Acasă la mine

Cum să cultivi AVOCADO la tine acasă

Arborii de avocado cresc în zone în care temperatura nu scade sub 10 grade Celsius și unde nu există îngheț. Însă ,iată, poți și tu cultiva la tine acasă avocado, iar fructul este cât se poate de benefic pentru organismul nostru.
Vei obține două beneficii : un arbore exotic in locuința ta și fructe sanătoase pentru întreaga familie!

img_5092
Ce ai de făcut? În primul rând,cumpără un fruct de avocado cu pielea subțire, care este optim pt a fi cultivat acasă la tine. Apoi , după ce-l consumi, păstrează un sâmbure ,pe care îl vei spăla bine cu apă de la robinet, altminteri va putrezi foarte repede.
În partea de jos a sâmburelui ( acolo unde este mai lat) înfige 3-4 img_5093scobitori. Toarnă apă într-un pahar și introdu sâmburele, astfel încât el să fie acoperit pe jumătate de apa din pahar.
Înarmează-te cu răbdare cca 4 săptămâni. Sâmburele va începe să se usuce și să crape, în partea de jos vor apărea niste mici rădăcini, iar în partea de sus va apărea un lujer. Nu uita să schimbi din când în când apa, ca să nu se dezvolte în ea bacterii nocive.

img_5094

Așteaptă până când noua plantă va atinge lungimea de 15-18 cm, apoi tai-o până la 8 cm. Când va atinge din nou 15 cm, trebuie să o sădești în pământ.
Ia un ghiveci mai mare ( diametrul 20-25 cm) , umple-l cu pământ și sădește răsadul, astfel încât jumătate din el să rămână în afară.

img_5095

Cum să ai grijă de avocado

Avocado iubește soarele și umiditatea, așa că va trebui să-l udați destul de des.
De fiecare dată când planta va atinge 18-20 cm, va trebui tunsă, pt a se dezvolta ramurile laterale. img_5096
Atenție! Nu toate tipurile de avocado rodesc. Unele dezvoltă flori masculine și feminine, capabile să se autoreproducă.
Copăcelul deja întărit este capabil să suporte scurte perioade de îngheț. Așa că, în zonele cu climă ceva mai caldă, el poatr fi ținut și afară. În perioadele foarte reci însă, este bine să-l protejăm, înfășurându-l cu o folie.

 

După cum vezi, pervazul este un loc ideal pentru experimente : aici putem crește nu numai plante decorative, ci și verdețuri pentru mâncărurile pe care le gătim!
Sursa : sovkusom.ru