Acasă la mine

Femeile redescoperă lucrul manual

În Franța nu se mai practică la școală cursurile de «lucru», diferențiate pe sexe, ca în copilăria mea. Asta in numele luptei contra stereotipurilor sexiste.

Ca atare, din ce în ce mai puține femei se ocupă de croitorie și croșetat, iar din ce în ce mai multe de mesteșugărit prin casă, curte sau garaj.

belleÎn Franța există mai mult de 3000 magazine dedicate bricolajului, iar clientela feminină se apropie de 50%. Au apărut utilaje ergonomice adaptate femeilor, bloguri și site-uri pe profil, cluburi de instruire, emisiuni la TV ce le sunt dedicate.

Există și o firmă de coaching la domiciliu care publică pe site-ul ei fotografiile chipeșilor coachi, și comentariile clientelor. Cele provenind de la femei singure sunt de-a dreptul elogioase !

O altă formă de lucru «manual» o constituie artele marțiale, unde femeile pătrund în forță (la propriu și la figurat). Am pus ghilimele la «manual» căci aici se folosesc și picioarele.

Dar să revenim la bricolaj. Un mare supermarket specializat, pe care nu-l menționez ca să nu-i fac publicitate mascată, mai ales că e prezent și în România, a organizat recent «duminica bricolajului». Magazinele erau deschise în mod excepțional, cu 20% reducere pe toate articolele. Afluență mare, activități multiple odată ajunși acasă și uneltele despachetate.

bricolajEram invitat în acea duminică la niște prieteni. Soția tocmai monta un dulăpior. Se spune că de obicei, după ce ți-ai făcut noduri la creier încercînd să descifrezi instrucțiunile de montaj în general confuze, când ai terminat lucrul, îți mai rămin cîteva șuruburi in plus.

În cazul de față, invers: dulăpiorul încă se mai bălăngănea neterminat cînd doamna s-a plâns ca i s-au terminat șuruburile.

– Sper că n-ai făcut ca bunicul tău, tâmplarul, care ținea cuiele în gură. Vezi să nu le înghiți ! Soția îi scoase limba ca să-i arate că nu erau acolo.

– Poate le-ai băgat în altă parte, replică el, ferindu-se de șurubelnița ce zbura către el, precum pantoful aruncat spre Bush în plină conferință de presă la Bagdad.

Luni dimineața, colegul nostru Robert apăru cu un plasture pe frunte și un ochi vînăt și umflat.

– Ce-ai pățit ? Doar nu de la bricolaj ți se trage !

bush-chaussure– Ba da, dar nu eu am bricolat, ci vecinii. Tot cartierul vuia de zgomot. Nici n-am putut face siesta din cauza lor. La un moment dat, o vecină, fată draguță de alfel, a sunat la ușă. «Cu ce te pot ajuta» ? am zis eu. «Am venit să-mi dai un ciocan» a răspuns ea. Am interpretat greșit spusele ei și m-am comportat în mod nepotrivit.

– Dar măcar ți-ai cerut scuze ?

– N-am apucat. Cînd m-am trezit plecase deja.

 

Sursă foto: lilibricole: site Lilibricole/ belle: site belle.tn – le bricolage au féminin de Amira Gamara/ Centre France: site le berry.fr crédit Christelle Besseyre/ Bush-chaussure: crédit TF1-lci

 

 

Etichete