Diverse

DANA FEODOR: „A trebuit să facem ceva pentru a nu lăsa să dispară toate lecțiile prețioase despre bunătate pe care le-am învățat de la Sofia”

Interviu realizat de EVELINE PĂUNA

Fundația Sofia-Ana are doar câteva luni de existență, însă deja proiectele pe care le-a dezvoltat au reușit să mobilizeze oameni de nădejde și parteneri cu credibilitate. Este printre puținele entități care își apleacă atenția spre pacientul cu boală venoasă cronică, afacțiuni arteriale și limfatice. Tocmai de aceea am invitat-o pe Dana Feodor, Președinta Fundației Sofia-Ana la un dialog despre acest proiect care, în câțiva ani, va ajuta mii de persoane din România. 

EVELINE PĂUNA : Ce ar trebui să știe despre Fundația Sofia-Ana cei care vă cunosc acum? Cei care se întâlnesc acum cu numele dumneavoastră?

DANA FEODOR : – Timp de foarte multă vreme am preferat să nu mă expun public. Am considerat întotdeauna că performanța poate fi făcută și dincolo de reflectoarele din studiourile de televiziune sau chiar de luminile metaforice ale unei rampe unde nu mi-am dorit să fiu. Tocmai de aceea, cred că cei care ne citesc acum ar trebui să vadă în această întâlnire a noastră un prilej de a cunoaște activitatea Fundației Sofia-Ana. Acesta este singurul motiv pentru care am acceptat să apar public – să susțin misiunea Fundației. Ideea Fundației Sofia-Ana a apărut dintr-o durere, dintr-o dramă, când a Plecat fiica mea, în urmă cu 3 ani… La Sofia am admirat cu toții grija pentru oamenii vulnerabili, fragili, lipsiți de resurse financiare sau emoționale pentru a schimba măcar puțin în bine viața lor. Era foarte atentă împrejur, iar în diverse situații reușea să prindă nuanțe pe care foarte mulți alți oameni nici nu le intuiesc. Talentul ei în Cinematografie, dar și în Muzică și Literatură i-a completat atât de frumos sufletul plin de bunătate! După Plecarea ei, a trebuit să facem ceva – eu și soțul meu – pentru a nu lăsa să dispară toate lecțiile prețioase despre bunătate pe care le-am învățat de la Sofia. Așa a apărut Fundația-Sofia Ana, a cărei misiune este de a oferi Lumină, sprijin și îngrijire pacienților cu afecțiuni vasculare și bucurie tuturor celor care încă mai cred în fapte bune. Ne dorim să alinăm suferința celor bolnavi prin tratamente inovatoare, educație medicală și susținere emoțională. Ne angajăm să fim alături de acești pacienți în fiecare pas al drumului lor spre vindecare și confort, promovând sănătatea vasculară și bunăstarea generală. Celor care pot ajuta, prin noi, cazurile sociale pe care le prezentăm, le oferim un cadru transparent prin care gestul lor poate schimba în bine povestea cuiva care are nevoie de speranță și bunătate. Deci, acest lucru cred că merită să ajungă la oameni – faptul că suntem un liant între suferință și speranță.

EVELINE PĂUNA : – Pacienții cu afecțiuni vasculare, arteriale și limfatice nu sunt, de obicei, în atenția programelor naționale. Iar public se știe foarte puțin despre această categorie. Cum v-ați gândit să vă aplecați atenția asupra acestor pacienți?

DANA FEODOR : – Soțul meu, medicul Toni Feodor, este foarte pasionat de specialitatea sa, de Chirurgie Vasculară. În parcursul său profesional a consultat zeci de mii de pacienți și este copleșitor gândul că un singur om a putut să conteze în viața atâtor persoane! Din câte am observat împreună, în România este mare nevoie de educație medicală inițiată de profesioniști, de surse de încredere bazate pe studii și experiență, nu pe strategii gălăgioase de marketing. Pacienții cu afecțiuni vascularte, arteriale și limfatice, de cele mai multe ori nu știu lucruri simple, de bază, care le-ar putea îmbunătăți condiția de sănătate. Mulți români se adresează medicului cardiolog sau medicului dermatolog atunci când apar simptomele bolii venoase cronice, încercând să își dea seama către ce specialitate ar trebui să se îndrepte. Ne-am gândit împreună, deci, că putem folosi excelența pe care el a construit-o în domeniul în care profesează de atâția ani, pentru a onora astfel misiunea Fundației. Am descoperit cât de mare este nevoia de ajutor! Tratamentul și metodele de intervenții pentru această categorie de pacienți pot fi foarte costisitoare. Iar dacă pacienții nu au acces la timp la tratament, complicațiile pot fi fatale. Iată, deci, câtă nevoie de mobilizare este în acest segment de populație! Suntem la început de drum, dar suntem foarte determinați să aducem alinare oamenilor care au nevoie de noi.

EVELINE PĂUNA : –  Ce înseamnă pentru dumneavoastră să vedeți rezultatele activității Fundației în viața pacienților cu afecțiuni vasculare?

DANA FEODOR : – Simt că forța mea vine de peste Lumi, de foarte aproape de Dumnezeu. Au fost câteva momente în care m-am întrebat dacă voi putea realiza acest proiect, dacă voi putea începe un astfel de demers care îi invită pe oameni să fie mai buni și mai generoși. Mă întrebam inclusiv dacă în contextul social al Lumii din prezent oamenii mai găsesc timp și disponibilitate să se gândească la fapte bune. Când am ezitat, Ceva m-a dus mai departe. Sau Cineva… proiectele au început să înflorească și oamenii ne vin alături. Cu fiecare partener care se alătură cauzei noastre, devenim mai încrezători. Și fiecare poveste pe care am aflat-o și pe care ne străduim să o schimbăm în bine ne responsabilizează. Și, recunosc, atunci când văd că pe oameni îi uimește bunătatea, prind curaj și simt că activitatea noastră are Sens. Beneficiarii programelor noastre au nevoie, dincolo de ajutorul medical specializat, se încredere și speranță. Sunt oameni cu dureri pe care nu le spun și le poartă cu demnitate prin lipsurile care, prea des, din păcate, îi pun să aleagă între alimente și medicamente. Sofia, fiica mea, visa să existe o lume fără foame. Și, într-adevăr, prezentul ne arată că, în timp ce viteza tehnologiei este uluitoare, încă sunt oameni care își drămuiesc banii, de la zi la zi, să le ajungă pentru pâine. „Pâinea noastră cea de toate zilele” ar trebui să nu lipsească nimănui! Ce să mai vorbim de medicamente?! 

EVELINE PĂUNA : – Cum vă simțiți când vedeți cât de mulți oameni se alătură cauzei dumneavoastră și sprijină Fundația?

DANA FEODOR: – Simt o mare responsabilitate, în relația cu fiecare partener. Încrederea este o valoare în care cred și pe care o cultiv în jurul meu. La fel și recunoștința. Sunt uimită de cât de mulți oameni au fost deschiși să ne asculte povestea și să ne vină alături. Cumva, cred că toți prietenii Sofiei au acum un context în care pot construi, împreună, o parte din visul ei.

EVELINE PĂUNA : – Cum v-a schimbat această misiune perspectiva asupra vieții și a importanței fiecărei zile?

DANA FEODOR: – Relația mea cu Timpul este foarte… neașteptată. Când am senzația că gonește cu o viteză incredibilă, când mi se pare că stă în loc doar pentru a-mi oferi răgazul de a fi atentă la momentele importante. Fiecare zi aduce cu sine o lecție, dacă alegem să avem această perspectivă. Deși avem entuziasmul de a face repede proiecte mari, învăț de la fiecare zi că trebuie să am răbdare.

EVELINE PĂUNA : – Ce v-a învățat această experiență despre empatie și compasiune?

DANA FEODOR : – Fiecare întâlnire cu oamenii care au beneficiat de proiectele noastre a fost o ocazie de a descoperi povești care, într-un fel sau altul, ne-au inspirat să continuăm. Oamenii cu adevărat nevoiași sunt foarte demni în suferința lor. „Compasiune” e un cuvânt cu mult mai potrivit decât „milă”. Empatia și compasiunea sunt stări la care fiecare dintre noi poate ajunge, dacă are deschiderea de a-i oferi celui de alături ocazia de a-și spune povestea. Fiecare om are ceva fumos și bun de dat lumii, depinde doar se noi să nu încetăm să ne „exersăm” inima.    

EVELINE PĂUNA: –  Ce rol joacă comunitatea și solidaritatea în viața Dumneavoastră și în activitatea Fundației?

DANA FEODOR : – Desigur că, pentru a reuși să derulăm proiecte grandioase avem nevoie de comunitate și, mai ales, de liderii ei. Factorii de decizie sunt cei care pot schimba destine. Tocmai de aceea, la fiecare întâlnire cu reprezentanți ai Autorităților Locale și Naționale ne străduim să prezentăm proiectele cât mai detaliat, astfel încât fiecare să înțeleagă cum, când și cât poate ajuta. Când vom ajunge la performanța ca o întreagă comunitate să fie solidară cu persoanele vulnerabile din cadrul ei, atunci faptele bune vor avea o cu totul altă dimensiune!
 

EVELINE PĂUNA : – Cum a fost experiența Caravanei „Medici pentru Oameni” de la Buzău?

DANA FEODOR : – Județul Buzău a deschis seria acestor evenimente pe care le dorim constante în activitatea Fundației. În perioada 24-26 mai, Fundația Sofia-Ana și Consiliul Județean Buzău au desfășurat o amplă campanie de prevenție și tratament pentru persoanele care se confruntă cu boală venoasă cronică. Scopul campaniei, în general, este de a aduce medici de renume aproape de oamenii din categorii defavorizate, care nu au acces nici la resursele și nici la îndrumarea necesare pentru a se adresa specialiștilor și a primi astfel acces la servicii medicale și sprijin pentru a beneficia de diagnostic, tratament și îngrijire. Alături de obiectivul medical deosebit de important, Caravana „Medici pentru Oameni” și-a propus și dezvoltarea laturii socio-educative pentru instruirea personalului medical din localitățile vizate, pentru a putea oferi constant îngrijire de specialitate în domeniul afecțiunilor venoase, arteriale și limfatice. Tot la Buzău a avut loc o conferință despre importanța comunicării interdisciplinare în cazurile pacienților cu afecțiuni vasculare. Au participat reprezentanți ai autorităților locale, medici cu diferite specializări, manageri din domeniul Sănătății, precum și reprezentanți farma. Accesul la sănătate pentru cetățenii din mediul rural este esențial! Prin aceste Caravane, venim în întâmpinarea și sprijinul acestui drept fundamental prin această inițiativă care își dorește să contribuie semnificativ la dezvoltarea serviciilor de sănătate și de educație medicală. Traseul nostru a arătat astfel: 24 mai, Bălăceanu. 25 mai, Năeni, Săhăteni, Breaza. 26 mai, Pârscov, Cozieni, Trestia, Bozioru. 

EVELINE PĂUNA :- Există un pacient sau o familie a cărei poveste v-a atins profund și v-a inspirat să continuați?

DANA FEODOR: – Au fost multe poveștile care m-au emoționat în Caravană, de pildă. Îmi amintesc că o pacientă trăia cu anxietatea că se va stinge de cancer de sân, pentru că i se zevoltase o formațiune pentru care nu avea explicații și nici nu a avut acces la medici. Nici nu pronunța numele acestei boli… În cabinetul medical a aflat că este un lipom inofensiv și această femeie a plecat de la noi cu speranță și bucurie în privire, fără să se mai teamă de ziua de mâine. O altă bătrânică a plecat în toiag de peste sate, cu gândul că va ajunge la noi, cumva… Și cineva s-a milostivit și a adus-o… Determinarea acestei femei de a ajunge la o distanță care, pentru ea, părea imposibilă ne servește tuturor ca lecție de viață. 

EVELINE PĂUNA – Cum vă ajută Sofia să continuați, în momentele dificile?

DANA FEODOR : – Aceasta este o Taină între Dumnezeu și noi. Dar simt că Sofia continuă să ne inspire și să ne ajute, zi după zi.

-EVELINE PĂUNA : – Care sunt cele mai mari speranțe ale Dumneavoastră pentru viitorul Fundației Sofia-Ana?

DANA FEODOR :Îmi doresc ca aceste Caravane medicale să continue și să ajungem cu soluții la cât mai mulți pacienți din mediul rural. Îmi doresc, de asemenea ca în timp, să putem aduce și componenta artistică în activitatea noastră. Oamenii au nevoie și de Artă în procesul lor de vindecare. Arta aduce mângâiere, alinare și, deseori, oferă un scop pentru ziua de mâine. Îmi doresc să împletim aceste două paliere, în activitatea noastră și am speranța că ne vor veni alături din ce în ce mai mulți prieteni. 

Publicitate