lui Ezri.
Am ajuns aici spre seară. Dar serile , la Luxemburg, sunt leneșe, vin greu, soarele se încapățânează să staționeze pe cer până după orele 10 ale serii….Mașina cu număr de corp diplomatic oprește la adresa indicată în mailul de la gazdele luxemburgheze: o vilă sobră, cu un stil arhitectural auster, dar modern, care combină albul zidurilor cu cafeniul acoperișului și al termopanelor. Ferestre întunecate. Parcăm peste drum. Localitatea ….se alfă la mai puțin de 30 km distanță, intr-unul din acele orășele curate și cochete, cu flori la ferestrele caselor ce par nelocuite. De fapt, în Luxemburg nici nu există distanță prea mare: n-ai timp nici să te dezmeticești, la volan sau ca pasager, că ai si ajuns în Franța, Germania sau Belgia!
Pe soneria de lângă ușă, la numărul 46, o etichetă minusculă titrează numele locatarului. Am nimierit bine, este chiar casa lui Ezri Kahn! Ne însoțește drăgălașa Andreea Petrache, diplomat la Ambasada României din Luxemburg, deci delegația este, oarecum, oficială! E sâmbătă, e și Ziua Natională a Marelui Ducat, totul se asortează perfect cu o întâlnire deosebită și pe care o așteptam demult
Ezri ne deschide ușa. E înalt, uscățiv, are un chip drăgălaș , încheiat într-o barbă stufoasă de călugăr, deși nu cred să aiba mai mult de 40 și ceva de ani. Îmbrăcat sever: pantaloni slim gri, cămașă neagră, pantofi la fel. Totul e ales cu gust, deși precizarea nu mai are rost : e și creator de modă, urmează să și ofere un interviu pentru o televiziune din Europa.
…Atelierul se întrepatrunde cu locuința. Colo – un dormitor, dincolo – o încăpere gemând de schițe, manechine înfășurate în țesături, fotografii cu modele filiforme, purtându-i rochiile. Ezri Kahn se autointitulează “croitor artizanal pentru femei”. Creatiile sale de lux sunt destinate femeilor aflate în căutarea excelenței și mă declar surprinsă când designerul mă informează că echipa sa este formată din…zero angajați! Lucrează, așadar, singur : creează, face tipare, croiește, asamblează. Rochiile “hand-made” ale lui Ezri au o mare căutare, iar creatorul lor se pregătește să deschidă un magazin de modă chiar în buricul Luxemburgului-oraș. Nu-l întreb de prețuri, pentru că vreau să-mi păstrez încântarea de pe chip, pentru interviul filmat!
….Ezri Kahn s-a născut la Liege și s-a stabilit la Luxembourg în 2013. Iar începuturile biografiei sale nu au avut nicio intersectare cu lumea modei. La 6 ani, a început să ia lecții de dans, împreună cu sora sa. La 18 ani era deja dansator profesionist, necontenind nicio clipă să învețe în paralel. A absolvit Liceul Gianfranco Ferre și Academia de modă din Anvers și, din toți acești ani de studiu, păstrează clar amintirea disciplinei, a unei discipline de fier. Când și-a început studiile în modă, primul an a fost cumplit de dificil. A studiat atunci istoria costumului. Mult de tocit, puțină creativitate – spune el. Dar a fost de acord că , pentru evoluția sa spirituală, a fost o etapă necesară. În plus, nu poți crea pentru Viitor, dacă nu-ți cunoști Trecutul. În tot acest timp, Ezri nu a încetat să danseze. A făcut-o, în cadrul Companiei Csilla, creând, în același timp, costumele pentru dansatori. Viața îl duce , mai târziu, la Liege, Bruxelles și Statele Unite. Iar în perioada serviciului militar ( la Hannes, lângă Liege) și-a “făcut mâna”, creând… uniforme militare!
După ce și-a terminat studiile, Ezri și-a făcut, timp de 4 ani, “ucenicia” în atelierul din Paris al lui Azzedine Alaya unul dintre cei mai reprezentativi designeri haute couture din lume, de origine tunisiană.. Apoi și-a întins aripile și…și-a luat zborul!
….Ne arată câteva din creațiile sale, înghesuite pe umerașele de pe stender. “Sunt modele destinate femeilor de afaceri, celor care caută confortul. Când ești CEO, trebuie să te distingi prin garderoba ta!” – explică designerul, în timp ce Marian îi filmează ținutele. “Făceți-vă că aranjați ceva la rochia aceea de pe manechin!” – ii dau eu vagi indicații regizorale, pentru imaginile de ilustrație… Apoi căutăm un loc potrivit, în biroul modern mobilat, ne facem comozi și…purcedem la povești.
Marina Almășan : – Românii, din păcate, nu știu aproape nimic despre dumneavoastră. Ce le-ați spune, la o primă vedere, în loc să le oferiți cartea de vizită?
Ezri Kahn : – Păi..simplu : sunt Ezri Kahn, sunt creator de modă, vin din Belgia, iar mama mea este originară din Tel Aviv, deci sunt o corcitură! Am absolvit Academia de modă din Belgia, apoi am fost asistentul lui Azzedine Alaya, la Paris, am studiat dansul, de când am fost mic, așa că am crescut dansând într-o companie, iar după ce mi-am terminat studiile, am început prin a crea costume pentru teatru.
Marina Almășan: – O biografie interesantă, acum românii știu cu cine au de a face! Dar am o curiozitate : există, oare, vreo legătură între dans și lumea modei?
Ezri Kahn ( zâmbește) : – La început mi-am dorit să fiu numai dansator, însă tatăl meu m-a trimis la școală, ca să am o pregătire serioasă, nu doar “să fac sport”! Pentru el, dansul nu era decât un sport! Atunci am hotărât să fac design, și am mers în continuare în paralel, creând și ținutele pentru dansatori, sau pentru teatre. Pentru mine acest lucru însemna că merg, oarecum, în aceeași direcție și știam că atunci când va trebui să pun punct dansului, voi putea continua cu costumele pentru show. Amândouă ajunseseră să fie, cum s-ar spune, “viața mea”!
Marina Almășan : – Și acest talent artistic al dumneavoastră este , cumva, o moștenire de familie?
Ezri Kahn: – Nu! ( râde) Nu, în niciun caz! De fapt, într-un fel si mama mea a lucrat în modă – în domeniul încălțămintei, dar nu în producția propriu-zisă, ci în desfacere, insă tatăl meu a fost inginer, deci un mic intelectual, cum s-ar zice. Eu sunt singurul din familie, bunăoară, care a studiat dansul..De fapt și sora mea a început să danseze odată cu mine, în copilărie, dar ea a renuntat, la un moment dat, iar acum lucrează în domeniul chimiei.
Marina Almășan: – Deci am înțeles că sunteți “unicat”, în familie și atunci vă întreb, de unde succesul dumneavoastra, ca și designer – doar sunteți unul dintre cei “de top” aici, în Luxemburg?
Ezri Kahn: – Aici nici măcar nu suntem chiar atât de mulți, poate că aceasta este una din explicații ! ( râde) De fapt, nici n-aș prea vrea să vorbesc despre succes, pentru că aici este vorba despre muncă. Dacă muncești mult, feedback-ul nu întârzie să apară! Iar pentru mine, ceea ce fac înseamnă multă, multă munca!
Marina Almășan: – …și mult-mult talent! Nu e suficientă munca, dacă nu se suprapune peste un talent real..
Ezri Kahn: – Nu știu cât de mult talent am! Am și învătat mult, în acest domeniu. Și am muncit mult, încercând să fac, tot ceea ce am avut de făcut, cât am putut eu de bine! Nu sunt, la urma urmei, decât un om obișnuit.
Marina Almășan: – Poate, dar creațiile dumneavoastră , nu! Să ne referim acum la ele…
Ezri Kahn: – Lucrurile stau aici diferit, în funcție de ceea ce creez. Atunci când lucrez pentru teatru, trebuie să fiu atent la scenă, în ansamblul său și la povestea care se întâmplă acolo. În cazul clienților privați, lucrurile se schimbă: trebuie să văd și aici pentru ce anume creez: o tinută pentru servici, pentru timpul liber, pentru călătorii, de multe ori este vorba de ținuta pentru a participa la un mare eveniment. Așa că lucrurile diferă de la caz la caz, dar ceea ce este important, este că realizez unicate, niciodată nu mă repet. În opinia mea, fiecare veșmânt vorbește limba sa. Veșmintele nu au viață, decât dacă sunt “purtate”. Iar aici aș face o remarcă : fiecare vârstă are felul său de a se îmbrăca. De multe ori, îmbătrânim, încercând să părem tineri. Și incă ceva: moda se schimbă la fiecare trei luni, de aceea este foarte important să avem propriul stil.
Marina Almăsan : – “Stilul este omul însuși”, nu? – cum spunea cândva scriitorul Buffon. Spuneți-mi, vă rog, atunci când creați pentru o anume femeie, țineți cont și de personalitatea ei?
Ezri Kahn: – Da, desigur, când întâlnesc o clientă pentru prima oară în viață, obișnuiesc să port cu ea o lungă conversație, să aflu cine este, să știu cât mai multe despre ea. Vreau să-i cunosc cât mai bine caracterul, pentru că atunci când creez o ținută, fie ea și minimalistă, imi doresc ca, prin creația mea, cei din jur să descopere și purtătoarea, nu numai ținuta. De multe ori, în modă, designerii încearcă “sa ia ochii”, creând rochii spectaculoase, însă pentru mine, personalitatea clientei este mult mai importantă. Și de aceea vreau ca ea să se simtă confortabil în ținutele mele!
Marina Almășan: – Există, oare, anumite reguli pe care le urmezi, atunci cand îmbraci o femeie, sau este important doar să respecti trendul modei?
Ezri Kahn: – În principiu, depinde de caracterul persoanei… Mie, spre exemplu, îmi place să verific mai întâi garderoba celei în cauză, pentru a vedea ce-i place si ce nu-i place, care este ținuta pe care o poartă cel mai des și abia așa voi reuși să mixez aceste informații. Trebuie ținut cont că hainele facute hand-made – iar eu cu asta ma ocup – sunt mult mai scumpe, și de aceea prefer să fiu corect. Și chiar vreau ca aceste haine să se “amortizeze”, adică clientele mele să le poarte cât mai mult. Măcar 5 ani!
Marina Almășan : – Poate, oare, o femeie urâtă să devină frumoasă, dacă știe cum să se îmbrace?
Ezri Kahn : – Stiți care e problema? Fiecare om are în el o părticică, cu care se simte confortabil. Așa e și în cazul clientelor mele. Creațiile mele sunt, la urma urmei, un ambalaj și eu pot influența un detaliu sau altul, astfel încât femeia să se poată simți mai confortabil, mai puternică și, de ce nu?, mai frumoasă. Acesta este, de fapt, rolul meu.
Marina Almășan : – În final, am să vă rog să le adresați câteva cuvinte femeilor de 10 din România.
Ezri Kahn: – Eu cred că femeile din toate țările sunt interesate de modă. Le-aș spune să fie mereu ele însele, să creadă în ele – asta e foarte important! – să fie în armonie cu cei din jur și să fie atente la ceea ce îmbracă, pentru că acest lucru reprezintă, de fapt, prima imagine pe care o oferă în exterior!
Marina Almășan : – Vă mulțumesc!
Călătorie realizată cu sprijinul M.A.E., al Ambasadei Romaniei la Luxemburg si al “Luxembourg for Tourism” ( www.visitluxembourg.com)
Mulțumim pentru ajutor Companiei Paralela 45
Comentează