Ea și El

Cum să-ți lipești la loc sufletul rupt

alice nastase

Expresiile așezate în limbile lumii nu sunt numai alcătuiri măiestrite de vorbe. Sintagmele pe care învățăm mai ușor sau mai greu să le traducem în noime, înțelesuri și, câteodată, și în limbi străine, nu sunt doar fluturări mătăsoase de metaforă.

Cuvintele sunt, de fapt, lumi înrădăcinate adânc până în miezul realității noastre, așa cum noi înșine suntem cu mult mai mult decât alcătuiri îmbârligate de sânge, carne, oase și nervi, căci ne întindem, ca ființe înalte de lumină, din sâmburele de soare al pământului până-n miezul de strălucire, de credință, de dumnezeire, al întregului univers.

Am învățat – printre multe alte lucruri greu de condensat în câteva rânduri de blog și de confesiune publică – la cursul de Theta Healing pe care l-am făcut în weekendul trecut cu maestrul Dorin Roman– , cum să-mi reîntregesc sufletul rupt în bucăți. Am înțeles că ceea ce eu credeam că e doar o formă artistică de a așeza gândurile în cuvinte – spunând că mi-am lăsat în casa în care am crescut o bucată de inimă, că celui care a fost iubirea mea dintâi i-am dăruit o parte din tot ceea ce sunt, că în marile dureri pentru care am plâns și am suferit mi s-a rupt, pur și simplu, sufletul- , se întâmplă cu adevărat la trecerea noastră prin vieți și prin viață.

Credeam că e tot numai o iscusită formulă literară găsită de admirabila autoare a seriei Harry Potter, J.K. Rowling, pentru a-și încheia epopeea, aceea în care sufletul personajului negativ se împarte în mai multe locuri, adăpostindu-se pe bucăți în ceea ce cartea numește horcrux-uri…  (V-am mai scris, nu de mult, în Lucruri groaznice pe care le-am făcut, despre cât de fascinată sunt de seria Harry Potter văzută ca parabolă a lumii în care trăim, în care, vrăjitori sau încuiați, mergem pe calea spre evoluție spirituală prin propriile forțe, forme și formule care ne duc, pe toți, către adevărata noastră menire…) Dar este mai mult decât atât, cartea autoarei britanice reflectă, în dantelăria sa de aparentă ficțiune pentru copii și adolescenți, alcătuirea întregului nostru univers de creștere și înălțare spre revelație și credință, fiind cu totul altceva decât un simplu best-seller de librărie: e un dar, o posibilă cheie spre înțelesul autentic al vieții, oferită, în primul rând celor care pornesc în viață, dar și tuturor celor care au nevoie să audă, să vadă, să descopere, să înțeleagă. Citește mai departe…