Cercetătorii au sugerat de mult că stimulentul cofeină are beneficii cognitive.
Un studiu publicat în revista Nature Neuroscience, în 2014, de exemplu, a identificat o legătură între consumul de cafea și îmbunătățirea memoriei pe termen lung.
Noile descoperiri – recent publicate oferă dovezi suplimentare, după ce s-a constatat că poate ajuta să împiedice declinul cognitiv mai târziu în viaţă.
Rezultatele provin dintr-o analiză a 6,467 de femei până în vârsta de 65 ani şi mai în vârstă .
„Ceea ce este unic despre acest studiu este că am avut o oportunitate fără precedent de a examina relațiile dintre aportul de cafeină şi incidenţa de demenţă într-un grup mare și bine definit, prospectiv studiat de femei”, notează autorul principal Ira Driscoll, Ph.D., un profesor de psihiatrie la Universitatea din Wisconsin-Milwaukee.
În 10 ani de follow-up, subiecții au fost supuși evaluărilor anuale cognitive, pe care cercetatorii le-au analizat pentru a indica un diagnostic de demenţă probabil sau a altor forme de tulburări cognitive. Un total de 388 de femei au primit astfel de diagnostice.
In comparaţie cu femeile care au consumat o cantitate mică de cafeină (definită în studiu ca fiind mai mică de 64 de miligrame pe zi), cele care au consumat o cantitate mai mare (mai mult de 261 de miligrame pe zi), s-au dovedit a avea 36% risc redus de un diagnostic de demenţă sau tulburări cognitive.
Cercetătorii au observat că 261 de miligrame de cofeină este echivalentul a două până la trei căni de cafea pe zi, sau de cinci până la șase cești de ceai negru.
„Cu toate că sunt necesare mai multe studii pentru a verifica coerența rapoartelor, dat fiind faptul că aportul de cafeina este uşor modificabil, este important de a cuantifica relația sa cu rezultatele cognitive de sănătate, nu numai din punct de vedere preventiv, ci și pentru a înțelege mai bine mecanismele care stau la baza și implicarea lor în demență şi tulburări cognitive.”
Comentează