DanDANA! Ea și El Povestea mea

Controloarea cea nervoasă

Călătoresc zilnic cu autobuzul, tramvaiul, sau metroul. Câteodată aștept minute în șir prin stații, alteori mă înghesui în mijloacele de transport în comun împreună cu alți cetățeni nemulțumiți ca și mine…Dar asta e viața în capitala țării: lume multă, grăbită și nelipsita aglomerație din orele de vârf.

Aproape că trec neobservate secvențele în care ne împingem ca să coborâm dintr-un autobuz arhiplin, cu tradiționalul „coborâți la prima” sau privirile tăioase ale cuiva care e dat la o parte cu coatele de un cetățean care s-a trezit în ultima clipă să iasă. Nu mai vorbesc de stâlpii din autobuze, care nici nu coboară, dar nici pe alții nu-i lasăs-o faca. Se proțăpesc în dreptul ușilor, și tot ei sunt ofensați când îi dai la o parte. Acesta e decorul familiar.

Totuși, nu mă pot abține să povestesc o secvență „de colecție” petrecuta într-una din zile, pentru că am fost umilită. La propriu și la maxim. Unde si de către cine? În fața tuturor călătorilor dintr-un autobuz, de o „stimabilă doamnă” tanti controloare. Plină de zel și de nervi. M-a ochit de cum am urcat și s-a înfipt în mine, cu o voce înțepată: “Vă rog să-mi prezentați cardul de călătorie!”

Și scot imediat abonamentul, marcată fiind de vocea gravă a respectivei, care părea că lucrează la urmăriri generale. Îl verifică în aparat, vede că e totul ok, numai că nu apucasem să-l validez. Și l-a validat ea. După care, pe un ton inchizitorial, în fața călătorilor care savurau scena, unii probabil fericiți că au scăpat de control mi se adreseaza: “Dar cine sunt eu în fața ta, ca să-ți validez cardul??? Data viitoare când urci să-l validezi imediat!”

Am amuțit și spășită, m-am uitat pe geam, evitând privirile agasante ale călătorilor amuzați, obosiți, dar totuși curioși. Era capăt de linie și am coborât cu cârdul de controloare. Pe drum imi tot sunau in minte cuvintele: „Dar cine sunt eu în fața ta?”

Toată viața m-am ferit de controlori și liftieri (cu aceștia din urmă e o altă poveste, pe care o voi spune altădată). Nu știam de ce. Acum, știu.

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.