Femei de 10

“…Eu , împreună cu medicul, facem ca el, pacientul, să nici nu simtă că are ochelari!” – interviu cu DANA GHIȚĂ BALAHURA, specialistul-minune de la ochelari-vedere.ro 

 

Pe Dana Ghiță Balahura am cunoscut-o absolut întâmplător, la recomandarea minunatei doamne profesor Monica Pop. Si am fost fascinată. De fapt, trebuia să-mi fi imaginat că tot ceea ce vine dinspre doamna doctor, nu are cum să fie decât…la superlativ! 
Bref! Aveam nevoie de ochelari și de un consult de specialitate, și le-am primit nu numai pe acestea , ci și exemplul unui specialist de nota 10, conducând o firmă mică dar renumită și plasată în cel mai fericit loc cu putință : la parterul Spitalului de urgențe oftalmologice – cel din Piața Lahovari, dirijat măiastru, de atâția ani,  de doamna dr. Monica Pop. Întâlnirea nu s-a finalizat numai cu perechea de ochelari căutați de mine și pe care doamna Dana Ghiță Balahura m-a povățuit s-o aleg astfel încât să se muleze cel mai bine pe dorințele mele, ci și cu un interviu – ce de mai jos! –  prin care cred că le vom oferi destule informații utile cititoarelor noastre.

Ati subînțeles, cred, și îndemnul meu de a vizita magazinul de la parterul Spitalului de ochi. Intrebați de “Doamna Dana” – veți fi fascinați, după ce o veți cunoaște! 

Marina Almășan : – Trăim într-o lume plină de suspicioși și de aceea contează foarte mult nu numai informația în sine, ci și cel care o transmite. Prin urmare, am să încep rugându-vă să ne ajutați să vă creionăm  o succintă carte de vizită.

Dana Balahura Ghiță : – MONONA vede lumina zilei in anul 1996 , cu ea vad si eu si pacientii (clientii)prin ochelari.  De atunci și până acum, am adoptat cele mai noi tehnici disponibile in domeniul oftalmologic. Medicii care consulta au o vasta experienta cu numeroase acreditari si cursuri de specializare. Acelasi lucru îl pot spune si despre mine : am inceput ca optician, apoi ca optometrist, asistent medical generalist etc si de aici tot felul de specializari. Optica, lentilele care „fac minuni” (atunci cand sunt executate conform retetei) m-au facut sa evoluez in domeniu. Caut tot timpul solutii pentru a-l ajuta pe cel din  fața mea sa nu se simta inferior doar pentru ca poarta ochelari, chiar sa se simta plin de incredere(ochelarii sunt si un accesoriu in moda) sa se simta cat mai natural, cu o vedere „de vultur” , pentru că medicul si cu mine am facut ca el, pacientul, nici sa nu simta ca are ochelari.

Marina Almășan : – Ce frumoasă împletire ați facut între cartea dvs de vizită și cea a firmei pe care o conduceți! Acum, după ce cititorii s-au convins că au de a face cu un specialist, vă voi adresa câteva întrebări punctuale, “tehnice” – să le zicem, care, sunt sigură, le vor fi de folos tuturor. Întâi de toate, ce înseamnă să purtăm ochelari nepotriviți? Sau, și mai rău, sa nu purtăm deloc, chiar dacă avem nevoie? Văd destui oameni in jurul meu, care-și aduc telefonul lângă ochi, până aproape că și-l lipesc de nas! 😁 Ce efecte pot avea aceste greșeli?

Dana Balahura Ghiță : –  Ochelarul – un lucru rau, o necesitate, o fita?

Poate fi oricare din aceste lucruri, depinde de noi cei care ii purtam , cum ii purtam si pentru ce ii purtam.

De-a lungul vietii , ochii sunt supusi unor provocari vizuale.Cele mai multe dintre ele sunt inofensive si pot fi corectate prin purtarea ochelarilor :miopia, hipermetropia, presbiopia, astigmatismul ,etc.

Suprasolicitarea digitala a ochilor, cunoscuta sub numele de „Sindromul  privitului la calculator „se manifesta de regula la persoanele de peste 30 de ani , mai nou si la elevii  care au activat in „online”. Utilizarea tehnologiei (smartphone-uri,tablete) cauzeaza suprasolicitarea ochilor.  Ne uitam la acestea mai de aproape decat,  de exemplu, la o carte. Iar cartea nu emite lumina albastra, care este atat de nociva ochiului uman. Din fericire, pentru acestia exista solutii si anume  : purtarea unui ochelar cu lentile Digital , Lenses, Zeiss. Suntem parteneri  Gold si colaboram  cu Carl Zeiss din 1996).

 

Marina Almășan : Am constatat că aveți parteneri celebri și vă felicit! Companii de renume precum ZEISS   se “combină” cu oricine! Spuneți-ne, cât de des trebuie sa ne facem controlul oftalmologic?

Dana Balahura Ghiță : – Consultul oftalmologic trebuie facut pentru orice simptom legat de aspectul anatomic al ochilor (inrosiri, umflaturi, dureri, lacrimare, etc), cand apar modificari ale vederii  precum si anual, incepand cu varsta de 3 ani.

 

Marina Almășan : Știu că dvs faceți și astfel de controale. Practic, in ce constă un astfel de control? Cât dureaza, cât costă și cum se fac programările?

 

Dana Balahura Ghiță : – Pentru toate aceste probleme ale ochilor trebuie sa ne adresam unui medic oftalmolog  . Va puteți programa sunand la numarul de telefon 0788225361, sau trimitand un email la ochelari.vedere@gmail.com  Consultațiile se pot face cu plata sau in baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie,  „gratuit” deci, intrucat cabinetul nostru are contract cu CNAS.

Marina Almășan : – Ce veste bună! Și..urmatorul pas după control care este?

 

Dana Balahura Ghiță : – Dupa consultatie, opticianul recomanda rame si lentile necesare persoanei respective.

Marina Almășan : – Acum, dacă tot am ajuns la ochelari, haideti să vedem : cum alegem ramele și cum alegem lentilele?

Dana Balahura Ghiță : – Se tine cont de distanta interpupilara, dioptrii, fizionomie si  se tine cont si ce isi doreste purtatorul de ochelari ca tip de rama.

Marina Almășan : – Ce le recomandați celor care au nevoie și de ochelari de distanță  și de apropiere? Înțeleg că e tare chinuitor să-i tot schimbe!

 

Dana Balahura Ghiță : – Daca pacientul are nevoie de doua sau chiar trei perechi de ochelari (distanta,semidistanta,citit) acesta poate purta un singur ochelar si anume un ochelar cu LENTILE PROGRESIVE. Aici avem parte de confort, nu mai schimbam ochelarii  in functie de nevoile momentului (distanta, calculator, scris, citit). Zonele vizuale la apropiere, semi-distanță și distanță sunt toate încorporate într-o singură lentilă cu tranziții line între ele.

Marina Almășan : – Care sunt greșelile pe care le facem, de regulă, atunci când pornim să ne cumpărăm ochelari?

Dana Balahura Ghiță : – Sunt inca oameni care ” nu isi pierd timpul cu programare , cu o consultatie , cu comanda unui ochelar. Acestia cumpara „de la coltul strazii sau din supermarket”. Acesti ochelari nu au o distanta interpupilara conforma celui ce ii poarta, si de aceea, acesta nu priveste  prin centrul optic al lentilei, are dureri de cap, ameteli . Într-un final se obisnuieste,  însă la schimbarea lor cu un ochelar executat conform unei retete,  acesta are probleme de acomodare.

Marina Almășan : – Pentru că, mai ales noi, femeile, suntem obsedate de trenduri, ne puteți dezvălui care este cel în materie de ochelari, pt 2021?

Dana Balahura Ghiță : – Anul acesta combinam studentul si hipster, ochelarii mari cu rama metalica, rotund, patrat, aviator.Tot in aceasta vara dominant este “oversized”, indiferent de forme : cu cat mai mare cu atat mai bine! La fel de bine se poarta si moda retro, gen celebrele rame rotunde ale lui John Lennon.

Marina Almășan : – O întrebare care mă interesează și pe mine , personal : sunt o purtătoare inrăită de ochelari de soare. Cum facem  să combinăm  ochelarii de vedere, cu cei de soare? Există ochelari de soare cu dioptrii?

Dana Balahura Ghiță : – Purtatorii de ochelari  pot alege orice sau aproape orice rama de ochelari de soare , iar pe aceasta se pot monta lentile cu dioptrii colorate intr-o gama variata.

Marina Almășan : – Asta e chiar o veste bună! Ca să încheiem într-o notă veselă, dumneavoastră ce tip de ochelari ați dori să inventeze creierele deștepte ale planetei? Eu, una, mi-aș dori să se inventeze ochelarii care să ne ajute să vedem luminița de la capătul tunelului! 😁

 

Dana Balahura Ghiță : – M-ati intrebat ce ochelari as vrea sa se inventeze: Pai, zic, să fie niște ochelari care să-i ofere creierului un vibe de veselie implinire, incredere.  Purtatorul de ochelari sa se simta astfel fericit, implinit, sigur pe el, gata sa infrunte aceasta lume nebuna in care traim si da, sa poata vedea intr-un final, si aici va citez, „luminita de la capatul tunelului”.

Marina Almășan : – Va mulțumesc frumos pentru interviu și, cu permisiunea și ajutorul dumneavoastră, am să le transmit cititoarelor nu numai câteva sugestii de ochelari “chic”, ci și  invitația dvs : Ne vedem cu o vedere buna la : MONONA GROUP TRADING INT SRL,ochelari.vedere@gmail.com,parter Spitalul de Oftalmologie,strada piata Lahovari  nr.1, sector 1, Bucuresti. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicitate