Călătorii Timp liber

Ceaiul de la ora… Chinei!

sigla_romvac

China este ţara de origine a ceaiului, iar tradiţiile legate de acesta, de modul său de preparare și de servire, sunt numeroase, fiind influențate de oameni și de modul de evoluţie al acestora.
În orașul Tianjin, la 120 km de Beijing, am avut norocul de a fi invitați să asistăm la ceremonia ceaiului, într-un magazin tradițional de ceai. Decorul și muzica ambientală chinezească ne-au conferit o stare de liniște sufletească, numai emoția, de a fip1000722 prezenți la un astfel de ritual, a reușit să pună stăpânire pe fiecare dintre noi…
Pentru chinezi, ceaiul reprezintă eliberarea spiritului şi uniunea cu natura. Experţii chinezi în arta ceaiului promovează metode de culegere şi păstrare a frunzelor de ceai. În trecut, pentru  conservarea proprietăţilor frunzelor, se recomanda culegerea acestora cu unghiile, pentru ca temperatura degajată de corp să nu le afecteze proprietăţile. Calitatea ceaiului era conferită de forma mugurilor: cu cât erau mai firavi, cu atât ceaiul era de o calitate superioară.
Suntem invitați așadar la o masă lungă,  pe care sunt aranjate, din loc în loc, niște statuete micuțe din jad, care au rolul de a te introduce în atmosfera ritualului ce va urma. O chinezoaică drăguță, elegant îmbrăcată într-o rochie albă cu model de flori de cireș, se așază în fața noastră și începe să ne vorbească despre proprietățile ceaiului, despre beneficiile lui asupra corpului uman și despre modul în care acesta a fost descoperit. Se spune că ceaiul își are originea în antichitate. Un medic pe nume Shen Noung a observat, într-o zi, un tip de arbuști foarte asemanători cu ceaiul din zilele noastre. Curios din fire, ca orice medic de altfel, a cules aceste plante și le-a pus în apă. S-a mirat când a văzut că apa respectivă a căpătat culoare, s-a limpezit, iar gustul a devenit mai aromat, mai savuros. După moartea medicului Shen, s-au descoperit mai multe tipuri de ceaiuri și, în cinstea acestor plante miraculoase s-au creat ritualuri. În China, există un mod special de a bea și de a servi ceaiul. Această cultură poartă denumirea de Cha Dao. Până și poziția în care te așezi este parte a tradiției.
În primul rând, recipientele folosite sunt foarte importante. Ceștile tradiționale chinezești de ceai sunt făcute dintr-un lut special, extras din China, despre care se crede că are proprietatea de a dizolva mineralele toxice din ceai și din apă. Ceștile sunt mici. O singură ceașcă de ceai nu cuprinde mai mult de 2-3 inghițituri. Acestea sunt așezate întotdeauna alături de două ceainice, pe o tavă din lut, acoperită cu bambus. Cu mișcări suave și grațioase, tânăra chinezoaică începe să ne facă demonstrația mult așteptată, iar noi urmărim cu mare atenție pașii parcurși.
p1010631Pasul 1.
Cu o linguriță de lemn, se ia ceai dintr-un recipient și se introduce în ceainic. Plantele de ceai nu se pun niciodată în ceainic cu mâna. Orice ustensile de metal sunt interzise. Urmează apoi curățarea ceaiului în apă fierbinte.
Pasul 2.
Se toarnă ceaiul în pahare, dar acesta nu se bea. Primele pahare se dăruiesc strămoșilor, în semn de ofrandă. Așa că, ceaiul din pahare se toarnă, cu mișcări circulare, în cel de-al doilea ceainic.
Pasul 3.
Se toarnă încă o dată apă fierbinte peste ceai și se umple, în mod egal, micile ceșcuțe din lut. Acum ceaiul este gata de a fi degustat. Se spune că la prima gustare se simte mirosul ceaiului, la a doua gustare se simte gustul, iar la a treia gustare (și ultima din mica ceașcă) se simte arta ceaiului.
Le-am simțit și noi, pe toate, cu emoția de a fi descoperit încă una din marile taine ale culturii chineze.

Călătorie realizată cu sprijinul:

radiochina

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate