Acasă la mine

Curățenia de primăvară – bucurie sau coșmar?

Da, un lucru este cert : a venit primăvara!
Gospodinele știu că primăvara și toamna sunt anotimpurile ideale pentru curățenia generală și pentru a face ordine printre lucruri. De fapt, sunt fix acele perioade ale anului, în care are loc transferulacela nesuferit al lucrurilor călduroase către debarale și scoaterea „la lumină” a celor de primăvară-vară.  Și viceversa. Și dacă tot ne ocupăm de garderoba noastră, de ce n-am face același lucru și cu cărțile, cadourile, vasele și alte lucruri adunate prin locuința noastră? Multe dintre ele și-au depășit demult „perioada de viață”. Ele nu fac decât să ne ocupe loc, fără a folosi însă la nimic! Poate că n-ar fi rău să profităm de acest prilej, pentru a face puțină ordine și printre ele?
Primul lucru pe care-l avem de făcut, când ținem în mână un astfel de lucru, este să ne convingem de starea lui de funcționare. Spre exemplu, dacă în fundul debaralei dăm peste un fier de călcat mai vechi, pe care soțul se tot pregătește să-l repare de mai bine de un an, hotărâți-vă : fie îl duceți, în sfârșit, la un atelier de reparat electrocasnice, fie acceptați că nu mai aveți nevoie de el. Dacă vă gândiți bine, de fapt l-ați înlocuit demult cu unul nou, deci îl puteți expedia pe cel vechi spre coșul de gunoi fără niciun regret. Împreună cu el, puteți arunca liniștite și bluza care stă mai bine de un an cu manșetele desprinse, și o groază de dresuri cu firele duse pe care sigur nu veți mai găsi timp să le coaseți, și cănile ciobite din bucătărie, și așa mai departe. Încercați să scăpați în același mod de toate lucrurile care și-au depășit durata de viață. Ce sens are să țineți prin debara mixerul antic pe care vi l-a făcut cadou soacra, în ziua nunții, dacă în bucătărie aveți deja ultimul tip de robot multifuncțional? Și uite-așa , debaraua voastră va răsufla ușurată, după care puteți să o curățați minuțios.
Pasul doi : analizați cu atenție acele lucruri care par , la prima vedere utile și functionale, dar care însă nu vă plac de niciun fel. Oare chiar doriți să păstrați vaza aceasta oribilă, doar pentru că v-au făcut-o cândva cadou colegii de birou? Și oare fusta lungă, pe care o aveți de la mama, mai rimează cu restul lucrurilor din șifonierul vostru? Dacă anumite lucruri din casă nu vă sunt pe plac , nu se combină cu restul casei sau nu vă mai sunt necesare, scăpați de ele cât mai repede! Dacă vă pare rău să le aruncați, le puteți oferi unor oameni nevoiași : veți găsi o grămadă în jurul vostru!

curatenie-primavara

De regulă, oamenii de peste 45 de ani au obiceiul să păstreze o mulțume de obiecte frumoase și de valoare „pentru orice eventualitate”. Ele le blochează inutil locuința, fără a fi folosite. De multe ori, ele sunt le sunt transmise transmise celor din generația următoare ( care, la rândul lor, le vor considera, mai mult casigur, inutile!)  sau făcute cadou prietenilor, cu prima ocazie specială. Dar oare nu e mai bine să te bucuri, să spunem, de un serviciu de masă scump, decât să-l lași să se prăfuiască prin cutii, așteptând aceste ocazii speciale? Un serviciu frumos și scump, folosit zi de zi,  nu va face decât să creeze o atmosferă pozitivă în cadrul familiei! In plus, veți scăpa de farfuriile învechite și unele chiar ciobite, pe care le foloseați până mai ieri. Iar dacă serviciul respectiv nu vă place de niciun fel, atunci grăbiți-vă să-l faceți cadou, nu-l mai țineți degeaba prin dulapuri sau cămări!
În fine, să ne referim afum la obiectele cu valoare de amintire. Desigur, vă este greu să aruncați felicitarea pe care copilul vostru v-a făcut-o, cu mânuța lui, la grădiniță și nici mărgelele pe care vi le-a dăruit soțul, la prima aniversare în doi, deși e clar că n-o să le mai purtați niciodată. Dar de aici și până la a ajunge fanatici nu e decât un pas ; nu are rost să păstrați acele obiecte care, chiar dacă au o anumită valoare sentimentală, sunt demult stricate și inutile.
A scăpa de lucrurile vechi nu este întotdeauna ușor, trebuie să recunoaștem.  Dar trebuie să înțelegeți că locuința voastră nu este un depozit de vechituri. Dacă veți reuși să estimați corect valoarea și mai ales utilitatea fiecărui obiect, veți putea să eliberați rafturile șifonierelor și pe cele ale bibliotecilor, făcându-le să arate în sfârșit cum v-ați dorit, poate, demult!

Etichete

Publicitate