Bombănelile Marinei Editoriale

Despre Nicușori și alți “oameni-problemă” din jurul nostru. Și despre VOT.

Privesc, de pe margine, lupta electorală și mă îngrozesc. Fac exerciții de imaginație și mă întreb, dacă oare eu aș putea să mă având într-o bătălie electorală și să am pretenția să ajung într-un vârf, dacă mă știu cu  tinichele de coadă?!?

   ….Povestea cu Nicușor Dan m-a mâhnit profund. Nu aveam de gând să-l votez nici înainte, dar știu că are și el fanii săi – și nu puțini – prin jurul meu. Iar cand un om are fani, înseamnă că omul nu-i chiar de lepădat , chiar dacă pe mine mă lasă rece : înseamnă că a reușit să convingă prin ceva.  Chiar si numai câțiva inși, însă acei câțiva nu sunt chiar “ de la coada vacii”. Sunt oameni cu carte și mi-e greu să cred că au în genă vreo urmă de mazochism….Însă întâmplarea lui ( deloc întâmplătoare, cu siguranță!) m-a mâhnit profund. Și revoltat deopotrivă. Mai ales că s-a suprapus peste o altă mâhnire, legată un om de la care aveam ceva pretenții ( deși din ce în ce mai puține) si care, dintr-o poziție importantă a unei și mai importante instituții de presă, tocmai săvârșise un grosolan act de fals în decalarații publice. Am realizat că,  în jurul nostru, printre oamenii care acced la putere, la funcții felurite (sau le ocupă deja) , se amestecă foarte mulți  găunoși. Sau, în fine, oameni care n-au ce căuta acolo. Puțini sunt cei cu caracter, cei care, dincolo de pregatirea lor profesională de necontestat,  de experiență, de diverse talente, de abilitățile de comunicare ( cu care ușor ne aruncă praf în ochi, nouă, celor de pe margine) , mai ascund, în raniță, și bastonul de oameni de caracter. 

Cineva îmi spunea, zilele trecute : “ Fiecare din ăștia are “la dosar” câte ceva, toți au bube, și cum scoate unul capul la suprafață, cum PAC!, ies la iveală informațiile care-l distrug!”. Nu discut corectitudinea și moralitatea unei astfel de  “proceduri”, dar până la urmă, nu merităm noi oare, chiar și pe ultima sută de metri ai alegerilor, să știm pe cine să (nu) votăm? Sau, în cazul în care indivizi dubioși au ajuns deja în poziții din care ne pot influența destinele – ale noastre, ale instituțiilor în care lucrează – nu e , oare, vital  să ni se dezvăluie toate tarele acestor indivizi,   toate fărădelegile – mai mici sau mai mari – pe care le-au făcut, la umbra funcției lor? Minciuna, furtișagul, traficul de influență, corupția, până și cameleonismul, nu pot recomanda pe nimeni să ocupe vreo poziție, din care să facă, mai apoi, rău,  nu bine. Caci nu te poți dedica binelui celorlalți, în momentul în care ai demonstrat că  nu-ți pasă decât de binele tău, în numele căruia ești în stare să te dedai la lucruri mizerabile, prăbușite sub demnitatea ta umană. 

“Sărac, dar cinstit”. Iată o deviză banală, dar pe care întotdeauna am îmbrațișat-o si am încercat s-o inoculez copiilor mei – și celor de acasa , și celor din echipa mea de la TVR. Câți însă, din cei aflați astăzi “pe poziții” sau care se zbat să se cocoațe pe ele, se pot lăuda cu o astfel de gândire? Perspectiva “sărăciei” nu surâde nimănui dintre cei ce se cred “mai cu moț”. Și nu o pot accepta decât adevăratele caractere.

…Se apropie alegerile și în mine se dă o luptă : să mă duc sau nu să votez? Ar fi pentru prima oară când aș rămâne acasă, în fața televizorului. Dar, oare, voi putea dormi apoi liniștită, gândindu-mă că poate și măruntul meu vot, rămas neinvestit,  a ajutat niște infractori să răzbească?… 

Rubrică oferită de : FARMACIILE CATENA :BENESIO BEAUTY CELL